Δήλωση των Συμπροέδρων του 27ου Μικτού Συμβουλίου ΣΣΚ-ΕΕ και Υπουργική Σύνοδος

  1. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συναντήθηκαν στο Μουσκάτ του Σουλτανάτου του Ομάν, στις 9-10 Οκτωβρίου 2023 για την 27η σύνοδο του Μικτού Συμβουλίου ΣΣΚ-ΕΕ (εφεξής «Κοινό Συμβούλιο») , για την περαιτέρω εδραίωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο οργανισμών. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ήταν ο Α.Ε. Sayyid Badr Albusaidi, Υπουργός Εξωτερικών του Σουλτανάτου του Ομάν και Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του ΣΣΚ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ ήταν ο HE Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Jassem Al Badawi, Γενικός Γραμματέας του GCC και ανώτερα στελέχη και από τις δύο πλευρές.
    Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΣΣΚ-ΕΕ , η οποία ανακοινώθηκε στην 26η σύνοδό του στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2022, για να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τη μακροχρόνια δέσμευσή τους που θεσπίστηκε με τη Συμφωνία Συνεργασίας του 1988. Η ΕΕ και η Οι Υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της εταιρικής σχέσης υπό το πρίσμα των αυξανόμενων σοβαρών απειλών για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και τις προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.
  2. Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε την έγκριση τον Μάιο του 2022 της κοινής ανακοίνωσης της ΕΕ για μια στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο και τον διορισμό του HE Luigi Di Maio ως Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για την περιοχή του Κόλπου τον Ιούνιο του 2023. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την επιτυχή εκτέλεση της εντολής του, συμπεριλαμβανομένης της εμβάθυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΣΣΚ-ΕΕ και την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας.
  3. Το Μικτό Συμβούλιο επανεξέτασε την εφαρμογή του κοινού προγράμματος δράσης (2022-2027) , χαρτογραφώντας μια νέα εποχή στενότερης συνεργασίας ΣΣΚ-ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού διαλόγου, της περιφερειακής ασφάλειας, της αντιτρομοκρατίας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, του εμπορίου και των επενδύσεων, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, υγεία και ανάπτυξη και ανθρωπιστική συνεργασία και ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους. Το Μικτό Συμβούλιο ζήτησε να επιταχυνθεί η πλήρης εφαρμογή του και να αφιερωθούν επαρκείς πόροι για το σκοπό αυτό. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ ενέκριναν τις συστάσεις της 31ης συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας ΣΣΚ-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου 2023 και της 24ης συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής ΣΣΚ-ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο ΣΣΚ στο Ριάντ στις 25 Ιανουαρίου 2023 .
  4. Το Μικτό Συμβούλιο συμφώνησε να διεξάγει τακτικό και δομημένο διάλογο περιφερειακής ασφάλειας ΣΣΚ-ΕΕ σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων και να συγκροτεί κοινές ομάδες εργασίας όταν χρειάζεται, στο πλαίσιο του διαλόγου για την ασφάλεια, για τον συντονισμό των προσπαθειών σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών , διάδοση πυραύλων και drones. θαλάσσια ασφάλεια· κυβερνασφάλεια; αντιτρομοκρατία· χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, στρατολόγηση και ιδεολογία· ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ σαρκος; διακίνηση ναρκωτικών; παράτυπη μετανάστευση· οργανωμένο έγκλημα· εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων, την ετοιμότητα για καταστροφές και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ ζήτησαν από τους ανώτερους αξιωματούχους τους να διερευνήσουν τις δυνατότητες συντονισμού του ΣΣΚ-ΕΕ σχετικά με την πρωτοβουλία της ΕΕ για Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία (ΣΜΠ) στον Βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.
  5. Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόσκληση της ΕΕ να διοργανώσει ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου για την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία , στις Βρυξέλλες στο εγγύς μέλλον, μαζί με τη Γραμματεία του ΣΣΚ και τα κράτη μέλη του ΣΣΚ, για να συμπληρώσει το έργο που αναλήφθηκε στις επίσημες συνεδριάσεις του ΣΣΚ-ΕΕ.
