Αλ. Τσίπρας: Γιορτή Δημοκρατίας την Κυριακή – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μητσοτάκη

Ομιλία προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν συγκεντρώσεις όπου μιλάει ο ομιλητής, υπάρχουν συγκεντρώσεις όπου συνομιλεί με το πλήθος, υπάρχουν και συγκεντρώσεις που μιλάει το πλήθος και αυτή είναι μια τέτοια συγκέντρωση σήμερα!

Σήμερα η Θεσσαλονίκη δίνει το μήνυμα της νίκης. Είναι παράσταση νίκης η σημερινή μας συγκέντρωση. Η Θεσσαλονίκη σήμερα μας δείχνει τη νίκη, τον δρόμο της νίκης. Την Κυριακή τελειώνουν τα ψέματα. Ήρθε η ώρα της Αλλαγής, ήρθε η ώρα να ξαναστήσουμε την πατρίδα μας από εκεί που την αφήσαμε, στον δρόμο της δικαιοσύνης, στον δρόμο της Δημοκρατίας.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή τη μεγαλειώδη παρουσία σας σήμερα. Τη μεγαλειώδη παρουσία σας εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον φιλόξενο χώρο της, που αναδεικνύει ότι την Κυριακή έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη. Αλλά αυτή η μάχη θα τελειώσει με τη νίκη του λαού και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ξημερώνουν μέρες δικαιοσύνης, μέρες δημοκρατίας, μέρες αξιοπρέπειας, ξημερώνουν ξανά μέρες του λαού.

Και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη. Πέντε μέρες έμειναν για να υπογράψει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του το Συμβόλαιο της Αλλαγής, την αλλαγή με δημοκρατία και δικαιοσύνη. Και πιστεύω ότι μετά τη σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στη Θεσσαλονίκη, λέω, αν μας το ζητήσει, να μη φανούμε αγενείς. Να στείλουμε βοήθεια να μαζέψει τα πράγματά του από το Μαξίμου. Να μαζέψει και τα καλώδια του Predator, των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων. Γιατί από Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του στη Δημοκρατία, θα γίνει το επιτελείο της μεγάλης μας προσπάθειας για να φέρουμε στον τόπο την Αλλαγή και τη δικαιοσύνη.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, πριν από λίγες μέρες ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε μια από τις δημόσιες παρουσίες του, ζήτησε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Από τους πολίτες, ζήτησε να κρίνουν και να συγκρίνουν τη Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη την αφεντιά του, με εμένα. Και εγώ λοιπόν λέω πολύ ωραία τα είπε, να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Ο ίδιος βέβαια σαν τον διάολο το λιβάνι αποφεύγει μια απευθείας σύγκριση σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση οι δυο μας, ενώπιος ενωπίω. Και μάλλον καλά κάνει, καθώς είδαμε προχθές, στην αναμέτρηση με τους έξι, δεν πρόλαβε να γίνει μια ζόρικη ερώτηση και άρχισε να μαρτυράει δίχως ξύλο. Αφού θέλει να κρίνουμε και να συγκρίνουμε λέμε λοιπόν: ωραία, ας κρίνουμε και ας συγκρίνουμε. Πάμε λοιπόν!

Εσείς κ. Μητσοτάκη, η Παράταξή σας, χρεοκοπήσατε τη χώρα, βυθίσατε την οικονομία στον βάλτο και την κοινωνία στην απόγνωση. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, την απελευθερώσαμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Εσείς αφήσατε τα Ταμεία άδεια να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις. Εμείς σας τα παραδώσαμε γεμάτα, τα βρήκατε με 37 δισεκατομμύρια χάρη στον σεβασμό μας για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη, χάρη στα καθαρά μας χέρια.

Και κυρίως εσείς λεηλατήσατε την κοινωνία. Εμείς στηρίξαμε την κοινωνία και την παραδώσαμε όρθια εν μέσω θυέλλης.

