Δήμος Θέρμης
Ευφυή συστήματα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας και νερού αλλά και της ποιότητας του αέρα τοποθετήθηκαν σε δύο σχολεία της Θέρμης.
Πρόκειται για «έξυπνα» πληροφοριακά συστήματα καταγραφής και διαχείρισης ΙοΤ πλατφόρμας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως την ποιότητα του αέρα, την υγρασία και τη θερμοκρασία και παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την κατανάλωση των καυσίμων, του ρεύματος και του νερού.
Η ΙοΤ πλατφόρμα για την έξυπνη διαχείριση φυσικών πόρων σχολείων και δημοτικών κτιρίων εγκαταστάθηκε στο 4ο Δημοτικό Θέρμης και στο Γυμνάσιο Βασιλικών.
Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως ήδη οι διευθυντές των δύο σχολείων έχουν εγκατεστημένα τα προγράμματα στα κινητά και στους υπολογιστές τους, ώστε να έχουν εικόνα για τις λειτουργίες του σχολείου, απ’ όπου κι αν βρίσκονται. «Ως δήμος έχουμε το πιο πυκνό δίκτυο αισθητήρων για παρακολούθηση του αέρα. Με το πρόγραμμα αυτό παρακολουθούμε τον εσωτερικό αέρα, την υγρασία, δηλαδή το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι μαθητές. Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τις καταναλώσεις, αλλά και προβλήματα που τυχόν μπορούν να υπάρξουν. Αυτό μας βοηθά να πάρουμε αποφάσεις για βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων», ανέφερε. Υπογραμμίζοντας την αξία του προγράμματος, ο δήμαρχος σημείωσε πως το κόστος της ενέργειας στα σχολεία σχεδόν τριπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι μόνο για την εξοικονόμηση, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, τόνισε πως τέτοια συστήματα παρακολούθησης θα πρέπει να μπουν όχι μόνο στα σχολεία αλλά και σε όλα τα δημόσια κτήρια.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Στυλιανός Αποστόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του προγράμματος. «Άλλο να το φαντάζεσαι κι άλλο να το δεις στην πράξη», είπε αναφέροντας ενδεικτικά ότι η εικόνα της σημερινής κατανάλωσης (στις 15 Νοεμβρίου) είναι 1.450 λίτρα νερό και 264 λίτρα πετρέλαιο. «Αισθανόμαστε ασφαλείς ότι τα σχολεία μας δουλεύουν σωστά και θα δουλεύουν σωστά στο μέλλον», σημείωσε και τόνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτρέψει το τραγικό περιστατικό που καταγράφηκε σε σχολείο των Σερρών το 2022, όταν μαθητής έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη στον λέβητα πετρελαίου.
Τι επιτυγχάνεται
Μέσα από αυτά τα «έξυπνα» πληροφοριακά συστήματα μπορούμε πλέον:
- Να έχουμε εικόνα της κατανάλωσης και της στάθμης των δεξαμενών πετρελαίου θέρμανσης,
- Της κατανάλωσης πόσιμου νερού,
- Της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
- Να μετράμε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Με τον τρόπο αυτό και αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
Επιτυγχάνεται επίσης άμεση αναγνώριση και καταγραφή βλαβών ή παραλήψεων ώστε να τις αποκαθίστανται στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ημερήσιων, εβδομαδιαίων ιστορικών αναφορών για τις καταναλώσεις.
18.1.2023