  6. Το Μικτό Συμβούλιο επαίνεσε τα συμπεράσματα της πρώτης Διάσκεψης ΣΣΚ-ΕΕ για την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη ριζοσπαστικοποίηση , που πραγματοποιήθηκε στο ΣΣΚ στο Ριάντ τον Ιούνιο του 2023 και ενθάρρυνε τη συνέχιση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
    Το Μικτό Συμβούλιο τόνισε τη σημασία της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ εθνών και πολιτισμών και αναγνώρισε ότι η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, η ξενοφοβία, οι σχετικές μορφές μισαλλοδοξίας, οι διακρίσεις λόγω φύλου και οι πράξεις εξτρεμισμού μπορούν να συμβάλουν στην έξαρση, την κλιμάκωση και την επανάληψη του σύγκρουση. Το Μικτό Συμβούλιο επιβεβαίωσε περαιτέρω την ανάγκη τα κράτη να σέβονται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ατόμων εντός της επικράτειάς τους και υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους, όπως προβλέπεται από το σχετικό διεθνές δίκαιο.
  7. Το Μικτό Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις του 12ου Μακροοικονομικού Διαλόγου ΣΣΚ-ΕΕ , που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2022 στις Βρυξέλλες και οδήγησε τους μελλοντικούς διαλόγους να επικεντρωθούν σε τρόπους για πιο αποτελεσματική ολοκλήρωση και βιώσιμα επιχειρηματικά και επενδυτικά περιβάλλοντα.
  8. Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε τα συμπεράσματα του 5ου διαλόγου για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που πραγματοποιήθηκε στο GCC στο Ριάντ τον Μάρτιο του 2023, και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για μια προνομιακή εμπορική και επενδυτική σχέση ΕΕ-ΣΣΚ για την περαιτέρω τόνωση της επιχειρηματικής συνεργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην αγορά και την υποστήριξη πολιτικών που προκαλούν επενδύσεις. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του υφιστάμενου εμπορικού και επενδυτικού διαλόγου σε τομείς που συμβάλλουν στον στόχο της οικονομικής ολοκλήρωσης, του εκσυγχρονισμού, της υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, της αποδοτικότητας των πόρων, του ψηφιακού εμπορίου και της προώθησης βιώσιμων και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού. Ο μελλοντικός διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί για τη συζήτηση της ρυθμιστικής συνεργασίας, τη βελτίωση της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των διατάξεων για την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης, της παραποίησης/απομίμησης και του λαθρεμπορίου. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ ενθάρρυναν τον συντονισμό και τη συνεργασία για την ενίσχυση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, ιδίως για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ σημείωσαν τα θετικά αποτελέσματα της 12ης Υπουργικής Συνόδου του ΠΟΕ και χαιρέτησαν τη διοργάνωση της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης στο Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ) στις 26-29 Φεβρουαρίου 2024. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ χαιρέτησαν τη συζήτηση για την ίδρυση της Ινδίας -Οικονομικός διάδρομος Μέσης Ανατολής – Ευρώπης.
  9. Το Μικτό Συμβούλιο εξήρε τις πολύτιμες συνεισφορές του 6ου Επιχειρηματικού Φόρουμ ΣΣΚ-ΕΕ , που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2022, και ενθάρρυνε την αποτελεσματική συμμετοχή στο επερχόμενο 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαχρέιν τον Νοέμβριο του 2023. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ αναγνώρισε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησης και των πιστώσεων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και τη δημιουργία ενός πιο φιλόξενου περιβάλλοντος για τους επιχειρηματικούς τομείς και στις δύο πλευρές.
  10. Το Μικτό Συμβούλιο ζήτησε συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες, μεταξύ άλλων μέσω της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΣΣΚ-ΕΕ, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) έως το 2030. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ σημείωσαν τη στρατηγική της ΕΕ για την Παγκόσμια Πύλη για την ενίσχυση της σημαντικής, υψηλής ποιότητας, και βιώσιμες επενδύσεις τόσο σε σκληρές όσο και σε μαλακές υποδομές παγκοσμίως για την επίτευξη των ΣΒΑ και της Συμφωνίας του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη Μέση Ανατολή και των Βιώσιμων Μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Συμφώνησαν να διερευνήσουν πιθανές οδούς συνεργασίας από την άποψη αυτή.
