Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Χιλής, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Gabriel Boric.
Μετά την τελετή υποδοχής και την κατάθεση στεφάνου, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο La Moneda και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:
«Mε ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Χιλιανό ομόλογό μου Gabriel Boric, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που επιφύλαξε σε εμένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Ιδιαίτερα σημαντικό, κύριε Πρόεδρε, είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη Έλληνα Προέδρου στη Λατινική Αμερική και ειδικότερα στην Χιλή, χώρα γενναίων ηγετών και ένδοξων ποιητών, στη γη που γέννησε, μεταξύ άλλων σπουδαίων ανδρών και γυναικών, την Γκαμπριέλα Μιστράλ και βεβαίως τον Πάμπλο Νερούδα, που τόσο ενέπνευσε τους νέους της δικής μου γενιάς και τραγουδήθηκε από τον κόσμο, με τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά και οι Χιλιανοί, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, διαπνέονται από αισθήματα αγάπης και θαυμασμού για την Ελλάδα, τη γλώσσα της και τον πολιτισμό της, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και η ελληνική ομογένεια.
Οι λαοί μας συνδέονται με δεσμούς βαθιάς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν στην πορεία του χρόνου, μέσα από παράλληλους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Μόλις πριν από λίγους μήνες τιμήσαμε τα θύματα των βίαιων γεγονότων του Σεπτεμβρίου 1973, στα οποία συγκαταλέγεται και ο Πρόεδρος Allende, και της δεκαεπτάχρονης δικτατορίας που ακολούθησε στη Χιλή, ενώ το καλοκαίρι συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την επτάχρονη χούντα. Αυτές οι σχεδόν ταυτόχρονες επέτειοι μας υπενθυμίζουν ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί ιερό και διαχρονικό καθήκον όλων μας.
Σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε με τον Πρόεδρο Boric. Με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, συνεργαζόμαστε αρμονικά σε διμερές επίπεδο, στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης. Την κοινή μας βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας συμβολίζει άλλωστε η σημερινή μου επίσκεψη στη Χιλή, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει αρχή εντονότερης παρουσίας της πατρίδας μου στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και δημόσια για την υποστήριξή σας στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, καθώς και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30. Γνωρίζουμε, άλλωστε, καλά την ευαισθησία της κυβέρνησής σας, και προσωπικά την δική σας, για τα ζητήματα προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της Χιλής στις υποψηφιότητές μας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στη διατήρηση του εξαιρετικού επιπέδου συνεργασίας μας και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα, εξάλλου, θα συνεχίσει να παρέχει τις καλές της υπηρεσίες, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χιλής.
Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική επίθεση, παραβιάζει κατάφορα τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η συνέχιση της παροχής υποστήριξης προς την Ουκρανία αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας.
Παράλληλα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προξενεί έντονη ανησυχία, ιδίως υπό την απειλή του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Μία τέτοια εφιαλτική εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προστασίας των αμάχων και άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Η ειρήνευση δεν μπορεί παρά να έλθει μέσα από διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας βιώσιμης πολιτικής λύσης.
Συζητήσαμε επίσης για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Κοινή είναι η εκτίμηση πως η μόνη επιλογή που διαθέτουμε είναι η πολυμέρεια και η διεθνής συνεργασία. Αφού καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα σύνθετα αυτά προβλήματα. Και θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας συγχαρώ για τον ζήλο που επιδεικνύετε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος. Πολύ πρόσφατα οι χώρες μας, παρά τη μεταξύ τους μεγάλη γεωγραφική απόσταση, βίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα τονίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική συλλογική δράση.
Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Πρόεδρο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατόπιν της διεξαγωγής του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου υπεγράφη η “Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας”.
Ως προς το Κυπριακό ζήτημα θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω τον κύριο Πρόεδρο για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του, καθώς και για την ουσιαστική συνεισφορά της Χιλής στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρόεδρο Boric για την θερμή φιλοξενία, την οποία εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να ανταποδώσω σύντομα στην Αθήνα».
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.
24.4.2024