Δήμος Κομοτηνής : Προσβάσιμη σε όλους γίνεται η κεντρική πλατεία στον Οικισμό Φαναρίου

Δήμος Κομοτηνής

Στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας στο λιμάνι Φαναρίου, προχωρά ο Δήμος Κομοτηνής, μετά την υπογραφή χθες (Πέμπτη 27/7) της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Κομοτηνής Ιωάννη Γκαράνη και την ανάδοχο του έργου.

Το έργο  «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ», ύψους 385.889,54 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Κομοτηνής και από το Πράσινο Ταμείο και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι 12 μήνες, από την ημέρα της υπογραφής.

Σκοπός της μελέτης είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας δίπλα στο λιμάνι του Φαναρίου, έτσι ώστε να διευκολύνεται κάθε είδους δραστηριότητα παρέχοντας άνετη πρόσβαση και ασφάλεια στους χρήστες της.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι σχεδιασμού της πλατείας είναι:

  • Η περιμετρική πρόσβαση στην πλατεία από όλους τους πολίτες.
  • Η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, τόσο στο κεντρικό κομμάτι της πλατείας όσο και στις διαμορφωμένες επιφάνειες που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα λόγω της υψομετρικής διαφοράς.
  • Η δημιουργία χώρων επισκέψιμων και «ανοικτών» προς τους κατοίκους στο πλαίσιο της συναναστροφής στον δημόσιο χώρο.
  • Η δημιουργία χώρων «προστατευμένων» από την περιμετρική κυκλοφορία οχημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Η δημιουργία μόνιμων χώρων αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής και τουριστικής κουλτούρας της περιοχής.

«Υπογράφουμε σήμερα ένα σημαντικό έργο υποδομής για τη ναυαρχίδα του τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής, το Φανάρι, φροντίζοντας αρχικά τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του οικισμού και δευτερευόντως των χιλιάδων -κατά τους θερινούς μήνες- επισκεπτών. Δίνουμε έμφαση στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών. Το ερχόμενο καλοκαίρι κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια σύγχρονη πλατεία, προσαρμοσμένη αισθητικά με το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας, ταυτόχρονα φιλόξενη, όπως και οι κάτοικοι του Φαναρίου», δήλωσε ο δήμαρχος Ι. Γκαράνης.

30.7.2023