  11. Το Μικτό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η συνεργασία ΣΣΚ-ΕΕ για την επιστημονική έρευνα και την καινοτομίαπαρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την εύρεση καινοτόμων λύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και μπορεί να ενισχυθεί μέσω της ενισχυμένης συμμετοχής των χωρών του ΣΣΚ στο πρόγραμμα πλαίσιο Ε&Κ της ΕΕ Horizon Europe. Επιπλέον, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ΕΕ κάλεσε άλλες χώρες του ΣΣΚ να γίνουν μέλη της Mission Innovation ή να συμμετάσχουν σε μία ή περισσότερες χωριστές αποστολές στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για να καταλύσουν τη δράση και τις επενδύσεις στην έρευνα, ανάπτυξη και επίδειξη για την επιτάχυνση της καινοτομίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ισχύει επίσης για την εκμετάλλευση υπηρεσιών που παρέχονται από διαστημικά συστήματα, όπως τα δεδομένα παρατήρησης της Γης Copernicus που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων περιβαλλοντικής πολιτικής, ή η Υπηρεσία Υψηλής Ακρίβειας του Galileo που εφαρμόζεται σε εφαρμογές αστικού σχεδιασμού ή αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και συνεργασία στον τομέα του Διαστήματος, με το EGNOS να αποτελεί μια πιθανή οδό περαιτέρω συνεργασίας. Το Μικτό Συμβούλιο αναγνώρισε επίσης το κοινό ενδιαφέρον για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης. Το Μικτό Συμβούλιο ενθάρρυνε περαιτέρω την προώθηση κοινών προσπαθειών που στοχεύουν στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων, συμβάλλοντας τελικά στην επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού.
  12. Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε τη συζήτηση για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας ΣΣΚ-ΕΕ , που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της υπουργικής συνάντησης και αναγνώρισε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών, από κοινού με άλλους χορηγούς βοήθειας, για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς επιπέδου ανθρωπιστικών αναγκών παγκοσμίως. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ συζήτησαν τον συντονισμό και την ενίσχυση των ανθρωπιστικών προσπαθειών τους, όπως ορίζεται στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης ΣΣΚ-ΕΕ (2022-2027), πώς να ενισχυθεί το διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα και να ενισχυθεί η δομή της διεθνούς βοήθειας για μια πιο αποτελεσματική προικισμένη και βιώσιμη απάντηση σε ανθρωπιστικές κρίσεις που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις.
  13. Το Μικτό Συμβούλιο συζήτησε τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, τη σημασία της διασφάλισης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και της προώθησης του σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, καθώς και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Βοήθειας του ΣΣΚ και των υπηρεσιών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 και ενέκριναν τον προτεινόμενο δρόμο για την καθιέρωση διαρθρωμένης συνεργασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω, μεταξύ άλλων, τακτικών συνεδριάσεων, τη σύσταση ενός δικτύου εστιακών σημείων, ανταλλαγών βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών και ενός μηχανισμού συντονισμού μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και του Κέντρου Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του GCC.

    Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον

  14. Το Μικτό Συμβούλιο τόνισε τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης κοινής δράσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγήςκαι την προσαρμογή στις επιπτώσεις της, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Η ΕΕ και οι υπουργοί του ΣΣΚ χαιρέτησαν ιδιαίτερα τις επενδύσεις για το κλίμα, σημειώνοντας ότι η δράση για το κλίμα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επαίνεσαν τις δεσμεύσεις που εξέφρασαν το ΣΣΚ και οι χώρες της ΕΕ στο COP27 και ζήτησαν ενεργό συμμετοχή στη COP28, με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Το Μικτό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τη σημασία των βασικών αρχών των συμφωνιών για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της ισότητας και των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και του σεβασμού των ικανοτήτων υπό το φως των διαφορετικών εθνικών συνθηκών κατά την εφαρμογή της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος και της Συμφωνίας του Παρισιού. Το Μικτό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν το COP 28 και ζήτησε ένα φιλόδοξο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα, με τη φύση, τους ανθρώπους, τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης στο επίκεντρο της δράσης για το κλίμα. Το Μικτό Συμβούλιο καλωσόρισε επίσης το Κατάρ που φιλοξενεί τη International Horticultural EXPO 2023. Το Μικτό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και, ενόψει της COP28, τόνισε τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Παγκόσμιου Απολογισμού ως τη ραχοκοκαλιά του κύκλου φιλοδοξιών της Συμφωνίας του Παρισιού , με ένα φιλόδοξο και προοδευτικό αποτέλεσμα.