Παρά τη δημοσιονομική ασφυξία, ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανοίξαμε τις πόρτες της υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα δημόσια νοσοκομεία.

Μοιράσαμε μερίσματα για τρία χρόνια στους συνταξιούχους και τους ευάλωτους. Θεσπίσαμε, μόλις απελευθερώθηκε η χώρα από τα μνημόνια, τη 13η σύνταξη. Δώσαμε την πρώτη μετά από χρόνια αύξηση στον βασικό μισθό. Αποκαταστήσαμε το εργασιακό καθεστώς, ενισχύσαμε τη δημόσια παιδεία.

Εσείς τι κάνατε αυτά τα τέσσερα χρόνια, παρά το ότι τα βρήκατε όλα στρωμένα; Γκρεμίσατε δικαιώματα, εισοδήματα και ζωές. Είχατε τη δυνατότητα να μοιράσετε από τα έτοιμα που σας αφήσαμε, αλλά προτιμήσατε να τα μοιραστείτε μεταξύ σας, οι γαλάζιες ακρίδες και οι σπόνσορες σας.

Εμείς κυβερνήσαμε με την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισεκατομμύρια σχεδόν στο δημόσιο ταμείο, για να βγει η χώρα από τη χρεοκοπία. Εσείς, με την ευχέρεια λόγω της πανδημίας, να δαπανήσετε 60 δισεκατομμύρια. Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης: Πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα αν εμείς αντί για υποχρέωση να μαζέψουμε 40, κυβερνούσαμε με την ευχέρεια να δαπανήσουμε 60; Θα είχαμε αξιοπρεπή δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτές, θα είχαμε σχολεία και πανεπιστήμια με δασκάλους και καθηγητές και ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος.

Εσείς, κ. Μητσοτάκη, όμως προτιμήσατε να τα κάνετε απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και επιδοτήσεις στο καρτέλ της αισχροκέρδειας.

Η Υγεία, η Παιδεία, το ρεύμα, το νερό, ναι, δεν είναι εμπόρευμα. Ανήκουν στον λαό και θα είναι δημόσια. Ναι, αυτό είναι το δίδαγμα και από την πανδημία. Δεν είναι η υγεία εμπόρευμα. Δεν θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, όπως είναι στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία.

Να συνεχίσουμε τη σύγκριση. Αφού μας ζήτησε σύγκριση, να την κάνουμε από εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Εμείς με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον αλλά και το συμφέρον της Μακεδονίας, αναλάβαμε το κόστος και λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα με τους γείτονές μας. Υπερασπιστήκαμε το πατριωτικό μας καθήκον και υπογράψαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση μια Συμφωνία. Αποσοβήσαμε έτσι τον κίνδυνο να γίνει η γειτονική μας χώρα ορμητήριο δυνάμεων που επιβουλεύονται την Ελλάδα.

Σήμερα τα πολεμικά αεροσκάφη της πατρίδας μας επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τα τουρκικά F-16. Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια Λιβύη. Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας έχουμε γείτονες που μας θέλουν να είμαστε φίλοι και είναι φίλοι μας και όχι εχθροί μας. Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια χώρα που δεν λέγεται Μακεδονία και δεν θα μας υποχρεώσει κανένας να την αποκαλούμε Μακεδονία, γιατί και οι ίδιοι ονομάζονται πλέον συνταγματικά Βόρεια Μακεδονία.

Εσείς τι κάνατε κ. Μητσοτάκη όμως όταν είχαμε αυτή την ευκαιρία και εμείς αναλάβαμε το κόστος για την πατρίδα; Εσείς βυσσοδομήσατε εναντίον μιας Συμφωνίας που ξέρατε πολύ καλά ότι είναι επωφελής για τη χώρα. Συμμαχήσατε με την άκρα Δεξιά στην προσπάθειά σας να παραπλανήσετε τον λαό. Πήρατε μέρος και καλύψατε όλες τις εκδηλώσεις αγριότητας ακόμη και βίας. Βάλατε, με δυο λόγια, το προσωπικό και το κομματικό σας συμφέρον πάνω από το εθνικό καθήκον.

