Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση των Χούθι στην Υεμένη και τις επιθέσεις τους κατά της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως εκείνες που στοχεύουν αμάχους και πολιτικές υποδομές. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τον λαό τους. Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά του παλατιού Αλ-Μαασίκ του Άντεν, η συνεχιζόμενη πολιορκία της Ταΐζ, η στρατιωτική δράση κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης και οι επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας ήταν αποτρόπαιες πράξεις. Κάθε στρατιωτική δράση των Χούθι πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Καλούμε όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, να σταματήσουν κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς τους Χούθι, κατά παράβαση αρκετών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στην ενότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι και θα αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και το Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη οικονομική, ανθρωπιστική και ανθρωπιστική κατάσταση.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη και επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της προς τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ και προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Υεμένη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης, υπό την ηγεσία και την ευθύνη της Υεμένης.
Η στρατιωτική κλιμάκωση των Χούθι και η κρίση πρόσβασης και οικονομικής προσιτότητας βασικών αγαθών σε ολόκληρη τη χώρα επιδεινώνουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και την έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και ασφαλές νερό, με περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια. Η πόλη Ταΐζ φιλοξενεί σήμερα 800.000-950.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων. Η πόλη βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό πολιορκία, απειλούμενη από μια σημαντική στρατιωτική συγκέντρωση των Χούθι. Η χρήση της λιμοκτονίας των αμάχων ως μεθόδου πολέμου απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Οι άμαχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ασπίδα για στρατιωτικούς στόχους ή επιχειρήσεις. Καλούμε τους Χούθι να ανοίξουν επειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην Ταΐζ και να διασφαλίσουν ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη.
Η ασφάλεια και η ελευθερία λειτουργίας του προσωπικού ανθρωπιστικών αποστολών πρέπει να διασφαλίζονται ανά πάσα στιγμή. Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης προστασίας των αμάχων και των πολιτικών υποδομών. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλου του ανθρωπιστικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των 70 υπαλλήλων του ΟΗΕ, που παραμένουν αυθαίρετα κρατούμενοι από τους Χούθι στη Σαναά. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Mohammad el Shami, του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τους Χούθι από τον Ιούνιο του 2024.
Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη του λαού της Υεμένης, μεταξύ άλλων μέσω της τελευταίας ενίσχυσης της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για συνολικό ποσό 110 εκατομμυρίων ευρώ το 2026. Από το 2015, η ΕΕ έχει παράσχει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική, αναπτυξιακή, αντιμετώπιση κρίσεων και υποστήριξη οικοδόμησης της ειρήνης.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σημασία της διαφύλαξης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις απειλές και τις επιθέσεις κατά της πολιτικής και εμπορικής ναυτιλίας, οι οποίες απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και το διεθνές εμπόριο. Η αμυντική θαλάσσια επιχείρηση της ΕΕ EUNAVFOR ASPIDES θα συνεχίσει να προσφέρει την κρίσιμη συμβολή της στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και στην προστασία της θαλάσσιας ναυτιλίας και της ζωής των ναυτικών.
3.11,2026