    Το Μικτό Συμβούλιο εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία προς μια βιώσιμη, δίκαιη, οικονομικά προσιτή, χωρίς αποκλεισμούς και εύρυθμη ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα με μια ευθυγραμμισμένη πορεία στο Παρίσι.
  15. Το Μικτό Συμβούλιο επαίνεσε την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας για την Πράσινη Μέση Ανατολή και την ανακοίνωσή της να ιδρύσει και να φιλοξενήσει γραμματεία για αυτήν την πρωτοβουλία και να διαθέσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της διακυβέρνησης και των έργων της. Το Μικτό Συμβούλιο σημείωσε την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για την ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού νερού με έδρα το Ριάντ. Σημείωσε επίσης την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2023 προς τους παγκόσμιους στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα παρουσιαστούν στο COP28, καθώς και την πρωτοβουλία των ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της απειλής της παγκόσμιας λειψυδρίας, ζητώντας περαιτέρω αποφασιστική παγκόσμια δράση.
  16. Το Μικτό Συμβούλιο συμφώνησε να συμμετάσχει περαιτέρω σε μια κοινή ατζέντα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για την απαλλαγή των ενεργειακών συστημάτων με την εμβάθυνση της τεχνικής συνεργασίας για την περαιτέρω συμμετοχή σε μια κοινή πράσινη μετάβαση στις οικονομίες τους. με την εμβάθυνση των προσπαθειών τεχνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, της ενεργειακής απόδοσης, της ολοκλήρωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάπτυξης διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, με απώτερο στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

    Περιφερειακά και Διεθνή Θέματα

  17. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επανέλαβαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για την τήρηση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, και ιδίως του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.
  18. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν τη σημασία του Ιράκδέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κουβέιτ και τον σεβασμό των διμερών συμφωνιών, των διεθνών συμβάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του ψηφίσματος 833 του ΣΑΗΕ σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων Κουβέιτ-Ιράκ. Κάλεσαν για την πλήρη οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Κουβέιτ-Ιράκ πέρα ​​από το συνοριακό σημείο 162 και επανέλαβαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Κουβέιτ-Ιράκ του 2012 για τη ρύθμιση της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στο Χορ Αμπντουλάχ, που υπογράφηκε στις 29 Απριλίου 2012, που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2013 και κατατέθηκε από κοινού στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ χαιρέτησαν τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πρωθυπουργοί του Ιράκ και του Κουβέιτ να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής τους για να συζητήσουν αυτό το θέμα. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ ανανέωσαν την υποστήριξή τους στο ψήφισμα 2107 (2013) του ΣΑΗΕ που ανέθεσε στον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στην αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI) να ενισχύσουν τις προσπάθειες σχετικά με τον επαναπατρισμό όλων των υπηκόων του Κουβέιτ και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αγνοουμένων. ή τα λείψανά τους, υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ, και να επιστρέψουν περιουσίες του Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρχείων. Κάλεσαν το Ιράκ και τον ΟΗΕ να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για την επίλυση όλων των σχετικών ζητημάτων.
