Δήμος Κομοτηνής : Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση οδών στο κέντρο της Κομοτηνής»

Δήμος Κομοτηνής

η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση οδών στο κέντρο της Κομοτηνής», υπέγραψαν σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κομοτηνής. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις» που είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση 22 οδών του κέντρου της Κομοτηνής στοχεύοντας στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος καθώς θα γίνει:

  • Αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμιση της αισθητικής και εκσυγχρονισμός του αστικού εξοπλισμού, με παράλληλη προστασία και ανάδειξη των τμημάτων οδών με παραδοσιακά στοιχεία, όπως την επίστρωση γρανιτοκυβόλιθου.
  • Επίτευξη ανεμπόδιστης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών σε όλο το μήκος των οδών και διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία με την κατασκευή ασφαλών διαβάσεων, τη δημιουργία διαβάσεων για τυφλούς, την άρση εμποδίων από τις ζώνες ελεύθερης όδευσης πεζών, την υπογειοποίηση δικτύων και αφαίρεση των στύλων και εναέριων καλωδίων τους, τη συνολική ανακατασκευή των πεζοδρομίων με νέα, ασφαλή και ανθεκτικά υλικά.
  • Έλεγχος της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων με μόνιμα, παθητικά μέσα και αποθάρρυνση μετακίνησης με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης.

«Συνεχίζουμε και στην τρέχουσα θητεία το έργο μας για τη δημιουργία υποδομών οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών και θα ενισχύσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης μας. Ο σχεδιασμός μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Με την υπογραφή της σύμβασης το καλοκαίρι του 2025 θα δούμε να ολοκληρώνεται ένα σπουδαίο έργο που οραματιστήκαμε και σχεδιάζεται εδώ και χρόνια. Το ιστορικό και  εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής θα αποκτήσει λειτουργικότητα και τη μέγιστη προσβασιμότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τα μνημεία μας. Η Κομοτηνή εκσυγχρονίζεται, προστατεύει όμως την ίδια στιγμή τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της», δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Ι. Γκαράνης.

11.1,2024