Γ. Βαρουφάκης από τα Τρίκαλα: Τα τρία μεγάλα κόμματα επί της ουσίας δεν διαφωνούν, έχουν κοινό πρόγραμμα με μετόχους τους ολιγάρχες το μνημόνιο

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στα περιφερειακά μέσα λέγοντας: «Έχουμε μία ιδιαίτερη εκτίμηση για τα περιφερειακά μέσα ακριβώς γιατί ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν τα συστημικά μέσα των Αθηνών που είναι μία μεγάλη πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας. Αν δεν υπήρχε και ο περιφερειακός Τύπος η Ελλάδα δε θα ήταν στην 107η θέση στον κατάλογο της Ελευθερίας του Τύπου θα ήταν στην τελευταία, οπότε σας ευχαριστούμε».

«Χαίρομαι πολύ που είμαστε στα Τρίκαλα», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «όχι μόνο γιατί είναι η γενέτειρα της φίλης Σοφίας αλλά και γιατί είναι μία πόλη που θυμίζει ότι οι πόλεις της περιφέρειας μπορεί να είναι υποδειγματικές.

Αλλά ακόμα και στις καλύτερες πόλεις της χώρας οι πληγές που έχει αφήσει πίσω η μνημονιακή διαδικασία, αυτό που εμείς στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία είναι εμφανείς, ακόμα και εκεί που δεν φαίνονται.

Καθώς προχωρούσαμε, για να έρθουμε εδώ στη συνέντευξη, είδαμε ένα πάρα πολύ ωραίο κτήριο που ήταν η Τράπεζα Πειραιώς. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή ήταν η Αγροτική Τράπεζα που χτίστηκε από γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη για δεκαετίες. Οι αγρότες υποθήκευαν τη γη τους, έπαιρναν δάνεια, τα ρύθμιζαν μέχρι που ήρθε η χρεοκοπία του 2010 και ξαφνικά η Ελλάδα βρέθηκε υπό μία αισχρή αλλά ιδιότυπη κατοχή από τις μνημονιακές ορδές, την τρόικα. Μία από τις πρώτες εντολές της τρόικας ήταν η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας με την παλιά ΕΤΒΑ και ουσιαστικά το ξεπούλημά της στον κ. Σάλλα που τότε είχε την Πειραιώς. Τρεις φορές πτώχευσε από τον κ. Σάλλα και τρεις φορές διεσώθη από εσάς, από το ελληνικό δημόσιο αλλά την έσπασαν σε δύο κομμάτια και τη χασούρα, τη ζημιά της Αγροτικής την πήρατε εσείς στους ώμους σας και θα την πληρώνετε για δεκαετίες ενώ την καλή της Αγροτικής Τράπεζας, αυτή που έχει το 70% της ελληνικής γης που έχει τις υποθήκες, την πήρε ο κ. Σάλλας. Ο κ. Σάλλας όμως την ξαναέχασε την τράπεζα και σήμερα ανήκει σε έναν κύριο Τζον Πόλσεν ο οποίος θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή, αλλά ο Ομπάμα του έδωσε χάρη στο πλαίσιο των καλών σχέσεών του με την Wall Street. Αυτός ο κύριος σήμερα έχει την Πειραιώς, την Αγροτική. Τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης υπεξαιρούνται από funds, από ταμεία, αποξενώνονται από την τοπική κοινωνία, παραμένουν χέρσα, δίνονται για φωτοβολταϊκά σε άλλα funds και η δυνατότητα αυτής της χώρας να έχει έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος να είναι βιώσιμος, να είναι ανταγωνιστικός φθίνει μαζί με όλα τα άλλα τα οποία φθίνουν.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ψηφία στο ψηφιδωτό της μόνιμης λεηλασίας αυτής της χώρας. Είμαστε η μόνη χώρα που σε σχέση με το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση που έφερε και τα μνημόνια στην Ελλάδα, σήμερα το εισόδημά μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι 20% χαμηλότερο, το χρέος μας είναι 50% πιο ψηλά».

