Αξιολόγηση του διαλόγου του Συμβουλίου για το κράτος δικαίου – Συμπεράσματα της Προεδρίας

Το Συμβούλιο εξέτασε σήμερα τον ετήσιο διάλογο για το κράτος δικαίου και συζήτησε μια σειρά συμπερασμάτων για το θέμα. Ελλείψει συναίνεσης επί του κειμένου, η Προεδρία του Συμβουλίου αποφάσισε να εκδώσει συμπεράσματα της Προεδρίας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κείμενο υποστηρίχθηκε ή δεν αντιτάχθηκε από 25 αντιπροσωπείες.

Τα συμπεράσματα εδραιώνουν την υπάρχουσα προσέγγιση στον ετήσιο διάλογο του Συμβουλίου για το κράτος δικαίου ως πολύτιμο προληπτικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη του κράτους δικαίου της ΕΕ. Ο διάλογος επέτρεψε την ανοικτή ανταλλαγή σχολίων και βέλτιστων πρακτικών με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την αντικειμενικότητα, τη μη διάκριση και την ίση μεταχείριση όλων των κρατών μελών.

Τα συμπεράσματα ενισχύουν επίσης τον διάλογο του Συμβουλίου ορίζοντας έναν ταχύτερο κύκλο, καλύπτοντας περισσότερα κράτη μέλη ετησίως και ενθαρρύνοντας συχνότερες ανταλλαγές εντός του Συμβουλίου και με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, κατά περίπτωση.

Ιστορικό

Ο ετήσιος διάλογος του Συμβουλίου για το κράτος δικαίου ξεκίνησε με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Έκτοτε, όλα τα κράτη μέλη συμμετείχαν, σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, σε αυτόν τον διάλογο.

Από το 2020, ο διάλογος έχει χωριστεί σε οριζόντιες συζητήσεις, που καλύπτουν τις γενικές εξελίξεις του κράτους δικαίου στην ΕΕ και συζητήσεις ανά χώρα, εστιάζοντας λεπτομερώς στην κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Και οι δύο συζητήσεις χρησιμοποιούν τις ετήσιες εκθέσεις κράτους δικαίου της Επιτροπής.

12.12.2023