  19. Το Μικτό Συμβούλιο επανέλαβε την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου προς την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σχετικά με τα τρία νησιά Abu Musa, Lesser Tunb και Greater Tunb . Επανέλαβε την υποστήριξή του για μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της διαφοράς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είτε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων είτε με παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
  20. Το Μικτό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, που συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο. Το Μικτό Συμβούλιο επιβεβαίωσε το σεβασμό του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και τη δέσμευσή τους στις σχετικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Μικτό Συμβούλιο επαίνεσε τη φιλοξενία της Σαουδικής Αραβίας στη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας στις 5 Αυγούστου 2023 και τις προσπάθειες που ανέλαβαν το ΣΣΚ και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον μετριασμό των επιπτώσεων και των ανθρωπιστικών επιπτώσεων του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Το Μικτό Συμβούλιο τόνισε τη σημασία της υποστήριξης όλων των προσπαθειών για τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών και όλων των τροφίμων και ανθρωπιστικών προμηθειών, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας για τις πληγείσες χώρες. Το Μικτό Συμβούλιο συζήτησε πιθανή συνεργασία μεταξύ του ΣΣΚ και της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
  21. Το Μικτό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις σοβαρές εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα και καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Ζήτησε την προστασία των αμάχων, υπενθυμίζοντας στα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει των οικουμενικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ζήτησε περαιτέρω αυτοσυγκράτηση, απελευθέρωση ομήρων και επιτρέποντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για πολιτική λύση στην κρίση για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του φαύλου κύκλου βίας. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ είναι αποφασισμένοι να αποδοκιμάσουν τη βία και να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση και ηρεμία από όλες τις πλευρές και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και να παραμείνουν δεσμευμένοι.
  22. Το Μικτό Συμβούλιο ζήτησε να σταματήσουν όλες οι πράξεις βίας και τυχόν μονομερή μέτρα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολήσε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, να βοηθήσει να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει η πορεία προς την ειρήνη και την ασφάλεια. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια λύση δύο κρατών, ζώντας με ασφάλεια δίπλα-δίπλα, με βάση τις γραμμές του 1967, σύμφωνα με την Αραβική Πρωτοβουλία για την Ειρήνη και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη διατήρηση του ιστορικού και θρησκευτικού status quo των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, και μια δίκαιη και δίκαιη εγκατάσταση για τους πρόσφυγες. Τόνισαν τη σημασία της διαρκούς οικονομικής στήριξης για την UNRWA, την Παλαιστινιακή Αρχή και για τις ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές ανάγκες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
  23. Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε τη διπλωματική δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών του ΣΣΚ με το Ιράννα επιδιώξει την περιφερειακή αποκλιμάκωση και τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από τα κράτη της περιοχής, με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις, και αποχή από τη χρήση βίας ή απειλών. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή και την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν παράνομες ενέργειες στη θάλασσα ή αλλού που ενδέχεται να απειλήσουν τις ναυτιλιακές λωρίδες, το διεθνές εμπόριο και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου. Η ΕΕ και οι υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν την υποστήριξή τους στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και ανανέωσαν την έκκλησή τους προς το Ιράν να εκπληρώσει αμέσως τις πυρηνικές του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, να ανατρέψει την πυρηνική του κλιμάκωση και να συνεργαστεί πλήρως με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για να μπορέσει να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια διπλωματική λύση στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και τη διαρκή δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι η περιοχή του Κόλπου θα παραμείνει μόνιμα απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα. Επιβεβαιώνουν τη σημασία του ψηφίσματος 2231 του ΣΑΗΕ. Κάλεσαν το Ιράν να σταματήσει τη διάδοση βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και άλλων όπλων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Το ΣΣΚ και η ΕΕ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων.