Για να έρθετε μετά ως κυβέρνηση και όχι μόνο να τηρήσετε, αλλά και να τιμήσετε τη Συμφωνία. Μέχρι και γράμμα ευχαριστίας σας έστειλε πριν δέκα μέρες ο Ζόραν Ζάεφ ότι αγωνίζεστε, και σας ευχαρίστησε γι’ αυτό, για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καλά κάνατε, λέω εγώ, καλά κάνετε και τιμάτε τη Συμφωνία. Εσάς όμως δεν σας τιμά αυτή η στάση, η στάση της υποκρισίας γιατί είστε ένας υποκριτής, ένας λαϊκιστής που άλλα λέει και άλλα κάνει.

Και αν κάποιοι νεότεροι ξέχασαν, μας θύμισε ο κ. Μητσοτάκης, η χειρότερη Δεξιά κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά. Μας θύμισε αυτά τα τέσσερα χρόνια τι ακριβώς σημαίνει.

Τι θέλετε να συγκρίνουμε από τη διακυβέρνησή σας; Την αδιαφορία σας, την αλαζονεία σας, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις; Μια φράση είναι νομίζω που αντιπροσωπεύει τη θητεία σας: Δεν νοιάζεστε. Αυτή είναι η φράση που σας συνοδεύει.

Δεν νοιάζεστε για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Δεν νιώθετε τις αγωνίες τους, δεν μπορείτε να τις νιώσετε και με τις επιλογές σας απαξιώνετε τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και το μέλλον της χώρας.

Δεν νοιάζεστε και απαξιώνετε το κράτος, το κάνατε πηγή εύκολου πλουτισμού για τον κομματικό σας στρατό με τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων. Το κάνατε πηγή χορηγήσεως στην αισχροκέρδεια, πηγή ευδαιμονίας για όσους ονομάσαμε “γαλάζιες ακρίδες”. Διπλασιάσατε τους μετακλητούς, αυξήσατε 40% τις αμοιβές τους, πολλαπλασιάσατε τα διευθυντικά στελέχη στη ΔΕΗ, στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, να μοιράζονται μισθούς και bonus.

Αλλά ταυτόχρονα κάνατε το κράτος πηγή κέρδους για τους ισχυρούς, σε μεγάλους Ομίλους τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ρεκόρ κερδών εικοσαετίας για 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις με πάνω από 1 δισεκατομμύριο η κάθε μία, υπό την αιγίδα του κράτους όλα αυτά.

Δεν νοιάζεστε ούτε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απαξιώσατε, διαλύσατε, αφήσατε ανοιχτό τον διάδρομο στην αισχροκέρδεια. Αποτέλεσμα; Ρεκόρ αρνητικό στον δυτικό κόσμο σε νεκρούς σε αναλογία πληθυσμού, 37.000 συμπολίτες μας χαμένοι, άδικα πολλοί από αυτούς. Γιατί όταν πέθαιναν εκτός ΜΕΘ, εσείς μας εγκαλούσατε στη Βουλή επειδή υποστηρίζαμε ότι «έξω από τις ΜΕΘ οι συμπολίτες μας που διασωληνώνονται πεθαίνουν» και μας λέγατε: «Που το ξέρετε; Το ξέρετε;». Ναι λοιπόν, το ξέραμε αλλά κι εσείς το ξέρατε. Το ξέρατε, διότι είχατε στα συρτάρια τις εκθέσεις και ήσασταν υποκριτής, γιατί δεν νοιάζεστε.
Δεν νοιάζεστε για τη δημόσια παιδεία. Αναθέσατε στην κ. Κεραμέως να βάλει φραγμούς στην είσοδο χιλιάδων παιδιών από τα λαϊκά στρώματα, κυρίως, στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας να γίνουν βορά στα κολλέγια της αρπαχτής, έναντι αδρού τιμήματος.
Απαξιώσατε δεκάδες πανεπιστημιακά Ιδρύματα κυρίως στην Περιφέρεια, κλείσατε σχολές, δεν προσλάβατε καθηγητές παρά μονάχα σπεύσατε να προσλάβετε αστυνομικούς στα πανεπιστήμια.
Δεν νοιάζεστε όμως ούτε για την ασφάλεια του πολίτη. Διαλύσατε τις υποδομές και τις ξεπουλήσατε κοψοχρονιά. Τραγικό παράδειγμα ο ΟΣΕ. Τον διαλύσατε, τον μετατρέψατε σε πεδίο κομματισμού και ρουσφετιού για να φτάσουμε τελικά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών.

