Μουσικοθεατρική παράσταση
‘Μαουτχάουζεν’ & ‘Μεγάλο μας τσίρκο’
(Σκηνοθεσία- Διεύθυνση: Χρήστος Σάλτας)
Το ‘Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλη’ συνίσταται στην παρουσίαση των δύο μεγάλων του έργων ‘Μαουτχάουζεν’ (μουσική Μ. Θεοδωράκη) και ‘ Το μεγάλο μας τσίρκο’ (μουσική Σταύρου Ξαρχάκου) σε σκηνοθεσία Χρήστου Σάλτα
Ο Καμπανέλης όντας κρατούμενος για 2 ολόκληρα χρόνια, απ τους Γερμανούς, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν σκιαγραφεί με 4 βιωματικά ποιήματα (‘Άσμα ασμάτων’, ‘Αντώνης’, ‘Δραπέτης’ και ‘Όταν τελειώσει ο πόλεμος’ ) μία πτυχή των όσων έζησε ο ίδιος εκεί μέσα. Τα ποιήματα αυτά μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης με μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε το μουσικό αυτό έργο (‘Μαουτχάουζεν’) να αναγορευθεί ως το ”σημαντι-κότερο που γράφτηκε ποτέ για το Ολοκαύτωμα”.
Το ‘Μαουτχάουζεν’ καθώς και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκείνης της φριχτής περιόδου, θα πρέπει να τα θυμούνται όλοι οι λαοί του κόσμου και ειδικότερα αυτοί που τα υπέστησαν μαρτυρικότερα. Δυστυχώς όμως, τα σημερινά γεγονότα μας δείχνουν πως ο άνθρωπος ξεχνά πολύ γρήγορα. Έτσι η παρουσίασή του συγκεκριμένου αυτού έργου αποτελεί επιταγή των καιρών, ώστε η θύμηση των δεινών του φασισμού και του πολέμου να παραμένει πάντα ανεξίτηλη μέσα μας.
Όσον αφορά δε, το δεύτερο έργο του Καμπανέλη, ‘το μεγάλο μας τσίρκο’ που παρουσιάζεται, αυτό ως γνωστόν περιγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τα σημαντικότερα γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας, απ το 1821 και μετέπειτα. Το ‘μεγάλο μας τσίρκο’ όμως κατά την άποψη του σκηνοθέτη της παράστασης, συνεχίζει να ‘παίζει’ και σήμερα, αφού ο δράκος της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας είναι ακόμα εδώ….
Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας – Νίκος Φαρμάκης – Γιώργος Τζιουβάρας – Σταματία Κολωνιάρη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Μητρούσης – Όλγα Πολίτου – Γιώργος Τσαρδούνης – Δημήτρης Παπαθανασίου – Σταματία Φέρλια – Μαρία Τσιαμπέρα – Καίτη Μαμούρη – Μαρία Μεταξιώτη – Μαρία Βάραγκα- Ελένη Σαρακατσιάνου
Ορχήστρα: Χρήστος Βιδινιώτης (Μπουζούκι)- Μάριος Σάλτας (κιθάρα)- Δημήτρης Σιδέρης (πλήκτρα) – Χρήστος Σάλτας (κλασική κιθάρα)- Γιάννης Πλαγιανάκος (κόντρα μπάσο) – Φανή Χαλατσογιάννη (Σαντούρι)
Σκηνικά-κουστούμια: Εμίλ Αβακιάν – Τ. Μυτιληναίος – Χρ. Λαλουμίχος
Χορογραφίες: Κώστας Κολωνιάρης-Ηλίας Σάλτας
Ηχητικά εφε – φώτα: Βασίλης Γερολιόλιος
Συμμετέχει η 50μελής μικτή χορωδία του ‘Ιδρύματος Σακελλαρίδη’
Παρουσίαση: Μήνα Μητρούλα – Μεταξία Τσιαργαλή
Χρήστος Σάλτας
Έχει σκηνοθετήσει τον ‘ κουρέα της Σεβίλλης, τη λαϊκή όπερα ‘ το τραγούδι του νεκρού αδελφού (φεστιβάλ Μόσχας), την οπερέτα ‘Βαφτιστικός’, τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, το μιούζικαλ ‘Μάμα μία’ την ‘Σταχτοπούτα’ του Μότσαρτ κ.α
Διπλωματούχος Κιθάρας και Ανωτέρων θεωρητικών (Σύνθεση, Φυγή, Αντίστιξη, Αρμονία, Ενοργάνωση, Ωδική).
Ανώτατες σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Σιένας (Ιταλία), καθώς επίσης διεύθυνση ορχήστρας με τον Dimitri Dimitrof (Σαν Μαρίνο και Φιλιππούπολη) και Κάρολο Τρικολίδη.
