Αλ. Τσίπρας: Δεν θα λιποτακτήσουμε από τη μάχη, θα αναμετρηθούμε με τη δεξιά

Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει- ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».

«Μόνο υποχρέωση και ευθύνη έχουμε. Απέναντι στην ιστορία. Και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης. Υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προειδοποίησε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία «που θα επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως αν του δοθεί η ευκαιρία επιδιώκει να μην έχει καν αντίπαλο και «να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες».

Υπογράμμισε επίσης πως «ξέρετε πως ποτέ δε φοβήθηκα την αυτοκριτική. Πάντα ήμουν ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν».

«Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

1. Η ΝΔ επέβαλλε τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου. Η ΝΔ, αξιοποίησε και δικά μας λάθη, Η συζήτηση πήγε στο 2015 κι όχι στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Σε αυτό συνέβαλλε και η ήσσονος αντιπολίτευση

2. Η απλή αναλογική αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και της δικής μας στρατηγικής για την απλή αναλογική

3. Η εικόνα του κόμματος. Παλινωδίες, άστοχες τοποθετήσεις και αντίληψης μας κόστισαν ακριβά. «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα». Οφείλουμε να αλλάξουμε άμεσα, προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα.

Επιπλέον έστειλε μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα. Είπε χαρακτηριστικά: «Και θέλω σήμερα, από τη Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε. Προχθές δεν μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δεν πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».

Αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Εκτελεστικό Γραφείο πρότεινε να μην γίνουν ομιλίες σήμερα. Την άποψή του να γίνει συζήτηση εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

25.5.2023