ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΡΑΣΙ

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνείς ηγετικές φυσιογνωμίες δοκιμάζουν και επιλέγουν το μοσχάτο κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Η υψηλή του αναγνωρισιμότητα, ταυτόσημη με τη μακραίωνη οινοποιητική παράδοση του νησιού, αλλά και η αδιαμφισβήτητη σταθερή ποιότητα σε συνδυασμό με τα μοναδικά αρώματα του μικρόρωγου μοσχάτου, δημιουργούν μόνο φανατικούς λάτρεις!

Κατά το πρόσφατο παρελθόν,  ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι ΤζινΠινγκ, ο Φρανσουά Ολάν και πλήθος άλλων ηγετών, έκαναν τις προπόσεις τους σε επίσημα δείπνα, επιλέγοντας σαμιώτικο κρασί του Συνεταιρισμού.

Το ίδιο συνέβη και κατά τη διοργάνωση του 26ου Διεθνούς «Συμποσίου της Σύμης» που διοργανώθηκε φέτος στη Σάμο, από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2024. Οι συμμετέχοντες, μέλη της παγκόσμιας πολιτικής ελίτ, μυήθηκαν στα μυστικά του πατρογονικού  σαμιακού αμπελώνα και ταξίδεψαν στο χρόνο, δια μέσου της οινικής και πολιτιστικής παράδοσης των 3.000 ετών της Σάμου, με μια ιστορική παρακαταθήκη αξίας!

Στην ουσία, έγινε σύνδεση του σαμιακού οίνου και της χειρωνακτικής αμπελοκαλλιέργειας με τις θεματικές του Συνεδρίου, οι οποίες περιελάμβαναν την Ειρήνη, την Ισότητα και τη Βιωσιμότητα ως βήματα ενός μέλλοντος που απαιτεί μετασχηματισμούς  και καινοτομίες προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της.

Οι καινοτομίες που εφαρμόζει ο Ε.Ο.Σ Σάμου, το μέλημά του για ισχυρή ανθρωπογενή του ταυτότητα, η διατήρηση του σαμιακού αμπελώνα και το όραμα για κυκλική οικονομία και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εντυπωσίασαν τους Συνέδρους οι οποίοι κράτησαν σημειώσεις αλλά και τη μοναδική γεύση των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών σαμιώτικων κρασιών. 

Σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της φιλοσοφικής σκέψης μυήθηκαν στην παραγωγή οίνων χωρίς τη χρήση θειωδών και χημικών  ουσιών με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Έμαθαν για τα «γαλλικά αυγά» (τους  αμφορείς), την ελάχιστη οινολογική παρέμβαση αλλά και τους βασικούς  κανόνες συνδυασμών ανάμεσα στο φαγητό και το κρασί μέχρι να επιτευχθεί η απόλυτη αρμονία που προκαλεί σωματική και ψυχική ευφορία.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, το μοσχάτο Σάμου είναι ένα είδος υγρής μνήμης της ανθρωπότητας καθώς αποτυπώνει στο έπακρο την ιστορία του τόπου παραγωγής, αλλά και των ανθρώπων που το καλλιεργούν ως πολιτιστική παρακαταθήκη. 

«Το Μοσχάτο Σάμου αποτελεί», όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά, «ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ελληνικής οινικής ιστορίας καθώς ταυτοποιείται με τον τόπο που το γέννησε. Ο Συνεταιρισμός το παράγει ολοένα και πιο ποιοτικά, ταξιδεύοντας τη Σάμο σε όλον τον κόσμο!»

2.7.2024