Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: «Ανοιχτό Σχολείο-Εμπειρίες Ζωής»

Με αφετηρία και πηγή έμπνευσης το όραμα για ένα Ανοιχτό Σχολείο, στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η εκδήλωση “Γιορτάζω το Σχολείο”.

Διοργανώθηκε από  τη Διεύθυνση Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης με Λυκειακές Τάξεις (Κωστής Παλαμάς) και συγκέντρωσε πλήθος μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας και φίλων του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Η θεματική της φετινής γιορτής εκπαίδευσης ήταν «Ανοιχτό Σχολείο – Εμπειρίες ζωής», αφορούσε μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής Αγίου Νεκταρίου και τις οικογένειες τους και είχε  ως στόχο να προάγει τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενισχύοντας την κοινωνική ένταξή τους μέσω της εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικής συνοχής κι ευημερίας.

«Αφετηρία και πηγή έμπνευσης είναι το όραμα για ένα Ανοιχτό Σχολείο. Ανοιχτό για τους μαθητές, τους γονείς, Ανοιχτό για όσους θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, και τέλος Ανοιχτό στην Κοινότητα. Στόχος είναι το σχολείο να αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ζωής της Κοινότητας και η έναρξη της σχολικής χρονιάς, μια μεγάλη γιορτή. Γιορτάζοντας το σχολείο, γιορτάζουμε τη ζωή. Επιπλέον, προωθήθηκε η αξία της εκπαίδευσης για όλους, με στόχο την άρση των αποκλεισμών, των εμποδίων και των προκαταλήψεων», αναφέρουν εμφατικά οι διοργανωτές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Β. Μανωλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Π. Κεσόγλου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Οικονομικών κος Λ.  Σουσλόγλου, και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Την υποστήριξη του Δήμου προς τις ευάλωτες ομάδες μαθητών, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος  Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, Προσχολικής Αγωγής & Νέας Γενιάς, Θ. Σιδηρόπουλος  τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής τους στη μαθησιακή διαδικασία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων, ειδικά όσον αφορά την πρόληψη της σχολικής διαρροής.

Η εκδήλωση περιελάμβανε βιωματικά παιχνίδια, όπου οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες, και  καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικές παραστάσεις, μέσω της διαδραστικής αφήγησης παραμυθιών αλλά και της αφήγησης λαϊκών παραμυθιών συνοδεία ζωντανής μουσικής

Η Διεύθυνση Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους  τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους συνεργάτες και εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας: Μ.Κ.Ο. AID, Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, ΑΜΚΕ REVMA, Μ.Κ.Ο. SOLIDARITY NOW, Σύλλογο Εθελοντών Διασωστών ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α., Χαμόγελο του Παιδιού, Ανθή Θάνου και Αλέξανδρο Μακρή, Παραμυθοτράγουδα.

3.10.2024