Δήμος Χανίων : Το πρώτο Αστρομονοπάτι στην Ελλάδα δημιούργησε ο Δήμος στα Κεραμειά

Δήμος Χανίων 

Το πρώτο Αστρομονοπάτι στην Ελλάδα, δημιούργησε και παρουσίασε ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού και Εμπειριών, που διοργανώθηκε από τον Δήμο, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2023, στα Χανιά.

Το Αστρομονοπάτι που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, βρίσκεται στην περιοχή της Δρακώνας Κεραμειών Χανίων και είναι μια βατή, περιπατητική διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων, σε 1000 μέτρα ανάβασης από το σημείο εκκίνησης.

Το σημείο τερματισμού της διαδρομής καταλήγει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου ο επισκέπτης με τον απαραίτητο εξοπλισμό που μπορεί να προμηθευτεί από το σημείο εκκίνησης, έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό αλλά και να φωτογραφίσει τους αστερισμούς, σε μια περιοχή με χαμηλά ποσοστά φωτορύπανσης.

Με δύο σημεία εισόδου, τη Δρακώνα και το Ψυχρό Πηγάδι Κεραμειών, η διαδρομή περιλαμβάνει τέσσερα σημεία – στάσεις αστροπαρατήρησης, αστροχάρτες και πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά, για να γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός των μεγάλων αστερισμών, όπως αυτών της Μικρής και της Μεγάλης Άρκτου, της Κασσιόπης και του Δράκοντος.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης του Αστρομονοπατιού τόνισε πως: «πρόκειται για μια νέα ιδέα, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα και συνδυάζει τη δυνατότητα αστροπαρατήρησης και αστροφωτογράφησης. Αυτή η μοναδική περιπατητική διαδρομή, έρχεται να ενισχύσει ακόμα περαιτέρω τη δυνατότητα του εναλλακτικού τουρισμού στον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την περιοχή των Κεραμειών, Γιάννης Νικηφοράκης υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη δημιουργία του Αστρομονοπατιού, καθώς ο στόχος μας να αναδείξουμε τις ομορφιές των περιαστικών περιοχών του τόπου μας, σήμερα επιτυγχάνεται».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Παναγιώτης Παντζέκος αφού παρουσίασε αναλυτικά τη διαδρομή του Αστρομονοπατιού, προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται το μέρος απογευματινές ώρες, για καλύτερη ορατότητα κατά την ανάβαση και φτάνοντας στον προορισμό τους, πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να εξερευνήσουν τον έναστρο ουρανό, με ασφάλεια.

Τέλος, δεδομένου ότι το πρώτο Αστρομονοπάτι της Ελλάδας, δημιουργήθηκε στις παρυφές των Λευκών Ορέων, στα Κεραμειά του Δήμου Χανίων, ο κ. Ψαρουδάκης έκλεισε την παρουσίαση με την εξής μαντινάδα:

«Άστρα μη με μαλώνετε,

που περπατώ το βράδυ,

το Αστρομονοπάτι αυτό,

θα λάμπει στο σκοτάδι»

Τέλος μπορείτε να δείτε βίντεο από τη διαδρομή και το Αστρομονοπάτι στα Κεραμειά, στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/7aIlLsu6wyg

16.5.2023