Σε ερώτηση για το χθεσινό debate ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Ούτε κερδισμένοι υπήρχαν ούτε χαμένοι, χαμένη ήταν η Δημοκρατία, γιατί δυστυχώς καταφέραμε να αναπαράγουμε αυτό που γίνεται στη Βουλή. Πραγματικά, εμάς που μας πονάει ο κοινοβουλευτισμός είναι πολύ θλιβερό. Τι γίνεται στη Βουλή; Μια ακολουθία μονολόγων. Αυτό είναι ένας εξευτελισμός του κοινοβουλευτισμού και αυτό το είδαμε και χθες. Αυτό που με ενδιέφερε εμένα είναι να απαντήσω ειλικρινά, με την καρδιά μου. Τίποτα από αυτά που είπα δεν βγήκαν από κονσέρβα.

Οι ερωτήσεις ήταν στρατηγικά στοχευμένες. Ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουμε με δημοσιογράφο του MEGA, γιατί ξέρετε στο MEGA δεν μας προσκαλούν με εντολή Μαρινάκη. Ή στον Alpha, ποτέ δεν μας έχουν προσκαλέσει παρά μόνο όταν τους το επιβάλει ο εκλογικός νόμος. Και με ρωτάγανε πόσες μοτοσυκλέτες έχω εγώ και η σύζυγός μου, αντί να μιλήσουμε για την πράσινη ενέργεια, για τη ΔΕΗ.

Όσον αφορά στη συγκυβέρνηση και τη συνεργασία, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι: «Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτή τη χώρα. Να συνεργαστούμε στη βάση ποιου σχεδίου; Εσείς θέλετε μια κυβέρνηση η οποία συμβρίσκεται χωρίς πρόγραμμα;

Εδώ θα συμφωνήσω ότι είναι τερατογέννεση, όπως είναι τερατογέννεση και αυτό που θέλει ο Μητσοτάκης, ο οποίος τι θέλει; Θέλει να πάει στη δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική, να έχει αυτοδυναμία, με το 65% του ελληνικού λαού να τον έχει μαυρίσει. Έχουμε δηλαδή σύγκρουση δύο τερατογεννέσεων, μία του κ. Μητσοτάκη, μία του κ. Τσίπρα.

Αλλά θα έρθω στην ουσία του ερωτήματός σας. Ναι, πιστεύω ότι θα υπάρξει σύγκλιση, ίσως τη δεύτερη Κυριακή γιατί τα τρία μεγάλα κόμματα, αν βάλετε στην άκρη την κοκορομαχία μεταξύ τους, θα δείτε ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούν.

Συμφωνούν να μην καταργήσουν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, να μην καταργήσουν τον Ηρακλή, δεν βάζουν θέμα ΦΠΑ, δεν βάζουν θέμα κατάργησης προπληρωμής φόρου, δεν λένε τίποτα για το Υπερταμείο, μια χαρά είναι το Υπερταμείο δεν τους ενοχλεί. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει 4 χρόνια, μέχρι τώρα δεν έχει πει μια κουβέντα τι είναι αυτό το όνειδος που μου άφησε ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας δεν παραδέχεται ότι ήταν όνειδος, έσωσε τη χώρα με το Υπερταμείο. Ε γιατί δεν τα βρίσκουν να ησυχάσουμε. Θα έπρεπε να τα βρουν από την 22α Μαΐου. Γιατί να κάψουν την απλή αναλογική; Φτιάξτε μια κυβέρνηση, βρείτε τα, εχετε κοινό πρόγραμμα: είναι το μνημόνιο. Έχετε κοινούς μετόχους, είναι οι γνωστοί ολιγάρχες, βρείτε τα να ησυχάσουμε».

Κατά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι στο νομό ΤρικάλωνΕυθύμιος Γκότας, Κωνσταντίνος Κοκόρας, Δημήτρης Μανίκας, Ιόβη Μαραγκού, Ελένη Μπεγλερίδου, Δημήτρης Παπαθανασίου.