Αλέξης Τσίπρας: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, στις εκλογές

Την αισιοδοξία του για την επομένη των εκλογών εξέφρασε σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε οκτώ κανάλια, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Γρεβενά και Κοζάνη, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή το σημαντικό για τους πολίτες είναι να γνωρίζουν πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών και να γίνει επιτέλους η χώρα μας «ευρωπαϊκή χώρα».

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ένα ντέρμπι, μια αμφίρροπη αναμέτρηση και θα δούμε ποιος θα νικήσει» είπε υποστηρίζοντας πως η φθορά που έχει υποστεί η ΝΔ είναι μεγάλη, ενώ δεν έχει παρουσιάσει «καθόλου καλά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, απάντησε πως το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βάζουμε τα άλογα μπροστά από το κάρο και όχι πίσω, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όποιες συνεργασίες θα πραγματοποιηθούν βάσει των προγραμμάτων και των θέσεων που εκφράζει κάθε κόμμα.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό που δεν θα είναι πρόεδρος κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σκωπτικά ότι μια τέτοια άποψη δεν μπορεί να δεχθεί σοβαρής κριτικής, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης ένα κόμμα που υπολείπεται κατά πολύ σε εκλογικό ποσοστό από το πρώτο κόμμα.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, στις εκλογές θα κριθεί αν θα έχουμε Μητσοτάκη ή αλλαγή» τόνισε, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή με ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειδικά τα νέα παιδιά «που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έβαλε ‘κόφτη’ και φτάσαμε στο σημείο 20.000 παιδιά κάθε χρόνο να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα ενισχύσει τα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση και καθηγητές στα ΑΕΙ, και ότι θα προχωρήσει σε νέους διορισμούς εκπαιδευτικούς.

Και συνέχισε: «Δεν θα είναι το ίδιο αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια νοσοκομεία την επόμενη ημέρα» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την δημόσια υγεία και απαξίωσε τα δημόσια νοσοκομεία. «Είναι δυνατόν να έχουμε έναν νοσηλευτή για 50 ασθενείς;» διερωτήθηκε προσθέτοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και των ανθρώπων που ήταν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αναμένουμε το πόρισμα της δικαιοσύνης και την δικογραφία» δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στο χαμό 57 ανθρώπων.

Κώστας Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

7.5.2023