ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑ, ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!

Η κριτική είναι του Σπύρου Σταθάτου

Μια παράσταση διδακτική, με πολλαπλά νοήματα, αλλά και αναμφισβήτητα συγκινητική, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε πριν λίγες μέρες. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με το έργο ”Η Αξία της Ζωής”, της βραβευμένης με Emmy, Jane Anderson, σε μετάφραση της Ναταλί Δούκα.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή δύο ζευγαριών, ενός βαθιά θρησκευόμενου, της Ντίνας και του Μπιλ και ενός περισσότερο μοντέρνου- προοδευτικού, αυτού της Τζάνετ και του Νιλ. Δύο ξαδέρφες, με τους συζύγους τους, συναντιούνται μετά από καιρό και με τις δύο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια. Η Ντίνα και ο Μπιλ έχουν υποστεί την απώλεια του παιδιού τους, την οποία προσπαθούν να την διαχειριστούν με την βοήθεια της πίστης τους στο Θεό. Η Τζάνετ και ο Νιλ έχουν χάσει το σπιτι τους, ύστερα από μια καταστροφική πυρκαγιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Νιλ είναι βαριά άρρωστος, με το τέλος να είναι πλέον ορατό.

Οι τέσσερις ήρωες θα περάσουν πολλά μηνύματα, μέσα από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις τους, για την αξία της ζωής. Ένα από αυτά είναι ότι ο πόνος στη ζωή είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρεις όμως από αυτόν είναι προαιρετικό. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να υποφέρει, όπως και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί από το «δώρο» της ζωής. Η οπτική που βλέπεις τα πράγματα, είτε πιστεύεις στο Θεό είτε όχι, είναι αυτή που καθορίζει και τις αποφάσεις σου.

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αθήνα Τσιλύρα και Βασίλη Ρίσβας ανταποκρίνονται με το παραπάνω στις απαιτήσεις των ρόλων τους, ενώ η αλληλεπίδραση τους με το κοινό είναι τέτοια που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς οικεία του πρόσωπα σε κάποιον από τους χαρακτήρες. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε, λίγο παραπάνω, μια ερμηνεία είναι εκείνη της Αθηνάς Τσιλύρα που, ειδικά στο τέλος, καταφέρνει να καθηλώσει το κοινό. Σε όλα αυτά να αναφέρουμε την, για ακόμη ένα έργο, εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, που απογειώνει τους χαρακτήρες του.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα έργο γεμάτο συμπόνια, ειλικρίνεια και χιούμορ που εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του.

Είναι μια παράσταση που θα την θυμάστε για χρόνια.

Ηθοποιοί

Ντίνα: Πέγκυ Σταθακοπούλου

Μπιλ: Δημήτρης Μαυρόπουλος

Τζάνετ: Αθήνα Τσιλύρα

Νιλ: Βασίλης Ρίσβας

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Μετάφραση – Απόδοση: Ναταλύ Δούκα

Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – ‘Eλενα Πετροπούλου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κοστούμια: ‘Αγις Παναγιώτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Διασσάκης

Οργάνωση Παραγωγής: Θωμάς Χαρέλας

Παραγωγή: Black Spine

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

115 λεπτά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

τηλ. 2103418550 – info@mcf.gr

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη: 19.00

Πέμπτη: 21.00

Παρασκευή: 21.00

Σάββατο: 18.30 & 21.00

Κυριακή: 20.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

115′ χωρίς διάλειμμα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κέντρο: 25€ (20€ μειωμένο*)

Πλαϊνά: 20€ (15€ μειωμένο*)

* Τα μειωμένα εισιτήρια αφορούν στις κατηγορίες:

Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Ανέργων (ΟΑΕΔ)/ ΑμΕΑ/ άνω των 65/ ομάδες άνω των 20 ατόμων.

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας (0,75€ / 0,50€)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

ΤΑΜΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

– τηλ. 2103418550

TICKET SERVICES

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

– τηλεφωνικά: 2107234567

– online: www.ticketservices.gr

E-TICKET

Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά, λαμβάνονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται, είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο, ώστε την ημέρα της παράστασης η προσέλευση να γίνεται απευθείας, χωρίς να χρειάζεται η παραλαβή τους από το ταμείο.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

BLACK SPINE PRODUCTIONS IKE

ΑΦΜ: 802056816

Έδρα: Σύρου 31, Βάρη Αττικής 166 72

Σπύρος Σταθάτος