Δηλώσεις του Προέδρου Charles Michel στο κοινό κατώφλι με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Volodymyr εδώ στις Βρυξέλλες.

Σήμερα θα μιλήσετε για άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε εργαστεί σκληρά μαζί για να στηρίξουμε την Ουκρανία. Είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες θετικές ανακοινώσεις. 

Πρώτον, σήμερα θα υπογράψουμε πρόσθετες διμερείς συμφωνίες. Οι συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία είναι σημαντικές γιατί στέλνουν το μήνυμα ότι σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Θέλουμε να είμαστε λειτουργικοί. θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι. 

Δεύτερον, θυμόμαστε όταν αποφασίσατε να υποβάλετε αίτηση για να γίνετε μέλος της ΕΕ και αποφασίσαμε να χορηγήσουμε στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας. Δείχνει επίσης την πολιτική βούληση του λαού της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές. 

Τρίτον, είναι σημαντικό να λάβουμε περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία — περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη και περισσότερη οικονομική υποστήριξη. Αποφασίσαμε επίσης να στοχεύσουμε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ειδικά τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η πρώτη εκταμίευση θα είναι συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Εργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους της G7 για να προσφέρουμε ένα επιπλέον πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Δίνουμε το σήμα ότι δεν μας τρομάζει η Ρωσία. Έχουμε κίνητρα και αποφασιστικότητα γιατί οι Ουκρανοί αγωνίζονται για να υπερασπιστούν το μέλλον τους, τη γη τους και το μέλλον των παιδιών τους. Αγωνίζονται επίσης για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αξίες, τα κοινά μας όνειρα για περισσότερη ειρήνη, περισσότερη ευημερία και περισσότερη ασφάλεια. 

Επαινώ την ηγεσία σας στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Ήταν σημαντικό να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα, να εκφράσουμε την υποστήριξή μας για τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Αγαπητέ Volodymyr, εδώ στις Βρυξέλλες είσαι στο σπίτι σου. Θέλουμε να σας στηρίξουμε. Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά που ήρθατε μαζί μας. 

27.6.2024