Δήμος Ορεστιάδας : Ν.Ορεστιάδα

Δήμος Ορεστιάδας

Η Ν. Ορεστιάδα βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του Ν. Έβρου. Απέχει 961 χλμ. από την Αθήνα, 458 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 115 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Απέχει επίσης 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τον ποταμό Έβρο, που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδος- Τουρκίας και 64 χλμ. από το Τριεθνές (σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας-Βουλγαρίας). Οι πολύ μικρές αποστάσεις της από τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών και η πολιτική σταθερότητα της χώρας μας, δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για οικονομική συνεργασία, επενδύσεις και ανάπτυξη στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
Η Ν. Ορεστιάδα ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να δημιουργήσουν μια νέα πόλη. Με τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα των κατοίκων της εξελίχθηκε σε μια θαυμάσια σύγχρονη πόλη με εξαιρετική ρυμοτομία, μοναδική στην Ελλάδα. Κατέχει την έδρα του ομώνυμου Δήμου και η τελευταία απογραφή έδειξε ότι έχει 20.000 κατοίκους.
Από την πλευρά της αγροτικής ανάπτυξης η Ν.Ορεστιάδα βρίσκεται στο μέσο μιας καλλιεργήσιμης εύφορης αγροτικής περιοχής 1.050.000 στρεμμάτων με άφθονα νερά. Οι αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια καλαμποκιού, σκληρού και μαλακού σιταριού, πατάτας, βαμβακιού και σπαραγγιού. Οι δε κτηνοτρόφοι με τη χοιροτροφία, τη βοοτροφία και την αιγοπροβατοτροφία.
Από το 1998 λειτουργούν δύο πανεπιστημιακά τμήματα: το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανήκουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης
Στον τομέα του πολιτισμού έχει να επιδείξει σημαντικό έργο με τις ετήσιες εκδηλώσεις – θεσμούς που διοργανώνονται και με τη πληθώρα δράσεων των διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Στη Δ.Ε.Π.Α.Ο (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας λειτουργούν εκτός από τη Βιβλιοθήκη και τα παρακάτω αξιόλογα καλλιτεχνικά τμήματα: Ωδείο, Θεατρική Παιδεία, Σχολή χορού, Ζωγραφική, τομέας Εικαστικών Τεχνών και Δημοτική Φιλαρμονική. Επίσης σημαντικό έργο παράγεται και στον τομέα του αθλητισμό με μεγάλες διακρίσεις στο volley.
Η Ν. Ορεστιάδα εκτός των άλλων φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της που αποτελεί πόλο έλξης και φιλοξενίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του νομού.
Ο Δήμος Ορεστιάδας διαιρείται σε 4 δημοτικές ενότητες , οι οποίες αντιστοιχούν στους 4 καταργηθέντες δήμους και κοινότητες. Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ.
Ενότητα Ορεστιάδος, Ενότητα Βύσσας, Ενότητα Τριγώνου, Ενότητα Κυπρίνου.
7.1.2024