Έρευνα για το Αντιτορπιλικό «Βέλος» διέταξε ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του Αντιτορπιλικού Βέλος.

«Είχαμε πει επανειλημμένως ότι εκεί δεν είναι ασφαλές σημείο γιατί πιάνουν οι καιροί. Το χουν αφήσει πολλά χρόνια απροστάτευτο» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Βελής Παππάς, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και γιος του κυβερνήτη του αντιτορπιλικού πλοίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «UPDATE».

Όπως εξήγησε «οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού». «Το Ναυτικό είχε κάνει πολλές προσπάθειες να προστατεύσει το πλοίο», τόνισε. «Οι ζημιές φαίνονται μεγάλες αλλά είναι εύκολο να επισκευαστούν. (…) Δεν είναι μία καταστροφική βλάβη», δήλωσε στη συνέχεια.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «κατά τη γνώμη μου το «Βέλος» θα έπρεπε να είναι στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης όπου και ανήκει».

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος καθώς συνεχίζεται η συντονισμένη επιχείρηση για να στεγανοποιηθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί από τους θυελλώδεις ανέμους, στην πρύμνη του πλοίου.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, η μεταφορά του αντιτορπιλικού από το Μέγαρο Μουσικής προς το Λιμάνι της πόλης ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής αφού προηγήθηκαν εργασίες από ειδικά συνεργεία, ξεκίνησε η μεταφορά του αντιτορπιλικού συνοδεία δύο ρυμουλκών.

Μάλιστα, στα μέση της διαδρομής περιμένει ένα ακόμη πλωτό σκάφος, το οποίο έχει κινητοποιηθεί για να συνεχίσει τη ρυμούλκηση του Βέλους όταν το αντιτορπιλικό πλεύσει σε μεγαλύτερο βάθος υδάτων του Θερμαϊκού.

Σημειώνεται ότι στην πρύμνη του αντιτορπιλικού έχει σημειωθεί ρήγμα και  γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, καταγράφοντας το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό πλοίο. Το πλοίο που λειτουργεί ως μουσείο, είναι αγκυροβολημένο από τον Σεπτέμβριο του 2019, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

Υπενθυμίζεται ότ το «Βέλος» υπέστη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες εκτεταμένες φθορές από την κακοκαιρία, ενώ ο Σύλλογος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων έχει ζητήσει για την προστασία του, τη μεταφορά του προς το Παλαιό Φάληρο.

21.11.2023