Απόψε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ

Λίγες ώρες απομένουν για τη διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ. Οι θεματικές της τηλεμαχίας είναι συγκεκριμένες, αλλά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχονται με τη δική τους ατζέντα όπου θα εστιάσουν. Συνεπώς, το «στοίχημα» είναι η απάντηση να είναι εύστοχη και να περνάει το μήνυμα που θέλει ο κάθε πολιτικός αρχηγός.

Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο έχει να αναδείξει την αξιοπιστία ουσιαστικά της Νέας Δημοκρατίας, με μήνυμα ότι «από το 2019 μέχρι σήμερα και παρά τις κρίσεις τηρήθηκε στο ακέραιο το προεκλογικό πρόγραμμά του. Ωστόσο αναμένεται να δούμε «στροφή προς το μέλλον». Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί αξιόπιστη πρόταση με συγκεκριμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Οι βασικοί άξονες είναι ήδη γνωστοί σχετικά με καλύτερους μισθούς και βελτίωση της δωρεάν δημόσιας υγείας.

Αυτό που επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα «να ακούσουμε τι ακριβώς γίνεται με την πρόταση του κ. Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση». Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία «θα αποδομηθεί επί της ουσίας το σχέδιο αυτό του κ. Τσίπρα, ενώπιον των τηλεθεατών, ενώπιον των πολιτών».

Αυτό που τονίζουν επιτελείς της ΝΔ είναι ότι μέσω της τηλεμαχίας θα αναδειχθεί η απομόνωση του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο γ.γ. του ΚΚΕ κάνει λόγο για «συνεργασία – μούφα», ενώ οι κ.κ. Βαρουφάκης και Βελόπουλος έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην καταληκτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκεί θα επιχειρήσει να εξηγήσει γιατί η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ.

O Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις ερωτήσεις που θα δεχτεί κατά το debate επισημαίνοντας τα 11 άρθρα – δέσμευση του «συμβολαίου για την αλλαγή» που δίνουν «απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία». Θα περιγράψει επίσης τις προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη χθες από τον Πειραιά ο κύριος Τσίπρας είπε ποια θα είναι η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα φέρει την πρώτη μέρα η νέα κυβέρνηση. Θα αφορά, όπως είπε, την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Και το τρίτο θα είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Το αποκαλούμενο πρόγραμμα των πρώτων εβδομάδων, με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα περιλαμβάνει τις τρεις προτεραιότητες της πρώτης ημέρας διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Αν κερδίσει τις εκλογές υπάρχει ως γνωστό το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών. Επίσης, έχει κατατεθεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με συνολικά 11 δεσμεύσεις. Σχετικά με τη δεύτερη δέσμευση του κ. Τσίπρα, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει:

«Η άρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα έχει κάνει έξαλλους μέχρι και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του. Η κυρία Μαρία Ζάγκα, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, εξαπέλυσε σήμερα κεραυνούς κατά του κυρίου Μητσοτάκη, μιλώντας για επίσημο παρακράτος στα καύσιμα που κερδίζει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους».

Ένα άλλο θέμα που θα αναδείξει ο κ. Τσίπρας είναι αυτό των υποκλοπών με βάση και τις χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία που χρωστάει 400 εκατομμύρια να κάνει μαθήματα χρηστής διαχείρισης».

πηγή : ΕΡΤ

10.5.2023