Δήμος Καλαμάτας : Στην πρώτη συνάντηση των πόλεων του δικτύου Residents of the Future ο Δήμος

Δήμος Καλαμάτας

Στην πρώτη συνάντηση των πόλεων του δικτύου Residents of the Future που έγινε στο Sibenik της Κροατίας, στις 27&28/9, συμμετείχε ο Δήμος Καλαμάτας

Το δίκτυο Residents of the Future είναι ένα δίκτυο του προγράμματος URBACT IV, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στην αστική συρρίκνωση των Ευρωπαϊκών πόλεων, εστιάζοντας στην καινοτομία για την προσέλκυση ανθρώπων και επενδύσεων σε μικρού και μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις.

Διερευνά τα θέματα που επηρεάζουν την ικανότητα των πόλεων να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους και να προσελκύσουν νέους κατοίκους, όπως ποιότητα ζωής, οικονομία, ψηφιακή μετάβαση, στέγαση, βιωσιμότητα κ.λπ.

Το δίκτυο αποτελείται από την πόλη Sibenik της Κροατίας, που ηγείται του δικτύου και είναι μια πόλη έμπειρη στα προγράμματα Urbact, καθώς και εννέα άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, συγκεκριμένα: Município de Mangualde (Πορτογαλία), Καλαμάτα (Ελλάδα), Saldus (Λετονία), Ville de Saint-Quentin (Γαλλία), Alba Iulia (Ρουμανία), Montova (Ιταλία), Ayuntamiento de Plasencia (Ισπανία), Iisalmen kaupunki – Πόλη Iisalmi (Φινλανδία) και Trebinje (Βοσνία και Ερζεγοβίνη).

Η πρώτη ημέρα, της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και τις πιθανές μελλοντικές περιοχές αντίκτυπου, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση σχετικά με τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Η δεύτερη ημέρα αφορούσε την προετοιμασία για τη διαχείριση των συμμετοχικών προσεγγίσεων και εργασίες σχετικά  με την ολιστική προσέγγιση και την ολοκλήρωση της πολιτικής.

 

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Trokut Sibenik, μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης, που αποτελεί κέντρο καινοτομίας και χώρο για συνεργασία και στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων, εκπαίδευση μαθητών και επανεκπαίδευση εργαζομένων, ενώ με τις δράσεις που οργανώνονται ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η επιχειρηματική κοινότητα, κυρίως αυτή που ασχολείται με τεχνολογίες πληροφορικής. Επίσης, το Trokut Sibenik διευκολύνει την επίσκεψη της πόλης από ψηφιακούς νομάδες και προωθεί την πόλη ως προορισμό για παρόμοιες δραστηριότητες.

Από το Δήμο Καλαμάτας μετείχε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  Βασ. Διονυσόπουλος, ο οποίος και παρουσίασε το Δήμο Καλαμάτας στους συμμετέχοντες.

12.10.2023