Προειδοποιούσαμε τότε στη Βουλή, προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι, αλλά ο υπουργός των Τεμπών μας απαντούσε: «Ντροπή σας που θέτετε ζήτημα ασφάλειας!». Και στους σιδηροδρομικούς απαντούσε με εξώδικα και με απαγορεύσεις. Και τώρα θέλει να ξεπλύνει το έγκλημα με την ψήφο των συμπολιτών μας στις Σέρρες.

Τους απαντάμε: δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών, θα βρουν δικαίωση οι 57 ψυχές που άδικα χάθηκαν. Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Έχουμε υποχρέωση όχι μονάχα ηθική απέναντι στις οικογένειες των αδικοχαμένων, που πριν από λίγο προσέβαλε ο κ. Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι «εργαλειοποιούν την τραγωδία». Ποιοι; Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους! Αλλά έχουμε και υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά. Διότι αν ξεχάσουμε, θα βρεθούμε εκ νέου σε τραγωδίες σαν κι αυτή.

Έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε ένα κράτος το οποίο δεν θα φοβίζει, αλλά θα προστατεύει τους πολίτες. Ένα κράτος που δεν θα διορίζει ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις με κομματικά ρουσφέτια. Ένα κράτος με αξιοκρατία, με λογοδοσία γιατί αυτό θα πει να γίνουμε Ευρώπη. Μας έλεγαν να «μείνουμε Ευρώπη», αλλά τελικά μας απομάκρυναν από την Ευρώπη, διότι δεν είναι Ευρώπη αυτό που ζούμε σήμερα. Δεν είναι Ευρώπη αυτό το κράτος.

Δεν νοιάζεται όμως για τίποτα και δεν νοιάζεται κυρίως για τη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων, των νέων ανθρώπων. Επέβαλλε ένα εργασιακό καθεστώς ζούγκλας. Κατάργησαν ακόμη και το οκτάωρο, θέσπισαν απλήρωτες υπερωρίες, διέλυσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να μην έχει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να βρει το δίκιο και τη νομιμότητα.

Μείωσαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μείωσαν τον μέσο ονομαστικό μισθό και τον μέσο πραγματικό μισθό το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Δεν νοιάστηκαν και δεν νοιάζονται ούτε και γι’ αυτό που έκαναν σημαία προεκλογικά το 2019: τη μεσαία τάξη. Θυμάστε τι της έταξαν; Τον ουρανό με τα άστρα! Και τελικά κατάντησε η μεσαία τάξη η έρμη να ζει με κουπόνια. Κουπόνια για να πάει στο σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, κουπόνια για να πάει να πληρώσει τη βενζίνη, παντού και ένα pass έχει γίνει η ζωή μας. Με πανάκριβες πρώτες ύλες, πανάκριβα καύσιμα, πανάκριβη έμμεση φορολογία, πανάκριβες υπηρεσίες. Έγιναν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι μεσαίοι φτωχοί.

