Απόρριψη ένστασης για τον αποκλεισμό του Πράσινο & Μωβ από τον Άρειο Πάγο

O Άρειος Πάγος απέρριψε την ένσταση του συνδυασμού Πράσινο & Μωβ για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Τι απαντά το ΄΄Πράσινο & Μωβ΄΄:

Σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η ουσία όμως είναι ότι καταθέσαμε κανονικά και εμπρόθεσμα τη συμμαχία, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Καταχωρήσαμε επίσης κανονικά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, 249 υποψηφιότητες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και για ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τα αντίστοιχα παράβολα.

Με όσα ίσχυαν στη νομοθεσία μέχρι και τις τελευταίες εκλογές, κάθε τυπικό κενό ή εκκρεμότητα στην υποβολή όφειλε να επισημανθεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή την ηλεκτρονική εφαρμογή, με πρόσκληση για επιτόπια διόρθωσή του. Η υποχρέωση αυτή είναι άμεση απόρροια των συνταγματικών επιταγών για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και δεν καταργείται με νεότερη νομοθεσία από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, μέχρι και την επομένη της μη ανακήρυξης των συνδυασμών μας,  δεν υπήρξε καμία απολύτως ειδοποίηση προς το Πράσινο & Μωβ για το όποιο πρόβλημα. Επιπλέον, μας αποκλείστηκε κάθε δυνατότητα διόρθωσης, όταν ενημερωθήκαμε και το ζητήσαμε. Κάτι τέτοιο περιορίζει ανεπίτρεπτα και δυσανάλογα το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά και το ίδιο το νόημα της δημοκρατίας, ανοικτής εξ ορισμού σε όλους τους πολίτες.

Με αυτό ως δεδομένο, προχωρούμε με όλες τις δυνάμεις μας και με τη δική σας στήριξη σε δύο επίπεδα:

α) Θεωρούμε τον αποκλεισμό μας, αντίθετο στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δυσανάλογα αυστηρή για μια τεχνική παράλειψη, χωρίς θεσμικό/ ουσιαστικό αντίκτυπο, που όφειλε να είχε αποτραπεί από το ίδιο το ψηφιακό σύστημα: η φιλοσοφία κατασκευής του οφείλει να είναι σύμφωνη προς το συνταγματικό πνεύμα της διευκόλυνσης και όχι παρεμπόδισης της υποβολής των συνδυασμών. Διερευνούμε όλους τους δυνατούς τρόπους για διόρθωση αυτής της αδικίας, έστω και την τελευταία στιγμή (ενόψει των επικείμενων εκλογών), κυρίως όμως για το μέλλον, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως Πράσινο & Μωβ, δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από όσα έχουν ισχύσει για όλα τα κόμματα σε όλες τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις.

β) Συνεχίζουμε την προώθηση του προγράμματός μας με πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της βιωσιμότητας, της δημοκρατίας και της ισοπολιτείας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στη στήριξη των αδυνάτων, αποτελεσματικές απαντήσεις στην οικολογική και κλιματική κρίση, αλλά και δίκαιη, παραγωγική και βιώσιμη, ανθεκτική οικονομία.

6.5.2023