Ανηλεής Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα από ξηρά και αέρα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται “στο πεδίο”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.

Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έκοψε το Διαδίκτυο και τις επικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας με βομβαρδισμούς την Παρασκευή 27/10 το βράδυ, αποκόπτοντας σε μεγάλο βαθμό τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της από την επαφή μεταξύ τους και τον έξω κόσμο και δημιουργώντας σχεδόν συσκότιση πληροφοριών, ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε «επέκταση» των χερσαίων επιχειρήσεων στην επικράτεια, δηλαδή χερσαία εισβολή στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Οι εκρήξεις από συνεχείς αεροπορικές επιδρομές φώτιζαν τον ουρανό πάνω από την πόλη της Γάζας για ώρες μετά το βράδυ. Ο παλαιστινιακός πάροχος τηλεπικοινωνιών, Paltel, είπε ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε «πλήρη διακοπή» των υπηρεσιών Διαδικτύου, κινητής τηλεφωνίας και σταθερής τηλεφωνίας. Η αποκοπή σήμαινε ότι οι απώλειες από χτυπήματα και οι λεπτομέρειες των χερσαίων εισβολών δεν μπορούσαν να γίνουν άμεσα γνωστές. Μόνο ορισμένα δορυφορικά τηλέφωνα συνέχισαν να λειτουργούν.

Ήδη βυθισμένοι στο σκοτάδι μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος πριν από εβδομάδες, οι Παλαιστίνιοι απομονώθηκαν, στριμώχνονταν σε σπίτια και καταφύγια με τα τρόφιμα και τα αποθέματα νερού να τελειώνουν. Οι συγγενείς έξω από τη Γάζα πανικοβλήθηκαν αφού οι συνομιλίες τους μέσω μηνυμάτων με οικογένειες μέσα ξαφνικά πέθανε και οι κλήσεις σταμάτησαν να γίνονται.

«Φοβόμουν τόσο πολύ ότι θα συνέβαινε αυτό», είπε ο Wafaa Abdul Rahman, διευθυντής μιας φεμινιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Είπε ότι δεν είχε ακούσει για ώρες από την οικογένεια στο κέντρο της Γάζας. «Έχουμε δει αυτά τα φρικτά πράγματα και τις σφαγές όταν μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση, οπότε τώρα τι θα συμβεί όταν υπάρξει πλήρης συσκότιση;» είπε, αναφερόμενη σε σκηνές οικογενειών που συντρίφθηκαν σε σπίτια από αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ανακοινώσεις των στρατιωτικών ηγεσιών

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις «επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους» το βράδυ της Παρασκευής στη Γάζα και «ενεργούν με μεγάλη δύναμη … για να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου». Το Ισραήλ λέει ότι τα πλήγματά του στοχεύουν μαχητές και υποδομές της Χαμάς και ότι οι μαχητές δρουν μεταξύ αμάχων, θέτοντας τους σε κίνδυνο.

Το κέντρο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς ανέφερε σφοδρές νυχτερινές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις σε πολλά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής εισβολής ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ερωτηθείς για την έκθεση, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποιούσε στοχευμένες επιδρομές και επεκτείνει τα πλήγματα με στόχο «να προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικά στάδια της επιχείρησης».

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο στρατός δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη δεύτερη ωριαία εισβολή τους στη Γάζα μέσα σε ισάριθμες ημέρες, χτυπώντας δεκάδες στόχους μαχητών τις τελευταίες 24 ώρες.

Χιλιάδες οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 7.300, περισσότερο από το 60% από αυτούς ανήλικοι και γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Ένας αποκλεισμός στη Γάζα σήμαινε μείωση των προμηθειών και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η επιχείρηση παροχής βοήθειας που βοηθούσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους «καταρρέει» εν μέσω σχεδόν εξαντλημένων καυσίμων.

Χωρίς ρεύμα, επικοινωνίες και νερό, πολλοί από τους εγκλωβισμένους στη Γάζα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να περιμένουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν τη σχετική ασφάλεια των σχολείων και των νοσοκομείων καθώς το Ισραήλ επέκτεινε τους βομβαρδισμούς του νωρίς το Σάββατο.

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σχεδόν οι μισοί συνωστίζονται σε σχολεία και καταφύγια του ΟΗΕ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι μια σταγόνα βοήθειας που επέτρεψε το Ισραήλ να εισέλθει από την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα είναι ένα μικρό κλάσμα αυτού που χρειάζεται.

Νύχτα τρόμου – Διεθνείς εκκλήσεις από ΟΗΕ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πορτοκαλί βολίδες έσκασαν στον ορίζοντα πάνω από τις πολυκατοικίες και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της πόλης της Γάζας, φωτίζοντας για λίγο σύννεφα λευκού καπνού που βρίσκονταν στον αέρα από προηγούμενα χτυπήματα.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων εξέφρασε ανησυχία, λέγοντας ότι ο κόσμος «χάνει ένα παράθυρο στην πραγματικότητα» της σύγκρουσης. Προειδοποίησε ότι το κενό πληροφοριών «μπορεί να γεμίσει με θανάσιμη προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση».

Η απώλεια του Διαδικτύου και των τηλεφώνων προκαλεί ένα περαιτέρω πλήγμα σε ένα ιατρικό σύστημα και ένα σύστημα βοήθειας που οι εργαζόμενοι στην αρωγή λένε ότι ήταν ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης κάτω από την εβδομαδιαία σφραγίδα του Ισραήλ. Τα νοσοκομεία της Γάζας αναζητούν καύσιμα για να λειτουργήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που τροφοδοτούν θερμοκοιτίδες και άλλο σωτήριο εξοπλισμό.

28.10.2023