Από την Ποιητική συλλογή «Πετρολούλουδα» του Θάνου Τσάμπρα

Θάνου Τσάμπρα: «Πετρολούλουδα» 

Πρόκειται για μια συλλογή με ποιήματα εμπνευσμένα από τη ζωή, τους κόπους και τον ηρωισμό των ανθρώπων που ζουν στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Με ρίζες στις «κακοπετριές» του Μοριά, τα Πετρολούλουδα, που φυτρώνουν πεισματικά ανάμεσα από τις πιο σκληρές πέτρες, όπως η ελπίδα ξεπετιέται μέσα από κάθε αντιξοότητα, σκορπούν το άρωμά τους πέρα από τους θαμπούς ορίζοντες του κόσμου.

Οι «κακοπετριές», έχουν την δική τους, ξεχωριστή, άγρια γοητεία. Αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, σκληρής επιβίωσης, μόχθου, ηρωισμού και απομόνωσης. Στα ορεινά, η ζωή είναι δύσκολη και η μοναξιά έντονη. Είναι παράξενα αυτά τα μέρη. «Τα μισείς και να τα αγαπάς» ταυτόχρονα. Αλλά κουβαλάς πάντα μέσα σου την εικόνα τους και το άρωμά τους. Είναι αυτό το άρωμα που κρύβεται στην ποιητική συλλογή «Πετρολούλουδα», του Θάνου Τσάμπρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παρουσία».

Από τη συλλογή:   

Αλέτρι

Η χήρα Αρκαδία

με το γέρικο μουλάρι της, τον Μπάλιο,

γυρνάνε στο χωριό τα δειλινά,

σαν κουρασμένα ξωτικά.

 

Κι αν δεν υπάρχει χαλινάρι,

είναι δεμένοι και οι δυό

στον ίδιο τον ιστό.

Ο Μπάλιος έριξε

τον άντρα της Αρκάδως στην κακοπετριά

και τον μοναχογιό της

στο τρένο για την ξενιτιά.

 

Είπανε πως η Αρκαδία

προσπάθησε τον Μπάλιο να σκοτώσει.

Κανένας όμως, δεν την είδε με τουφέκι.

Τη βλέπουν μόνο να κρατάει

το αλέτρι

που το μουλάρι της τραβάει.

————————————

Η ποιητική συλλογή «Πετρολούλουδα»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παρουσία»

 

Σύντομο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του ΘΑΝΟΥ ΤΣΑΜΠΡΑ 

Ο Θάνος Τσάμπρας είναι ποιητής, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από το 2015 έως το 2021. Τιμήθηκε, το 2019, για το θεατρικό έργο του «Καρύδια με μέλι», από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και το 2023, από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, για την προσφορά του στην Ποίηση και στο Θέατρο.