Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτηρίου «Σεφέρη» του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά :
Εξοχότατε κύριε Υπουργέ Εξωτερικών της Αλβανίας,
Κυρία Πρέσβη,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε,
Κύριοι Βουλευτές,
Συμπατριώτες,
Αγαπητοί φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα τη νέα στέγη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, εδώ στην Κορυτσά, το κτήριο «Σεφέρη». Το κτήριο, όπου έζησε και εργάσθηκε ως Πρόξενος το 1936-37 ο Γιώργος Σεφέρης, διπλωμάτης, ποιητής και μετέπειτα κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Αποτελούσε τότε ιδιοκτησία ελληνικής οικογένειας, και έμελλε να αγορασθεί ως κατεστραμμένο από το ελληνικό κράτος, το 1998. Στην αναστήλωση του κτηρίου συνέβαλαν αρχικά με δωρεές Έλληνες από την Κορυτσά και όλη την Αλβανία, καθώς και από την Ελλάδα, αλλά και ιδρύματα και εταιρίες από τις δύο χώρες. Η αποπεράτωσή του έγινε με δαπάνες του ελληνικού κράτους.
Ο Γιώργος Σεφέρης εμπνεύσθηκε από την εδώ παραμονή του και σίγουρα η εδώ θητεία ενός ουμανιστή ποιητή παγκόσμιας ακτινοβολίας αποτελεί τιμή για την πόλη. Μια πόλη, η οποία είχε πάντοτε τα πρωτεία στα γράμματα εντός του αλβανικού χώρου, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αλβανικά.
Συνέχιση της παρουσίας των ελληνικών γραμμάτων στην Κορυτσά, στην παράδοση του πάλαι ποτέ φημισμένου Μπάγκειου Γυμνασίου, αποτελούν το ελληνοαλβανικό σχολείο «Όμηρος», το Λύκειο «Πλάτων», καθώς και το φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας «Αριστοτέλης», για τα οποία η ελληνική Πολιτεία δεν θα παύσει να μεριμνά.
Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο να μνημονεύσω την περίπτωση του Sotir Papahristo, στον οποίο οφείλουμε τις αλβανικές μεταφράσεις των περισσότερων έργων του αρχαίου ελληνικού δραματολογίου και ο οποίος έλαβε την εγκύκλια εκπαίδευσή του και στη συνέχεια εργάστηκε επί σειρά ετών σε αυτή την πόλη, την Κορυτσά. Ένα πραγματικά λαμπρό παράδειγμα ελληνοαλβανικής ώσμωσης στον χώρο του πνεύματος.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι Πρεσβείες και τα Προξενεία μας είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το νέο κτήριο του Γενικού Προξενείου στην Κορυτσά εντάσσεται στις προσπάθειες που κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών να αναβαθμίσουμε, σε όλο τον κόσμο, τις κτηριακές εγκαταστάσεις των Αρχών μας, όπως βεβαίως και να ψηφιοποιήσουμε τις προξενικές υπηρεσίες. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι μέλημά μας είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ομογένειας και μητέρας Πατρίδας.
Στο σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις κατά της ελευθερίας και της ειρήνης είναι πολλές. Ξεκινάμε με τους γείτονές μας και φροντίζουμε να προωθούμε σχέσεις καλής γειτονίας.
Ως γειτονικές και φίλες χώρες, Ελλάδα και Αλβανία, δίνουμε προτεραιότητα στη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, τόσο μέσω της ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και μέσω της προώθησης περιφερειακών συνεργασιών.
Πολιτικές αναθεωρητισμού των συνόρων ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Όπως θα έγραφε και ο Γιώργος Σεφέρης, στο περίφημο ποίημά του «Piazza san Nicolò»:
«Κι όλα τούτα είναι παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν
δέσαμε την καρδιά μας και μεγαλώσαμε».
Η παρουσία σου, αγαπητέ Igli, στα εγκαίνια του ελληνικού Γενικού Προξενείου εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα. Εσύ γνωρίζεις τι σημαίνει Μειονότητα και κατανοείς απόλυτα τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, για την οποία πάντοτε μεριμνούμε.
Η εξαιρετική σου παρουσία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας έχει βοηθήσει ουσιαστικά για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό σε ευχαριστώ προσωπικά θερμά.
Σήμερα, εδώ στην Κορυτσά, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα μας ενώνει. Και συνεχίζει να αποτελεί, όπως αιώνες τώρα, τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, συνεισέφεραν στην υλοποίηση αυτού του, ιστορικής σημασίας, έργου.
Θα ήθελα να συγχαρώ την Πρέσβη μας, την κυρία Κωνσταντίνα Καμίτση, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, τον κύριο Νικόλαο Γιωτόπουλο και όλο το προσωπικό του Γενικού Προξενείου μας, που με τις άοκνες προσπάθειές του κατάφερε αυτό το σημερινό σημαντικό επίτευγμα.
Και θα μου επιτρέψετε να κλείσω με στίχους του Γιώργου Σεφέρη:
«Δεν είναι μεγάλο πράγμα ν’ ανεβείς μα είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξεις
σαν είναι το σπίτι μέσα στην πέτρινη εκκλησιά κι η καρδιά σου μέσα στο σπίτι που
σκοτεινιάζει».
Εύχομαι χαρά και ευημερία για όλους.
7 .7.2025