Έχει διευθύνει τις συμφωνικές ορχήστρες: Πανεπιστημίου Αθηνών – Μαρσύας (Ουγγαρία), Φιλιππούπο-λης – Σλήβεν – Χάσκοβο – Μπουργκάς (Βουλγαρία), ανεβάζοντας πολλά συμφωνικά έργα ( 3η συμφωνία του L. Beethoven, την Ιταλική συμφωνία του Felix Mendelson, τις όπερες ‘δον Τζιοβάνι’, ‘ο κουρέας της Σεβίλλης’, την λαϊκή όπερα “το τραγούδι του νεκρού αδελφού” ( Μ. Θεοδωράκη ), το μπαλέτο ‘Ζορμπάς’ ( Μ. Θεοδωράκη ) στη συμφωνική του μορφή κ.α.
Ως σολίστ κιθάρας έχει συμπράξει με τις πιο γνωστές συμφωνικές ορχήστρες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Σερβία, Τσεχία, Ουγγαρία ) καθώς επίσης και πάρα πολλές εμφανίσεις σε ατομικά ρεσιτάλ. Έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μανώλη Μητσιά, Βασίλη Λέκκα, Μάριο Φραγκούλη και πολλούς άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες. Έχει ηχογραφήσει στην Ελληνική ( ΕΤ 1, ΕΤ3 ), Σουηδική, Ουγγρική, Σέρβικη και Τσέχικη κρατική τηλεόραση.
Το 1995 προσκλήθηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συμμετείχε ως σολίστ κιθάρας (κοντσέρτο σε D για ορχήστρα και κιθάρα του A. Vivaldi) συμπράττοντας με την συμφωνική ορχήστρα ‘Marsyas’, σε σχετι-κό αφιέρωμα στην Ακαδημία Αθηνών.
Το 2006 ιδρύει το «Ίδρυμα Ιωάννη και Θεόφραστου Σακελλαρίδη» με τους Νίκο Αστρινίδη (πιανίστα και π. Διευθυντή της όπερας του Καϊρου ), Μιχάλη Μητρούση και του γιού του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Γιάννη Σακελλαρίδη, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του έργου των δύο μεγάλων μουσουργών και ανεβάζοντας οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θες/νίκη, Κοζάνη, Καβάλα. Κέρκυρα, φεστιβάλ Αθηνών κ.α) και του εξωτερικού ( Αυστρία – Ιταλία) Α’ βραβείο φεστιβάλ Σαν Ρέμο και Α’ βραβείο φεστιβάλ Μπάρι.
Στο συνθετικό του έργο περιλαμβάνονται 4 σουίτες, 2 συμφωνίες και 3 ορατόρια, στο δε συγγραφικό του έργο 6 βιβλία ανωτέρων θεωρητικών.
Σπούδασε ακόμη, φυσικός και πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και Master στα προηγμένα συστήματα ήχου και εικόνας του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης.
Ιάκωβος Καμπανέλλης
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου του 1921. Στα 13 του χρόνια, η οικογένειά του μετακόμισε, στην Αθήνα, και το 1942 σε ηλικία 21 χρονών συνελήφθη από τους Γερμανούς οι οποίοι και τον μετέφεραν, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Το 1945 με την απελευθέρωση επέστρεψε στην Αθήνα.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1950 με το έργο ‘Χορός πάνω στα στάχυα’. Ευρύτερα γνωστός όμως έγινε με τα επόμενα έργα του, που ανέβηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και το Εθνικό Θέατρο.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θεωρείται απ τους μεγαλύτερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, έργα του οποίου μεταφράστηκαν και παίχθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες σ όλο τον κόσμο.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η δουλειά του ως σεναριογράφου, η οποία και άσκησε τεράστια επίδραση στους σύγχρονους και τους μεταγενέστερούς του.
Έγραψε τα σενάρια σε πολλές ταινίες- σταθμούς- του Ελληνικού κινηματογράφου όπως “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη, “Δράκος” του Νίκου Κούνδουρου, “Η Αρπαγή της Περσεφόνης” του Γρηγόρη Γρηγορίου, “Το κανόνι και το αηδόνι” σε δική του σκηνοθεσία και άλλα.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμη και η επίδοση του πάνω στη στιχουργία. Το “Παραμύθι χωρίς όνομα” του Μάνου Χατζιδάκι, το “Μαουτχάουζεν” του Μίκη Θεοδωράκη, το “Μεγάλο μας Τσίρκο” του Σταύρου Ξαρχάκου και άλλα σημαντικά έργα της ελληνικής μουσικής φέρουν την υπογραφή του.
Έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 89 ετών.