Διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας: δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το φετινό θέμα της διεθνούς ημέρας κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας (IDAHOT) — «Πάντα μαζί: ενωμένοι στην πολυμορφία» — είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, ποιους ή ποιες αγαπάνε, και πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και αυτοπροσδιορίζονται, γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα.

Διαπιστώνουμε αύξηση της ρητορικής κατά των ατόμων ΛΟΑΔΜ, η οποία τροφοδοτείται από την παραπληροφόρηση και τα ψευδή αφηγήματα που συχνά οδηγούν στη βία, στην παρενόχληση και στον στιγματισμό.Σύμφωνα με εκθέσεις της Διεθνούς Ένωσης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και μεσοφυλικών ατόμων (ILGA) και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα της βίας, των διακρίσεων και του αποκλεισμού που υφίστανται τα άτομα ΛΟΑΔΜ στην Ευρώπη. Ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάσταση, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο. Οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και οι ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κάνουν συχνά πιο ευάλωτη την κοινότητα ΛΟΑΔΜ.

Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η παραβίαση και η κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τον εικαζόμενο ή τον πραγματικό σεξουαλικό προσανατολισμό και την εικαζόμενη ή την πραγματική ταυτότητα φύλου. Η ΕΕ καλεί και τα 67 κράτη στον κόσμο τα οποία εξακολουθούν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, εκ των οποίων τα 11 επιβάλλουν τη θανατική ποινή για συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, να τερματίσουν αμέσως αυτή την πρακτική διακρίσεων. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας για την κατάργηση νόμων, πολιτικών και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις θετικές εξελίξεις, όπως η ενίσχυση της νομικής προστασίας σε ορισμένες χώρες, που συχνά οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών. Η ΕΕ υποστηρίζει ένθερμα τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους φορείς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΔΜ. Φέτος, ένα επιπλέον ποσό 15 εκατ. ευρώ προορίζεται για την προώθηση της ισότητας, της ένταξης και της πολυμορφίας σε όλο τον κόσμο*, παράλληλα με τα κονδύλια που διατίθενται μέσω των περιφερειακών και άλλων προγραμμάτων και μηχανισμών μας.

Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, μεταξύ άλλων σε πολυμερή φόρουμ, για την προστασία και την προώθηση της πλήρους πραγμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα άτομα ΛΟΑΔΜ σε όλες τις πτυχές της ζωής τους· στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είμαστε όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία.

17.5.2023