Γιώργος Γεραπετρίτης : Η βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ μας, οικοδομήθηκε σε στέρεα θεμέλια, στις αξίες του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, Mauro Vieira στην Αθήνα:

Καλωσορίζω στην Αθήνα τον αξιότιμο Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, κύριο Mauro Vieira.
Η σημερινή, πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα υπό την ιδιότητά σας ως Υπουργού Εξωτερικών, συμπληρώνει και ενισχύει την κοινή μας στόχευση για εντατικότερη σύνδεση των κυβερνήσεων και των λαών μας.
Η βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ μας, οικοδομήθηκε σε στέρεα θεμέλια, στις αξίες του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Αθήνα αναγνωρίζει τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της Βραζιλίας παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας συζητήσαμε για σειρά περιφερειακών και διεθνών θεμάτων που άπτονται της οικουμενικής διακυβέρνησης, των αναδυόμενων πόλων του παγκοσμίου συστήματος, όπως ο Παγκόσμιος Νότος, οι BRICS & G20 και του μέλλοντος του ΟΗΕ, σε σχέση και με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Βραζιλίας.

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Βραζιλία, ενόσω ασκεί την Προεδρία G20 έως το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι σημαντικές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης αποτελούν την επιτομή μίας στρατηγικής και συνεκτικής διεθνούς πολιτικής, με την οποία η χώρα μας συμπορεύεται απολύτως.
Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες, η χώρα μας εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Και με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την υποστήριξη από τη Βραζιλία της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την εκλογή της.
Στόχος της χώρας μας, μίας ευρωπαϊκής χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ακριβώς να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ Βορρά – Νότου και Ανατολής – Δύσης.
Και προς τούτο, με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, όπως είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, η προστασία και η διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας των γυναικών, η θαλάσσια ασφάλεια.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό όραμα οικουμενικής αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας που θα υλοποιηθεί μέσω μίας διακυβέρνησης βασισμένης σε κανόνες και στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών.
Η εμπειρία της φίλης χώρας της Βραζιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διετία 2022-2023, μας είναι πολύτιμη. Υπολογίζουμε στην μεταξύ μας συνεργασία και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας που αποκτήσατε, ενόψει και της δικής μας συμμετοχής.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο και συζητήσαμε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας. Ανησυχούμε έντονα για την προϊούσα κατάσταση στο περιβάλλον και το κλίμα, την προστασία των δασών και θαλασσών μας, τη διατήρηση του Αμαζονίου ως «πνεύμονα ολόκληρης της γης».
Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία και οι πυρκαγιές που πλήττουν αυτή τη στιγμή τη χώρα σας, ως μία μόνον έκφανση αυτού του προβλήματος, μας θλίβουν βαθύτατα. Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, σας εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι ποτέ μόνον χωρικά εντοπισμένο. Η κλιματική κρίση επιδεινώνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παντού και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή σε όλο τον πλανήτη.
Με τον αξιότιμο κύριο Υπουργό, συζητήσαμε για τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις.
Ανταλλάξαμε απόψεις για τους δύο μεγάλους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γειτονιά μας: στον πόλεμο της Ουκρανίας και τον πόλεμο στη Γάζα.
Ειδικά για την τραγωδία που εξελίσσεται στη Γάζα, η Ελλάδα έχει λάβει σαφή θέση αρχής υπέρ της άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών, της άνευ όρων απελευθέρωσης των ομήρων και της απρόσκοπτης διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Και συμφωνούμε με τη Βραζιλία ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι ποτέ η λύση.
Με τον ομόλογό μου, συζητήσαμε, επίσης, για τα οφέλη της περιφερειακής ολοκλήρωσης. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και βεβαίως στην ενίσχυση του διαλόγου της ΕΕ και του MERCOSUR.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τον κύριο Υπουργό συμφωνήσαμε για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.
Όπως επίσης συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα.
Ενδεικτικά αναφέρω τη συμφωνία μας να εργαστούμε περισσότερο, ώστε να εντατικοποιήσουμε τον μεταξύ μας πολιτικό διάλογο και να ενισχύσουμε την οικονομική και εμπορική μας συνεργασία, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Και βεβαίως δεν υπάρχει καλύτερη γέφυρα μεταξύ των λαών μας από την ελληνική ομογένεια στη Βραζιλία, μία δραστήρια κοινότητα κάθε μέλος της οποίας είναι και ένας πρεσβευτής της πατρίδας μας και του πολιτισμού μας.
Σε ό,τι δε αφορά τον πολιτισμό, είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για την Ελλάδα που σήμερα υπογράφεται μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας Συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας, που ως στόχο έχει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Mauro,
θέλω και πάλι να σας καλωσορίσω. Ο κύριος Υπουργός είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι μιας μεγάλης χώρας. Με εξαιρετική γνώση του παγκόσμιου γίγνεσθαι και εξαιρετικά επιδραστικός στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Εύχομαι ευημερία και ειρήνη σε εσάς και τη Βραζιλία, η οποία αναλαμβάνει το βαρύ έργο να εκπροσωπήσει τον Παγκόσμιο Νότο.
Καλώς ήλθατε στην Αθήνα και καλή παραμονή.

13.6.2024