ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ 2023 ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Διπλή εκδήλωση διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου, με αφορμή την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2023 και τη βράβευση εννέα σχολείων της Αττικής που διακρίθηκαν για τις δράσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Στον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης (Η Αριστερά) τόνισε ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι συνυφασμένο με την ελευθερία έκφρασης, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου. Στη συνέχεια εξήρε τη σημασία του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις», «καθώς αποτελεί μια ευκαιρία να κατανοήσουν οι νέοι τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Ακολούθησε συζήτηση σε συντονισμό του υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Χάρη Κούντουρου σχετικά με τους στόχους του Βραβείου, την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και τη συμβολή της ΕΕ στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση η Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία – Ντανιέλλα Μαρούδα ανέφερε ότι «Το Βραβείο Ζαχάρωφ αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας προς εκείνους που αντιστέκονται σε αυταρχικές κυβερνήσεις και στέκονται γενναία απέναντι σε παράλογους και αυταρχικούς νόμους». Η συγγραφέας και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη συμπλήρωσε με τη σειρά της: «Πρέπει σήμερα να αναρωτηθούμε γιατί άνθρωποι που θέλουν να καταπατήσουν δικαιώματα βρίσκονται στην εξουσία» και σημείωσε ότι το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ «είναι η απόδειξη της αναγνωρισιμότητας των αγώνων των ανθρώπων στο Ιράν». Ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Χρήστος Δημόπουλος πρόσθεσε ότι «Το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μας βάζει όλους σε σκέψεις για τα δικαιώματα των γυναικών σήμερα σε όλο τον κόσμο», ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης σχολίασε: «Τα δικαιώματά μας τα υπερασπιζόμαστε καλύτερα όταν τα γνωρίζουμε». Απευθυνόμενη στους Σχολικούς Πρέσβεις, η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ Ελβίρα Φόρτε συνέδεσε τις αξίες του προγράμματος αλλά και του Βραβείου με τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρωτοπόρο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγοντας ότι «Σε έξι μήνες είναι οι Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ψήφο μας. Αλλιώς άλλοι θα το κάνουν για εμάς». Τέλος, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα συνεχάρη τους εκπροσώπους των σχολείων για τη δουλειά τους και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα με το Υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος που καλλιεργεί εντατικά τις σχέσεις των νέων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση των ομιλητών με τους παρευρισκόμενους μαθητές και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των μαθητών και των καθηγητών από τα σχολεία  1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθήνας Γεννάδιο, 1ο ΓΕΛ Αρτέμιδος, 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθήνας, 2ο ΓΕΛ Αχαρνών, 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 4ο ΓΕΛ Κερατσινίου, Κολλέγιο Αθηνών και Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για το σχολικό έτος 2022-2023 και διακρίθηκαν για το έργο τους.