ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥ : Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη επανάλαβε την αναθεωρητική ρητορική του

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Παρά τη φαινομενική ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη επανάλαβε την αναθεωρητική ρητορική του. Σε μία ομιλία που μόνο στόχο είχε να αυτοπαρουσιαστεί ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περιέλαβε και ελληνικές πόλεις στα εδάφη που, κατά τη γνώμη του, «αφαιρέθηκαν βίαια από την Τουρκία».

Η διατήρηση και ενίσχυση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη, με στόχο την αποκλιμάκωση των σχέσεων και την αποφυγή των προκλήσεων.

Όμως, η επιθυμία για διάλογο θα πρέπει να είναι κοινή και στις δύο πλευρές και να έχει στέρεες βάσεις. Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί και καμία πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς την οριστική εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού και τον έμπρακτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και την ιστορική αλήθεια.

30.10.2023