Και βεβαίως μας παραδίδει, μετά από τέσσερα χρόνια, 40 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος, 50 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος και 4.250.000 Έλληνες, τη μισή Ελλάδα, να χρωστά, να έχει μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και 700.000 νοικοκυριά να αγωνιούν αν αύριο θα χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς. Διότι τα ενυπόθηκα δάνειά τους έχουν περάσει στα χέρια των funds, αυτών που τους γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης γιατί κοράκια έχει ακόμη και μέσα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, τους Πάτσηδες, που παίρνουν στα σπίτια των ανθρώπων και τους εξευτελίζουν για χρέη 5 και 10 χιλιάδων ευρώ.

Εμείς λέμε ότι αυτό που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης ήταν η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που έχει δει η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Με τα επιδόματα στην αισχροκέρδεια, τα οποία τα έβγαζε από το μεδούλι της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Με τον υψηλό ΦΠΑ, που δεν τολμάς να πλησιάσεις στο σούπερ μάρκετ με την ακρίβεια.

Τώρα όμως ο κίνδυνος που έχουμε είναι αν ολοκληρώσει το έργο του για άλλη μια τετραετία, να δούμε και τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει δει ο τόπος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πω εγώ, όχι από τη Μεταπολίτευση. Και αυτή η αναδιανομή περιουσίας θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, αν τους αφήσουμε. Και αναρωτιέμαι: πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που έχει δανεικά και αγύριστα 400 εκατομμύρια ευρώ χρωστά στις τράπεζες και ένα Υπουργικό Συμβούλιο που έχει ιδιωτικά χρέη 12 εκατομμύρια, να έχει το θράσος να βγάζει στο σφυρί την περιουσία της μεσαίας Τάξης για 10 και 50 χιλιάδες ευρώ;

Ήρθε η ώρα όμως πολίτες της Θεσσαλονίκης αντί να ξεκινήσουν οι εξώσεις για τους ανθρώπους του μόχθου που θα χάσουν την περιουσία τους, την Κυριακή να κάνετε εσείς έξωση στον κ. Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να τελειώνουμε μια και καλή με την αισχροκέρδεια, την αδιαφορία, την αδικία, την οικογενειοκρατία και να δώσουμε μια ανάσα στη Δημοκρατία. Γιατί ακόμη και η ίδια η Δημοκρατία ήταν αυτή που επλήγη από την τετράχρονη παρουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τις λίστες Πέτσα, με τις διώξεις δημοσιογράφων. Έριξαν την ελευθερία του Τύπου σε θέση ντροπής στην παγκόσμια κατάταξη. Με τους ανιψιούς και τους σεκιουριτάδες, που δίχως πτυχία διόρισε στην ΕΥΠ να παραβιάζουν κάθε δημοκρατικό και ηθικό κανόνα, έστησαν έναν παρακρατικό μηχανισμό μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως σας είπα πιο πριν, στην πρώτη ζόρικη ερώτηση, ομολόγησε προχθές, τα ομολόγησε όλα. Ομολόγησε ότι είναι σκάνδαλο, κυρίως όμως ομολόγησε ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις. Αναρωτιέμαι όμως: αφού δεν υπήρξε εθνικός λόγος, προς τι η επίκληση του εθνικού απορρήτου για να συγκαλύψει την αλήθεια, να μην πέσει φως, να κρυφτούν όλα κάτω από το σκοτάδι στην Επιτροπή της Βουλής;

Αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος, γιατί η Εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε παράνομα τις διατάξεις για να παρακολουθείται το μισό πολιτικό σύστημα και είναι ακόμη στη θέση της; Γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει κάνει κανένα βήμα εννιά μήνες τώρα;

Να σας πω γιατί; Γιατί η συγκάλυψη είναι καθεστώς στο καθεστώς Μητσοτάκη. Συγκάλυψη για τις απώλειες της πανδημίας, συγκάλυψη για τα Τέμπη, συγκάλυψη για τις υποκλοπές, συγκάλυψη για όλα.

