Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Προσερχόμαστε σήμερα για να συζητήσουμε μείζονα θέματα, τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Προσερχόμαστε σήμερα για να συζητήσουμε μείζονα θέματα, τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκτός από το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητήσουμε για τρεις μείζονες κρίσεις, οι οποίες ταλανίζουν την περιοχή μας και κλονίζουν την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια. Το ζήτημα της Ουκρανίας, το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, το ζήτημα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικά για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, θα ήθελα να επισημάνω το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ομόθυμη στάση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να καταδικάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία και την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία δημιούργησε αυτό το καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, έχει φτάσει η στιγμή να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις του ανθρωπισμού. Είναι κρίσιμο να υπάρξει ανθρωπιστική παύση, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία διαδρόμων για πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια. Να μπορέσουν όσοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια να έχουν την κατάλληλη θεραπεία, να αποκατασταθούν υποδομές, οι οποίες έχουν πληγεί. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα ούτε εθνικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τις εκκενώσεις και τις απομακρύνσεις των Ελλήνων από την περιοχή;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλε τεράστια προσπάθεια, ώστε όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούσαν να μεταχθούν από το Ισραήλ και ειδικώς από την εμπόλεμη περιοχή της Γάζας, να μεταφερθούν με ασφάλεια. Πράγματι, χθες, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μεταφορών. Μία οικογένεια, τα τελευταία επτά άτομα, ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής ιθαγένειας βρέθηκε με ασφάλεια στην Αίγυπτο. Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος όσων επιθυμούσαν να βγουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως τις διπλωματικές μας αποστολές στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και το Κάιρο για την πολύ δύσκολη αυτή προσπάθεια. Να ελπίσουμε ότι η κρίση αυτή θα σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται λόγος για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω πλοίων. Το έχει προτείνει η Κύπρος, νομίζω και η Ελλάδα έχει αναφερθεί σε αυτό.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι πολύ σημαντικό να καταδικάσουμε όλοι τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει ενιαία στάση. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ πως είναι καιρός να σκεφθούμε την εφαρμογή ανθρωπιστικών παύσεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια δεν έχουν χρώμα, ούτε εθνικότητα. Επομένως, είναι καιρός να πράξουμε το δέον.

13.11,2023