Αμυντική συνεργασία της ΕΕ: ​​Το Συμβούλιο καλωσορίζει τη Δανία στην PESCO και εγκαινιάζει το 5ο κύμα νέων έργων PESCO

Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση με την οποία επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της Δανίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία. Ως εκ τούτου, η Δανία γίνεται το 26ο μέλος της PESCO .

Josep Borrell,

Η PESCO βρίσκεται στον πυρήνα της αμυντικής μας συνεργασίας. Με την ένταξη της Δανίας στην οικογένεια της PESCO και με 11 νέα έργα που εγκρίθηκαν σήμερα, επεκτείνουμε και εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να επενδύσουν μαζί, να αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες και να προετοιμάσουν τις δυνάμεις μας.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας

Σε δημοψήφισμα την 1η Ιουνίου 2022, οι Δανοί ψηφοφόροι υποστήριξαν την ένταξη της Δανίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, τερματίζοντας την 30ετή εξαίρεση της χώρας από την αμυντική συνεργασία της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, η Δανία εντάχθηκε στη συνεργασία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα την 1η Ιουλίου 2022 και άρχισε να συνεισφέρει στις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ της ΕΕ. Στις 23 Μαρτίου 2023, ενημέρωσε το Συμβούλιο και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην PESCO και την ικανότητά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Η Δανία εντάχθηκε επίσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας τον Μάρτιο του 2023.

Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης σήμερα απόφαση για την ενημέρωση του καταλόγου των έργων PESCO . Ως αποτέλεσμα, 11 νέα έργα θα προστεθούν στη λίστα με τα υπάρχοντα που έχουν αναπτυχθεί από τον Δεκέμβριο του 2017.

Η λίστα των νέων έργων αγγίζει τα συστήματα εκπαίδευσης, χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συστημάτων, τον κυβερνοχώρο και τη δυνατότητα κοινών πολλαπλών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

  • European Defense Airlift – Training Academy (EDA-TA)
  • Ολοκληρωμένα μη επανδρωμένα συστήματα εδάφους 2 (iUGS 2)
  • Αισθητήρες μετρητή μπαταρίας (CoBaS)
  • Αντιτορπιλική τορπίλη (ATT)
  • Προστασία κρίσιμης υποδομής βυθού (CSIP)
  • Μελλοντικός πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας (FSRM)
  • Ελικόπτερο επόμενης γενιάς (NGMH)
  • Ενσωματωμένο σύστημα άμυνας πολλαπλών επιπέδων αέρα και πυραύλων (IMLAMD)
  • Arctic Command & Control Effector and Sensor System (ACCESS)
  • Ισχυρή υποδομή και δίκτυα επικοινωνίας (ROCOMIN)
  • ΡΟΛΟΣ 2ΣΤ

Ιστορικό

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) είναι μια βασική αμυντική πρωτοβουλία της ΕΕ. Παρέχει ένα πλαίσιο για αμυντική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ που έχουν αναλάβει πιο δεσμευτικές δεσμεύσεις μεταξύ τους. Αναπτύσσουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, συντονίζουν τις επενδύσεις, ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τη διαλειτουργικότητα και την ανθεκτικότητα των ενόπλων δυνάμεών τους και συνεργάζονται σε έργα.

Με τη σημερινή απόφαση, ο αριθμός των συνεργατικών έργων ανήλθε σε 68 και καλύπτει διάφορους τομείς όπως: εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, συστήματα σχηματισμού ξηράς, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δυνατότητα κοινών πολλαπλών υπηρεσιών και χώρου.

Από σήμερα, τα 26 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

23.5.2023