  24. Το Μικτό Συμβούλιο τόνισε την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ενότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένηςκαθώς οι Χούτι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και στις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Hans Grundberg. Τόνισαν τη ύψιστη σημασία της επαναφοράς και περαιτέρω παράτασης της εκεχειρίας. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ εξέφρασαν την υψηλή εκτίμησή τους για τις περιφερειακές προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη, ιδίως από τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών. Καταδίκασαν την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι στη Σαουδική Αραβία στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, σκοτώνοντας τέσσερα μέλη του Μπαχρέιν και τραυματίζοντας άλλους, ως σοβαρή απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία και την περιφερειακή σταθερότητα, και κάλεσαν τους Χούτι να τερματίσουν όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
  25. Το Μικτό Συμβούλιο τόνισε την υποστήριξή του για μια περιεκτική πολιτική διαδικασία Υεμένης-Υεμένης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τον τερματισμό της σύγκρουσης, με βάση την Πρωτοβουλία του ΣΣΚ και τον Μηχανισμό Εφαρμογής της, τα Αποτελέσματα της Διάσκεψης Εθνικού Διαλόγου της Υεμένης και το ψήφισμα 2216 του ΣΑΗΕ. Η ΕΕ και το ΣΣΚ Οι Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας για την προώθηση της ειρήνης και την ανακούφιση του πόνου των Υεμένης, τονίζοντας την ανάγκη οι Χούθι να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να συμμετάσχουν θετικά στις διεθνείς προσπάθειες και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην Υεμένη και χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης. Η ΕΕ και οι υπουργοί του ΣΣΚ επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνέχισης της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών, οικονομικών και αναπτυξιακών αναγκών της Υεμένης, καθώς οι Χούτι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση, και αναγνώρισε την κρίσιμη υποστήριξη της ΕΕ ως ενός από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕ και οι υπουργοί του ΣΣΚ προειδοποίησαν ότι η διεθνής ανθρωπιστική απάντηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποχρηματοδοτούμενη. Κάλεσαν για νέες δεσμεύσεις και την εκταμίευση των υφιστάμενων δεσμεύσεων και σημείωσαν τις προσπάθειες και τη συμβολή της ΕΕ και του ΣΣΚ για τη διατήρηση της δυναμικής. Ζήτησαν την παύση όλων των περιορισμών και των παρεμβάσεων που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις των ανθρωπιστικών οργανισμών επί τόπου. Χαιρέτησαν την ολοκλήρωση του ΟΗΕ τον Αύγουστο, με 25 εκατομμύρια ευρώ τη συνεισφορά της ΕΕ και των κρατών μελών για την εκφόρτωση πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Safer στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, αποτρέποντας μια περιβαλλοντική, οικονομική, και ανθρωπιστική απειλή για την περιοχή και την Ερυθρά Θάλασσα και σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και την αποτροπή της υπολειπόμενης περιβαλλοντικής απειλής που εξακολουθεί να αποτελεί το Safer για την Υεμένη και την περιοχή. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επαίνεσαν τις συνεχείς προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ενθαρρύνει τον διάλογο Υεμένης-Υεμένης και να παρέχει οικονομική και βοήθεια στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσής της τον Αύγουστο για παροχή 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κρατική δημοσιονομική στήριξη και επισιτιστική ασφάλεια. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις ανάγκες σταθεροποίησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης της Υεμένης και συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επαφή για το θέμα αυτό με σκοπό την από κοινού υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Υεμένης. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επαίνεσαν τις συνεχείς προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ενθαρρύνει τον διάλογο Υεμένης-Υεμένης και να παρέχει οικονομική και βοήθεια στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσής της τον Αύγουστο για παροχή 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κρατική δημοσιονομική στήριξη και επισιτιστική ασφάλεια. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις ανάγκες σταθεροποίησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης της Υεμένης και συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επαφή για το θέμα αυτό με σκοπό την από κοινού υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Υεμένης. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επαίνεσαν τις συνεχείς προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ενθαρρύνει τον διάλογο Υεμένης-Υεμένης και να παρέχει οικονομική και βοήθεια στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσής της τον Αύγουστο για παροχή 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κρατική δημοσιονομική στήριξη και επισιτιστική ασφάλεια. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις ανάγκες σταθεροποίησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης της Υεμένης και συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επαφή για το θέμα αυτό με σκοπό την από κοινού υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Υεμένης.
