Δήμος Πωγωνίου : Συμβάσεις για τον εξοπλισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου

Δήμος Πωγωνίου

Υπογράφτηκαν οι τρεις συμβάσεις για τον εξοπλισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου που θα οδηγήσουν στον πλήρη εκσυγχρονισμό του ιστορικού αυτού κτιρίου, όπως ενημερώνει ο Δήμος Πωγωνίου.

Το έργο αφορά τη λειτουργική επανένταξη του εμβληματικού κτιρίου του Δελβινακίου στο αστικό περιβάλλον της περιοχής του Πωγωνίου με την ανάδειξη του ως εστία προβολής και μελέτης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε απόλυτη σύνδεση με την ιστορικότητα της περιοχής.

«Ο ρόλος του κτιρίου ως φορέα διαφύλαξης της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης της περιοχής του Δήμου Πωγωνίου καλείται να συνδιαμορφωθεί μέσα σε ένα διευρυνόμενο ψηφιακό περιβάλλον με χρήση τεχνολογικών καινοτομιών ώστε να επιτύχει μια νέα ισορροπία συνδυάζοντας τη διαφύλαξη της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής με τις σύγχρονες προκλήσεις για βελτίωση της βιωσιμότητας και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού καθώς και της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Οι συμβάσεις αφορούν σε προμήθειες που περιλαμβάνουν  την επίπλωση του κτιρίου,το σύστημα αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας κτιρίου καθώς και τον επαγγελματικό εξοπλισμό του αναψυκτηρίου.

Ειδικότερα:
• Έπιπλα (προϋπολογισμός μελέτης 88.676,12€ με Φ.Π.Α.). Τα έπιπλα θα τοποθετηθούν στις αίθουσες του κτιρίου και θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες και τη χρήση τους.
• Επαγγελματικός εξοπλισμός αναψυκτηρίου εντός του Αρρεναγωγείου (προϋπολογισμός μελέτης 15.128,00€ με Φ.Π.Α.).
• Σύστημα αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας κτιρίου (προϋπολογισμός μελέτης 32.364,00€ με Φ.Π.Α.). Κύριο αντικείμενο των παρεμβάσεων είναι ο σχεδιασμός, προμήθεια και εγκατάσταση στους χώρους του κτιρίου ενός αυτοματοποιημένου συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου ενέργειας για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και των συνθηκών διαβίωσης.

Το έργο με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου» είναι προϋπολογισμού 136.168,12€ με Φ.Π.Α. 24% και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Αποτελεί δε το Υποέργο 2 της πράξης με τίτλο «Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής γνώσεων & πολιτισμού».

Το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου είναι κτισμένο το 1875 κι έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χαρακτηρίζεται από την επιβλητικότητα του και την “αυστηρή” συμμετρία του, τόσο ως προς την κάτοψη όσο κι ως προς την όψη του. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με πλακόστρωτη αυλή σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού.