«’Ελεύθω εἰς ‘Ελευσῖνα» το νέο συλλεκτικό έργο των Εκδόσεων ΚΟΥΡΟΣ

Καθώς οι προβολείς έχουν στραφεί στην Ελευσίνα για να τιμήσουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2023, οι Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ με τον καταξιωμένο εκδότη, κ. Δημήτρη Φύκιρη, οι συνεργάτες μας κι εγώ, γιορτάζουμε το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός με μία ξεχωριστή συλλεκτική έκδοση, με τίτλο «’Ελεύθω εἰς ‘Ελευσῖνα», η οποία έρχεται να σταθεί επάξια στην ήδη πλούσια και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου βιβλιογραφία της Ελευσίνας.

Μία συλλογή ανάτυπων αυθεντικών χαρακτικών, σπάνιων χαλκογραφιών και ξυλογραφιών, όπου απεικονίζεται η Ελευσίνα με τα μάτια των ξένων περιηγητών, στο διάβα των περασμένων αιώνων.

Οι Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων, το οποίο παρείχε το σπάνιο αρχειακό υλικό,  δημιούργησαν μία πολυτελή συλλεκτική έκδοση προκειμένου οι 14 σπάνιες γκραβούρες με θέμα την Ελευσίνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια να γίνουν κτήμα όλων.

Το εξαίρετο έργο  «’Ελεύθω εἰς ’Ελευσῖνα» αποκτά μία επιπλέον σημασία και ιδιαιτερότητα, λόγω του περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, αλλά και λόγω του ξεχωριστού γεγονότος που στάθηκε αφορμή για την έκδοση αυτή και είναι η Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023.

Η συλλεκτική κασετίνα, αριθμημένη, με πιστοποιητικό γνησιότητας και με ιστορικές σημειώσεις για το έργο, από τη συγγραφέα, Σταυρούλα Βενιέρη, περιέχει δεκατέσσερα χαρακτικά επιλεγμένα για ένα ταξίδι στον χρόνο, από τα Ελευσίνια Μυστήρια έως την Ελευσίνα της ερήμωσης και του αφανισμού κατά την τουρκοκρατία και την ανάστασή της, ως «Θυόεσσα Ελευσίνα» κατά τον Όμηρο, μία ευωδιάζουσα -πνευματικά και πολιτιστικά- πόλη της σύγχρονης εποχής. 

«’Ελεύθω εἰς ‘Ελευσῖνα» το νέο συλλεκτικό έργο των Εκδόσεων ΚΟΥΡΟΣ

Επιπλέον, ένα θαυμάσιο βιβλίο κοσμεί την συγκεκριμένη κασετίνα.

Το κλασικό βιβλίο του κορυφαίου λόγιου ιστορικού, Νικόλαου Φωτιάδη, «Η Ελευσίνα και τα Ελευσίνια μυστήρια» έκδοση 1896, μία ομοιοτυπική έκδοση του πρωτότυπου. 

Ευχαριστούμε θερμά  την Art Director, Ελευθερία Μανδάνη, εκλεκτή συνεργάτιδα των Εκδόσεών μας, για την άψογη δουλειά της, και τις καινοτόμες ιδέες της για την ξεχωριστή αυτή δημιουργία!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους! Εύχομαι καλοπόρευτο!

4.6.2023