Αλέξης Τσίπρας : Είμαστε η δύναμη αντίστασης στη δεξιά και τα σχέδιά της

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο το βράδυ της Τρίτης με μία αποστροφή του Νίκου Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!» και πρόσθεσε: «Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φίλες και φίλοι. Πολεμάμε! Μαθημένοι στα δύσκολα, στις νίκες, αλλά και τις ήττες, στις επιτυχίες αλλά και τις αστοχίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να δίνουμε τη μάχη για όσα εμείς θεωρούμε δίκαια και ανθρώπινα. Δε λογαριάσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Μόνο πολεμάμε για τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Για την αξία της ανθρώπινης ζωής που για μας δεν έχει χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα. Για όσα είναι δίκαια για την κοινωνία και την Ελλάδα».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμα: «Εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε. Όρθιοι. Δίνοντας τη μάχη ψήφο-ψήφο και άνθρωπο-άνθρωπο. Γιατί οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν.Γιατί την ιστορία δεν τη γράφουν οι κυρίαρχοι, αλλά οι λαοί.Και τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός με την ψήφο του βάλει την Κυριακή τη σφραγίδα του».

Ο Αλ. Τσίπρας στράφηκε κατά της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Σε αυτή την εκλογική μάχη βέβαια, βλέπουμε πόσο αδίστακτοι είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Που έναν και μόνο στόχο έχουνε: Όχι να κερδίσουνε τις εκλογές. Αλλά να ξεμπερδέψουνε μαζί μας. Δε δίστασαν να ρίξουν στην αρένα ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα. Όπως το θέμα της Θράκης και της μειονότητας. Δε δίστασαν να μετατρέψουν την ΕΥΠ σε εργαλείο του κόμματος και της κομματικής σκοπιμότητας. Για να λασπώσουν εμάς. Δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν το διχασμό και λέξεις βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας. Να μας πούνε εθνική εξαίρεση. Να μας πούνε μειοδότες. Όπως έκανε η Δεξιά στις πιο μαύρες μέρες της πατρίδας. Όταν χώριζε τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα».

Ακολούθως εξήγησε: «Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας. Τον διαβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι έχει ως οδηγό. Που συμβουλεύει πρώτα και κύρια ένα πράγμα τους επίδοξους ηγεμόνες: Διαίρει και βασίλευε! Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική της ΝΔ σήμερα. Θα το δεχτεί αυτό ο δημοκρατικός κόσμος; Θα το δεχτεί ακόμα και ο συντηρητικός πολίτης; Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ, μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς την υγεία της αντίθεσης και της αντίστασης, μία δημοκρατία τύπου Ορμπάν;».

Έστρεψε τα πυρά του εναντίον των μικρότερων κομμάτων του προοδευτικού χώρου λέγοντας ότι «δυστυχώς το έχουν αποδεχτεί και κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η ΝΔ. Με την άρνησή τους ακόμα και να συζητήσουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής. Με τις τακτικές, που βλέπουν το ντορό αλλά όχι το λύκο. Με τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκαθάρισε «Αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. Ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς, για να θυμηθώ μια παλιά φράση».

Στη συνέχεια έθεσε το διακύβευμα της κάλπης «που δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο. Και η μόνη δύναμη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η ανατροπή των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν τον Μάη».

Κάλεσε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αλλά και κάθε συντηρητικό πολίτη που θέλει κυβέρνηση και όχι καθεστώς «παρά τις διαφορές τους και τις επιφυλάξεις τους μαζί μας, να ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μην επιτρέψουμε να πάρει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.¨ Όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε όμως και συμπλήρωμα κυβερνητικό στα σχέδια της Δεξιάς, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα».

Έκανε αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών με αφορμή το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που δόθηκε στην δημοσιότητα λέγοντας ότι «το πόρισμα λέει ότι δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης γιατί το κατάργησαν το 2019 και αν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα. Εμείς θα δώσουμε μάχη για την δικαίωση των παιδιών που χάθηκαν, γιατί μόνο τότε θα αποτρέψουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον» .

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τις δυσκολίες της εκλογικής αναμέτρησης: «Στη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε ένα δύσκολο έργο: Να ανατρέψουμε το δυσμενή συσχετισμό που κατέγραψε η κάλπη της απλής αναλογικής πριν ένα μήνα. Και θέλω να πω σε όσους προεξοφλούν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, να μη βιάζονται. Διότι οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν οριστικά ποιος, αλλά και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποιος αλλά και πώς θα βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης. Πόση δύναμη θα δώσει στην κυβέρνηση, αλλά και πόση στην αντιπολίτευση. Ποιοι συσχετισμοί είναι οι πιο ευνοϊκοί για τη ζωή τους».

Κώστας  Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

20.6.2023