  26. Το Μικτό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης χωρίς αποκλεισμούς για τη Συρίακρίση με τρόπο που διαφυλάσσει την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της, είναι σύμφωνη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία και την προσέγγιση βήμα προς βήμα που ηγήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 2254 του ΣΑΗΕ. Η ΕΕ και το ΣΣΚ ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ καλωσόρισαν τους Άραβες Οι προσπάθειες της Ομάδας Επαφής για την επίλυση της κρίσης με τρόπο βήμα προς βήμα, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του ΣΑΗΕ, όπως αποφασίστηκε κατά τις υπουργικές συνεδριάσεις στο Αμμάν την 1η Μαΐου 2023 και στο Κάιρο στις 15 Αυγούστου 2023. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ επανέλαβαν την έκκλησή τους για μια πανεθνική κατάπαυση του πυρός και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών συνθηκών για την ασφάλεια, αξιοπρεπής και οικειοθελής επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ και τη σημασία της παροχής της απαραίτητης υποστήριξης στους Σύρους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους Σύρους που έχουν ανάγκη – μέσω όλων των τρόπων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών και διαγραμμικών – πρέπει να διασφαλιστεί. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη υποστήριξης ανθρωπιστικών έργων έγκαιρης ανάκαμψης. Επιπλέον, συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αγνοουμένων – όπως περιγράφεται στο ανακοινωθέν του Αμμάν και στην απόφαση 2254 του ΣΑΗΕ – σε συντονισμό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. και τη σημασία της παροχής της απαραίτητης υποστήριξης στους Σύρους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους Σύρους που έχουν ανάγκη – μέσω όλων των τρόπων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών και διαγραμμικών – πρέπει να διασφαλιστεί. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη υποστήριξης ανθρωπιστικών έργων έγκαιρης ανάκαμψης. Επιπλέον, συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αγνοουμένων – όπως περιγράφεται στο ανακοινωθέν του Αμμάν και στην απόφαση 2254 του ΣΑΗΕ – σε συντονισμό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. και τη σημασία της παροχής της απαραίτητης υποστήριξης στους Σύρους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν. Η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους Σύρους που έχουν ανάγκη – μέσω όλων των τρόπων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών και διαγραμμικών – πρέπει να διασφαλιστεί. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη υποστήριξης ανθρωπιστικών έργων έγκαιρης ανάκαμψης. Επιπλέον, συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αγνοουμένων – όπως περιγράφεται στο ανακοινωθέν του Αμμάν και στην απόφαση 2254 του ΣΑΗΕ – σε συντονισμό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  27. Το Μικτό Συμβούλιο επαίνεσε τα αποτελέσματα της έβδομης διάσκεψης με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της Περιφέρειας», που φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2023, όπου οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για 4,57 δισεκατομμύρια ευρώ (4,93 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το 2023 και πολυετές δεσμεύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ (1,07 δισ. USD) για το 2024 και μετά. Επιπλέον, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δωρητές ανακοίνωσαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ (4,3 δισ. USD) σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
  28. Το Μικτό Συμβούλιο σημείωσε με σοβαρή ανησυχία την ανθρωπιστική κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής . Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία είναι εξαιρετικά επισιτιστικής ανασφάλειας και αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα και έλλειψη νερού. Υπάρχουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και 13 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι. Η σταθερότητα του Κέρατος της Αφρικής είναι σημαντική για την περιοχή και πέραν αυτής, και οι συγκρούσεις επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης. Το Μικτό Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών και να υποστηριχθεί η συμφιλίωση και να οικοδομηθεί η ειρήνη.
  29. Το Μικτό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη σύγκρουση που ξέσπασε στο Σουδάνστις 15 Απριλίου και στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε. Το Μικτό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν και να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητά του και η συνοχή των κρατικών θεσμών για τη συνέχιση της παροχής βασικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Το Μικτό Συμβούλιο εξήρε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και τον διάλογο μεταξύ των σουδανικών μερών. Το Συμβούλιο τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο της ΑΕ, της LAS και της IGAD και τις προσπάθειές τους για πολιτική πορεία και χαιρέτισε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν οι γειτονικές χώρες του Σουδάν, η ΑΕ και το Κουαρτέτο της IGAD. Το Μικτό Συμβούλιο χαιρέτισε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των γειτονικών χωρών του Σουδάν, που φιλοξένησε η Αίγυπτος τον Ιούλιο, και υπογράμμισε την ανάγκη στενού συντονισμού όλων των προσπαθειών σε αυτό το θέμα.

    Σύνοδος Κορυφής ΣΣΚ-ΕΕ και επόμενη Υπουργική Σύνοδος

  30. Επαναλαμβάνοντας το έντονο αμοιβαίο ενδιαφέρον να καταστεί η μακροχρόνια εταιρική σχέση ΕΕ-ΣΣΚ πιο στρατηγική, η ΕΕ και οι Υπουργοί του ΣΣΚ χαιρέτησαν την πρόθεση να διοργανώσουν μια πρώτη Σύνοδο Κορυφής με την πρώτη ευκαιρία.
  31. Οι Υπουργοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν το 28ο Κοινό Συμβούλιο και Υπουργική Σύνοδο το 2024 στην ΕΕ.

10.10.2023