Δήμος Ιωαννιτών : Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα

Δήμος Ιωαννιτών

Την σύμβαση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη 21/12, ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που σχεδιάστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή, αδειοδοτήθηκε, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και συμβασιοποιήθηκε, γεγονός που σημαίνει-όπως τονίζει ο Δήμος-ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο Δ. Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μία κορυφαία στιγμή για την πόλη καθώς ανοίγει ο δρόμος ώστε να παραδοθεί το επόμενο διάστημα ένα πάρκο αντάξιο των ευρωπαϊκών:

«Η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη του έργου ανάπλασης στο Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε από την έναρξη της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Αυτό έγινε εφικτό καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ολοκληρώσει όλη την διαδικασία ώστε το Πάρκο Πυρσινέλλα να περάσει στην περιουσία του Δήμου. Ήταν μία σημαντική εξέλιξη που έβαλε τέλος σε μία πολυετή περιπέτεια για τον χώρο αυτό. Σήμερα λοιπόν ανοίγει μία νέα σελίδα…», είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η θητεία της δημοτικής αρχής ολοκληρώνεται με την υπογραφή για ένα εμβληματικό έργο που θα απολαμβάνουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες των Ιωαννίνων.

«Γιατί σκοπός του έργου είναι να αποδώσει ένα Πάρκο αντάξιο αυτών που βλέπουμε σε χώρες της Ευρώπης και συχνά αναρωτιόμαστε «γιατί όχι και σε μας…». Και σε μας λοιπόν…», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι το Πάρκο Πυρσινέλλα, το Γιαννιώτικο Σαλόνι θα μετατραπεί σε έναν πραγματικό πνεύμονα, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αθλητικό. Σε έναν χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο ανάδοχος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα κάνει έναν αγώνα δρόμου από την πλευρά για να ολοκληρώσει το έργο στο σύντομο χρονικό πλαίσιο που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρει και σε συνεργασία με την νέα Δημοτική Αρχή θα ολοκληρώσουν το έργο… Γιατί τα έργα ανήκουν στην πόλη και τους πολίτες», κατέληξε στη δήλωσή του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος αναφέρθηκε στα βήματα που προηγήθηκαν ώστε να συμβασιοποιηθεί το έργο. Σημείωσε ότι η παραχώρηση του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Δήμο είχε ολοκληρωθεί το 2017. Η σημερινή δημοτική αρχή συνέταξε τη Μελέτη Διαχείρισης, ακολούθησε διαβούλευση για την πρόταση ανάπλασης και σε διάστημα δυόμισι μηνών από την υποβολή της διαχειριστικής μελέτης δόθηκε η έγκριση.

Σκοπός της Διαχειριστικής Μελέτης του Πάρκου Πυρσινέλλα, είναι η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη της λειτουργικότητας του Πάρκου, εξασφαλίζοντας την άνετη, ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τη διευκόλυνση της σωματικής άσκησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

«Με έκδοση πρόσκλησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ωριμάσαμε την πρότασή μας με τίτλο «Ανάπλαση – Ανάδειξη Πάρκου Πυρσινέλλα Δήμου Ιωαννιτών» συνολικού προϋπολογισμού 9.010.922,77 €» σημείωσε ο κ. Αρλέτος.

 

Η πρόταση περιλαμβάνει τρία υποέργα:

  1. Υποέργο με τίτλο: «Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα»

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις αφορούν τις κάτωθι εργασίες:

  • Ανακατασκευή δύο κεντρικών εισόδων πάρκου.
  • Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης.
  • Επανασχεδιασμός Δικτύου Διαδρομών.
  • Δημιουργία γηπέδου με χλοοτάπητα και υπαίθριου γυμναστηρίου.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων.
  • Κατασκευή Πάρκων Ζώων Συντροφιάς.
  • Δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης.
  • Δημιουργία Παιδικής Χαράς & Παιδικής χαράς για ΑΜΕΑ.
  • Δημιουργία οργανωμένου χώρου στάσης και σκίασης.
  • Συντήρηση και Εξωραϊσμός κτιρίων.
  • Αστικός εξοπλισμός.
  1. Υποέργο με τίτλο: «Υπογειοποίηση Δικτύων ΔΕΗ στο Πάρκο Πυρσινέλλα».
  2. Υποέργο με τίτλο: «Έξυπνες εφαρμογές για την ανάπλαση – ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα» το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις αφορούν τις κάτωθι εργασίες

  • Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων σταθμών ανάπαυσης (Smart Benches).
  • Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων σταθμών πληροφόρησης (Infokiosks).
  • Προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνης διάβασης.
  • Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης.
  • Προμήθεια πληροφοριακού συστήματος πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς.
  • Σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points).

Τέλος, ο Πρόεδρος της «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ» Γιώργος Μαρκογιαννάκης σημείωσε ότι η εταιρεία του, που είναι ανάδοχος του έργου έχει μεγάλη εμπειρία στις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και με δεδομένη τη ροή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου.

22.12.2023