Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε χθες γραπτώς από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επισκεφθούν μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι εντός των προσεχών ημερών, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι για το θέμα απευθύνθηκε γραπτώς και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και κληθείς να σχολιάσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Βαρώσι με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «σίγουρα η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, όπως αυτό.

Θα προβούμε σε όλα τα διπλωματικά, στα πολιτικά διαβήματα. Αλλά ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε όλα αυτά τα τετελεσμένα είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος. Θέλω να είμαι ειλικρινής, απόλυτα ειλικρινής με την κυπριακή κοινωνία. Είναι για αυτό τον λόγο που από την πρώτη μέρα εργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις – ακούω καθημερινά δηλώσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, μια αρνητική προσέγγιση, ειδικότερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Φτάνουμε κοντά και στην 20ή Ιουλίου και αντιλαμβάνεστε θα υπάρξουν τα σχετικά ανάλογα πανηγύρια στις κατεχόμενες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ακριβώς διότι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους λόγους, για μας μόνο η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι η μόνη επιλογή. Δεν υπάρχει σχέδιο Β’, θα πράξουμε και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν. Δεν θα εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ειδικότερα δημόσια. Καθημερινά, μέσα από ενέργειές μας επιχειρούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ήταν για αυτό τον λόγο που χθες απευθύνθηκα και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη γραπτώς, ζητώντας μέσα στο επόμενο διάστημα, περί τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, να μεταβούμε μαζί στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων. Μαύρες επέτειοι, 20ή Ιουλίου, τόσοι πολλοί αγνοούμενοι. Ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, έτσι ώστε να στείλουμε και ένα θετικό μήνυμα. Και η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να στέλνει θετικά μηνύματα ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση».

Ερωτηθείς είπε: «προηγουμένως έγινε διάλογος, υπήρξαν κάποια προβλήματα και απευθύνθηκα γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον κ. Τατάρ ζητώντας μαζί να πάμε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι στέλνοντας και ένα μήνυμα στην κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε και κάποιες άλλες σκέψεις που, ήδη, έχουμε επεξεργαστεί δείχνοντας ακριβώς την καλή μας θέληση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών που είναι ο μεγάλος, ο εθνικός στόχος».

Σε ερώτηση αν οι σκέψεις αφορούν Τουρκοκύπριους ή διαδικασία συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε: «και όχι μόνο. Τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και γενικότερα τις συνομιλίες και οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς πώς μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εφόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει θέμα κυριαρχικής ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να ξεκαθαρίσω ότι η αποδοχή του οτιδήποτε που οδηγεί σε μια άλλη μορφή λύσης πέραν του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι καν στο τραπέζι για συζήτηση. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση και ούτε η διεθνής κοινότητα. Και έχετε δει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την ξεκάθαρη τοποθέτησή του μετά την πρόσφατη συζήτηση.

Την ίδια στιγμή, το εύκολο για μένα θα ήταν αν μπω σε ένα παιγνίδι δημόσιο, καθημερινής επίρριψης ευθυνών, αλληλοκατηγοριών και ούτω καθεξής. Ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα;».

Πρόσθεσε ότι «το συμφωνημένο πλαίσιο είναι εκεί, το συμφωνημένο πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, είμαι έτοιμος να συζητήσω ανησυχίες, έγνοιες, αλλά πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

15.7.2023