Δήλωση του Προέδρου Αντόνιο Κόστα μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Σαρμ Ελ-Σέιχ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και τον Πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι για την ηγεσία τους και για τη διοργάνωση αυτής της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη.

Οι πρώτες μου σκέψεις πηγαίνουν στα θύματα της τρομοκρατίας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και στα θύματα του πολέμου στη Γάζα, μεταξύ των πολιτών.

Όλοι οι εν ζωή Ισραηλινοί όμηροι είναι πλέον ελεύθεροι και επιτέλους επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αβάσταχτου πόνου. Αυτή είναι μια στιγμή χαράς, ελπίδας και εορτασμού. Είναι επίσης μια στιγμή να θυμηθούμε όσους δεν επέστρεψαν. 

Θα ήθελα να επαινέσω τον Πρόεδρο Τραμπ και όλους τους μεσολαβητές για την επιτυχία του Ειρηνευτικού Σχεδίου. Αυτό κορυφώνει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για μια κατάπαυση του πυρός, τη λύση των δύο κρατών και μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί ενεργά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την εφαρμογή αυτού του Σχεδίου Ειρήνης.

Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο Διεθνές Συμβούλιο Ειρήνης και να υποστηρίξουμε όλες τις διαδικασίες – μεταβατική διακυβέρνηση, ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.

Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα επεκτείνουμε αμέσως την ανθρωπιστική μας βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας.

Συνεπείς με τη δέσμευσή μας για μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, διασφαλίζοντας ότι η Γάζα θα αποτελέσει μέρος ενός δημοκρατικού κράτους, απαλλαγμένου από την τρομοκρατία.

Έχουμε διαθέσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή για την περίοδο 2025-2027 και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε, μεταξύ άλλων με την εμπειρογνωμοσύνη μας στους τομείς που θα είναι θεμελιώδεις στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Όσον αφορά την ασφάλεια, η ΕΕ θα συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων μέσω των αποστολών μας EUBAM Rafah και EUPOL COPPS, οι οποίες είναι έτοιμες να αναλάβουν τον σημαντικό ρόλο τους στην ασφάλεια των συνόρων, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της αστυνομίας.

Ο δρόμος προς την ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, με το Ισραήλ και ένα Κράτος της Παλαιστίνης να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια, απαλλαγμένα από την τρομοκρατία, είναι ακόμη μακρύς.

Αλλά σήμερα είμαστε ενωμένοι εδώ στην υπόσχεσή μας να το κάνουμε πραγματικότητα.

Μαζί, θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Γάζας. Έτσι ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να επουλωθούν. 

Σήμερα ελπίζουμε για ειρήνη. Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα.

14.10.2025