Μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αρμενία, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετέβη σήμερα στη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψη ήρθε σε συνέχεια των εξαιρετικά καλών σχέσεων που έχει αναπτύξει κατά το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, με την οποία συνεννοείται όχι μόνο επί των διμερών ζητημάτων, αλλά και σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, με προεξάρχον το μείζον ζήτημα του Μεσανατολικού. Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα, οι τρόποι με τους οποίους θα εδραιωθεί η διαρκής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της σύγκρουσης, αλλά και οι πτυχές της επόμενης ημέρας στη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία σε όλη την περιοχή. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων της ΕΕ με τη Σαουδική Αραβία και αναμένει με ενδιαφέρον τη συμμετοχή του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, μαζί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις 22 Ιανουαρίου. Εκεί, οι τρεις Άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις των χωρών τους για τη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα, την Υεμένη, τους Χούθι και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Γεραπετρίτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την τροπή της σύγκρουσης Ισραήλ- Χαμάς και τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή: «Ανησυχούμε για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στο Λίβανο, αλλά και για τη διατάραξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη ειρήνευσης στην περιοχή και δημιουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην αιχμή του δόρατος στον διπλωματικό μαραθώνιο επίλυσης του Μεσανατολικού». Η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να διευκολύνει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να αποτρέψει μία περιφερειακή ανάφλεξη, όπως υπογράμμισε. Τα επόμενα βήματα από ελληνικής πλευράς θα είναι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, όπως επίσης και η υποδοχή του Παλαιστινίου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης στους συνομιλητές του, σε αυτήν την περίοδο τόσο έντονης αστάθειας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας. Η ιστορία και η γεωγραφική της θέση της επιτρέπουν να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Αραβικού κόσμου, ενώ η ιδιότητά της ως του παλαιότερου κράτους-μέλους της ΕΕ στην περιοχή, της έχει προσδώσει βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής ΕΕ στο Νότο και έναντι Αραβικού Κόσμου, επισήμανε. Επιπλέον, διαμήνυσε πως η Αθήνα ασκεί μεθοδικά μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία απορρίπτει κάθε μορφή επιθετικότητας και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και ειδικά στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. «Η Ελλάδα με συνέπεια, με συνοχή, με σοβαρότητα, με το διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, θα είναι παρούσα στις εξελίξεις κατά τρόπο δημιουργικό. Στόχος μας είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται διαρκώς και να είναι βιώσιμη, αλλά και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το πώς θα επιλυθεί βιώσιμα η κρίση του Μεσανατολικού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφερόμενος δε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τους παραδοσιακά στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς. Οι σχέσεις αυτές έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα και το Ριάντ εργάζονται για την πραγματοποίηση στο προσεχές διάστημα ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά και στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τονίζουν διπλωματικές πηγές, ώστε η Ελλάδα να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την ενέργεια (πράσινο υδρογόνο, ηλεκτρισμός). Χάρη στο σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο έχει εξασφαλίσει με τις υψηλές επιδόσεις της στην οικονομία, η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τη θέση της και επιδιώκει τη συμμετοχή της σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες ως σταυροδρόμι διασυνδεσιμότητας, δικτύων μεταφοράς και ενέργειας. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ο οποίος θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου της σύνδεσης της Ινδίας με την Ευρώπη, φυσική απόληξη του οποίου είναι η Ελλάδα λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Αλλά και το σαουδαραβικό σχέδιο «Saudi Vision 2030», ένα μακρόπνοο σχέδιο μελλοντικού μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να συμμετάσχουν στο Saudi Vision 2030 ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με τη γενική γραμματέα του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας Deemah Al Yahya, με την οποία συζήτησε για την προοπτική προσχώρησης της Ελλάδας στον Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας.
11.1.2024