Ο κ. Μητσοτάκης στα δύσκολα χάθηκε, στις ευθύνες κρύφτηκε, στις ανάγκες δεν νοιάστηκε. Και θέλω σήμερα εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να απευθυνθώ και στους συντηρητικούς πολίτες, στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που μας χωρίζουν πολλά ιδεολογικά, αλλά τους τιμάμε. Είναι πολλοί από αυτούς, οι περισσότεροι, είναι έντιμοι άνθρωποι και θέλω να αναρωτηθώ απευθυνόμενος σε αυτούς: εσείς αυτό το καθεστώς της “αγίας οικογένειας”, το ανέχεστε; Το δικαιολογείτε; Το αντέχετε;

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη Νέα Δημοκρατία οικογενειακό του φέουδο. Κατέστησε μια μεγάλη Παράταξη υπόλογη για βαριά εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας και τώρα ελπίζει να ξεπλυθεί με την ψήφο σας. Θα το δεχτείτε; Θα τον ξεπλύνετε; Θα γίνετε συνένοχοι; Σας καλώ να το σκεφτείτε και μία και δυο φορές. Να το σκεφτείτε και για το καλό της δικής σας Παράταξης, κυρίως όμως για το καλό της χώρας.

Θέλω να απευθυνθώ και στους δημοκρατικούς πολίτες: κάθαρση και φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εναντίον της δημοκρατικής λειτουργίας από τη Μεταπολίτευση και μετά, είναι φανερό πως θα έχουμε μόνο αν την Κυριακή κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτηθεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης και δεν θα μάθουμε ποτέ …

(Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός». Αυτό το σύνθημα να μου το πείτε την Κυριακή, την Κυριακή το βράδυ θα το λέτε αυτό το σύνθημα).

Αν έχουμε νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουμε συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης και ποτέ δεν θα μάθει κανείς ποιος κρατά τα στοιχεία των παρακολουθήσεων. Άκουγαν υπουργούς, άκουγαν πολιτικούς αρχηγούς, άκουγαν βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ, άκουγαν δημοσιογράφους, άκουγαν επιχειρηματίες, άκουγαν τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, κρίσιμα στοιχεία για την ασφάλεια της χώρας. Πού βρίσκονται όλα αυτά; Που βρίσκονται οι καταγραφές; Σε ποιανού τα χέρια είναι σήμερα; Ποιος θα τα αξιοποιήσει αύριο, για να εκβιάζει το πολιτικό σύστημα, για να εκβιάζει τον επιχειρηματικό κόσμο, για να δίνει κρίσιμες πληροφορίες του Στρατεύματος; Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που οφείλει να απαντήσει και θα απαντήσει μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση και απόδοση Δικαιοσύνης. Θα λογοδοτήσει απέναντι στον ελληνικό λαό και στη Δημοκρατία για την παραβίασή της.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης, μας λένε κάποιοι ότι μηρυκάζουμε συνθήματα του παρελθόντος. Θέλω να σας πω κάτι: η Αλλαγή δεν είναι ένα σύνθημα του χτες, γιατί έχει γίνει ανάγκη του σήμερα. Και έχει γίνει ανάγκη του σήμερα γιατί την ξαναέκανε επίκαιρη η χειρότερη Δεξιά κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Δεν είναι σύνθημα, είναι προσδοκία, είναι ελπίδα, είναι ανάγκη. Γιατί εμείς δεν μιλάμε μονάχα για την αλλαγή στην κυβέρνηση, μιλάμε για την αλλαγή στη ζωή μας, μιλάμε για να ξανάρθει η δικαιοσύνη στη ζωή μας, μιλάμε για να ξανάρθει η δημοκρατία στην εξουσία. Αυτό ζητάμε, αυτό προσδοκούμε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και αυτό μαζί θα το πετύχουμε την Κυριακή με την ψήφο μας.

Ολη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αλ. Τσίπρας: Γιορτή Δημοκρατίας την Κυριακή – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μητσοτάκη | ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (syriza.gr)