Είδαμε την παράσταση «Οι Miroλάτρες» στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

«Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι η μοίρα του», είχε πει κάποτε ο Πλάτωνας. Ένα γνωμικό, η διαχρονική αξία του οποίου επιβεβαιώνεται στη φρέσκια, δροσερή κωμωδία του Τάσου Γουσέτου και της Φωτεινής Τσακίρη, με τη δεύτερη να υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Τέσσερεις ήρωες: Ο διαθέτων κοινή λογική, μεσίτης Στέφανος, ο ευκολόπιστος, αγαθός, αφελής και άνεργος Κωστής, ο δόλιος γκαλερίστας Αλέξανδρος κι ο απατεωνίσκος Άγγελος. Τέσσερεις άντρες σε οικονομικό αδιέξοδο «ενώνουν» τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί το σύστημα.

Σε δευτερεύοντα ρόλο, ένας πίνακας του Μιρό επί σκηνής, μας υπενθυμίζει πως όσο λιγότερο μια κοινωνία δημιουργεί, τόσο περισσότερο παράγει, με τη διαφορά βέβαια πως στα παραγόμενα αγαθά δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση.

«Έχεις; Είσαι βασιλιάς! Δεν έχεις; Είσαι μπακλαβάς!» Όπως χαρακτηριστικά ακούγεται στην παράσταση. Παρακολουθώντας την, το μυαλό μου ανακάλεσε κάποιους στίχους απ’ το τραγούδι του Πρινς, «The Glamorous Life» γραμμένο 40 χρόνια πριν. Μεταφράζω ενδεικτικά κάποιους στίχους: «Το κορίτσι έχει πολλά στο μυαλό της, μεγάλες σκέψεις, μεγάλα όνειρα…, μια μεγάλη καφέ Mercedes sedan… Θέλει να ζήσει τη Λαμπερή Ζωή…» Το ίδιο ακριβώς επιθυμούν και οι ήρωες μας. Τη γεύση από μια ζωή που γνωρίζουν καλά πως υπάρχει, αλλά οι ίδιοι είναι αποκλεισμένοι απ’ αυτήν.

  Φουαγέ Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

«Οι μοιρολάτρες» είναι μια κωμωδία-καθρέφτης της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και η οποία χαρακτηρίζεται από μια κατακόρυφη έκπτωση αξιών, αποτέλεσμα της έντονης προβολής ενός glamourous life style, που εγκλωβίζει, αποσταθεροποιεί κι αποπροσανατολίζει το μέσο πολίτη, ο οποίος παλεύει όχι μόνο για να κερδίσει τον επιούσιο αλλά μέσω, μιας έστω κι ευκαιριακής ευμάρειας –κοινώς μπάζας, να επανακτήσει την κατακερματισμένη του αξιοπρέπεια.

Μια σύγχρονη κωμωδία -εστιασμένη στα όσα βιώνουμε- για να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε, να εκτονωθούμε, κι αν αντέχουμε, να

εμβαθύνουμε σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και βαθιά μέσα μας.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Κώστας Κουτρουμπής ως Στέφανος, Κώστας Θεοδόσιος ως Κωστής, Δημήτρης Παπαδάτος ως Αλέξανδρος και Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης ως Άγγελος

Την κριτική γράφει η συγγραφέας  Νούλη Τσαγκαράκη