Εισαγγελία της ΕΕ (EPPO): Το Συμβούλιο διορίζει νέο Ευρωπαίο εισαγγελέα

Το Συμβούλιο διόρισε σήμερα μια νέα ευρωπαϊκή εισαγγελέα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: τη Miranda DE MEIJER. Η θητεία της για μη ανανεώσιμη περίοδο έξι ετών θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023.

Ο διορισμός αυτός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μερικής ανανέωσης του Κολλεγίου της EPPO. Ως μέρος των μεταβατικών κανόνων για την πρώτη θητεία μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι ευρωπαίοι εισαγγελείς από το ένα τρίτο των κρατών μελών, που καθορίστηκαν με κλήρωση, επρόκειτο να έχουν τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, προκειμένου να κλιμακωθεί η ανανέωση του Κολλεγίου EPPO. Αυτό συνέβη για τους εισαγγελείς από την Αυστρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Επτά ευρωπαίοι εισαγγελείς διορίστηκαν ήδη στις 27 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου. Με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο ολοκληρώνει τη διαδικασία διορισμού των οκτώ Ευρωπαίων εισαγγελέων που εμπλέκονται στη μερική αντικατάσταση του Σώματος της EPPO.

Ρόλος και εντολή

Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς εποπτεύουν τις έρευνες και τις διώξεις και, μαζί με τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα, συγκροτούν το Κολέγιο EPPO.

Διορίζονται για μη ανανεώσιμη θητεία έξι ετών. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία τους για τρία έτη κατ’ ανώτατο όριο στο τέλος αυτής της περιόδου.

Διαδικασία επιλογής

Κάθε κράτος μέλος προτείνει υποψηφίους για τη θέση του ευρωπαίου εισαγγελέα. Αυτοί πρέπει να είναι υποψήφιοι που είναι ενεργά μέλη της εισαγγελικής υπηρεσίας ή του δικαστικού σώματος του κράτους μέλους τους, των οποίων η ανεξαρτησία είναι αναμφισβήτητη και διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για διορισμό σε ανώτατο εισαγγελικό ή δικαστικό αξίωμα στο κράτος μέλος τους. Πρέπει να διαθέτουν σχετική πρακτική εμπειρία σε εθνικά νομικά συστήματα, οικονομικές έρευνες και διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις. Μετά τη φάση των υποψηφιοτήτων, μια επιτροπή επιλογής συντάσσει αιτιολογημένες γνώμες και κατατάσσει τους υποψηφίους που υποδεικνύονται για κάθε κράτος μέλος που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο επιλέγει και διορίζει έναν από τους υποψηφίους ως Ευρωπαίο εισαγγελέα για το κράτος μέλος τους.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (π.χ. απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ). Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασκεί διωκτικές πράξεις και ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών.

Το 2019 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διόρισαν τη Laura Codruţa Kövesi ως την πρώτη ευρωπαϊκή γενική εισαγγελέα.

Επί του παρόντος, 22 κράτη μέλη συμμετέχουν στην EPPO (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία , Σλοβακία, Ισπανία).
Η EPPO ξεκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη του 2020. Έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

28.9.2023