Δήμος Χερσονήσου : Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης στο μονοπάτι, του φαραγγιού της «Ρόζας»

Δήμος Χερσονήσου 

Σύμβαση  με αντικείμενο την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης του μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι της «Ρόζας», υπεγράφη, μεταξύ Δήμου Χερσονήσου και αναδόχου εταιρείας.

Το φαράγγι της «Ρόζας» αποτελεί φυσικό οικοσύστημα, το οποίο βρίσκεται στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου και, συγκεκριμένα, νοτιοανατολικά της Δημοτικής Κοινότητας Γωνιών και νότια της Δημοτικής Κοινότητας Κεράς.

Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 1.300 μέτρα. Η εναλλαγή και η ποικιλία που υπάρχει στη βλάστηση και στη μορφολογία του φαραγγιού αποτελούν στοιχεία σημαντικά, που αναδεικνύουν το φαράγγι της Ρόζας σ’ ένα τοπίο μοναδικό και σπάνιο.

Εργασίες συντήρησης έχουν εκτελεστεί και κατά το παρελθόν, με τελευταία επέμβαση το έτος 2019. Στη συνέχεια, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που συνέβησαν το έτος 2020, αλλά και λόγω των σημαντικών βροχοπτώσεων του έτους 2022, προκλήθηκαν φθορές στο μονοπάτι, οι οποίες χρειάζονται αποκατάσταση, για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη γίνεται η διέλευση του φαραγγιού.

Οι εργασίες συντήρησης που θα εκτελεστούν αφορούν κυρίως στον καθαρισμό του μονοπατιού, την αποκατάσταση της βατότητας του μονοπατιού και τη συντήρηση – συμπλήρωση των μεταλλικών και ξύλινων κιγκλιδωμάτων.

Ο συνδυασμός της πεζοπορικής διαδρομής στο φαράγγι της Ρόζας με τη διάσχιση της γειτονικής ρεματιάς της Εμπασάς, προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης μιας πολύ όμορφης κυκλικής διαδρομής, συνολικής διάρκειας περίπου πέντε (5)ωρών. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να συνδυάσει την πεζοπορία, με επίσκεψη στα χωριά της περιοχής (Αβδού, Γωνιές, Κερά, Κράσι) και την τεχνητή λίμνη του φράγματος Αποσελέμη.

Περισσότερες πληροφορίες για το φαράγγι της Ρόζας εδώ: https://www.landofexperiences.gr/el/travels/rozas-gorge/

 

31.12.2023