Επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Οι ατομικές κυρώσεις της ΕΕ για την εδαφική ακεραιότητα παρατάθηκαν για άλλους έξι μήνες

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν τους υπεύθυνους για την υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας για άλλους έξι μήνες, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 .

Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για φυσικά πρόσωπα, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή άλλων οικονομικών πόρων στα εισηγμένα άτομα και οντότητες. Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν σε περισσότερα από 2100 άτομα και οντότητες, πολλά από τα οποία στοχεύουν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των κυρώσεων, το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μην ανανεώσει τους καταλόγους τριών ατόμων και να αφαιρέσει εννέα νεκρούς από τον κατάλογο.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ επέκτεινε μαζικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο να αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομική βάση της Ρωσίας, να της στερήσει κρίσιμες τεχνολογίες και αγορές και να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία επανέλαβε την αποφασιστική του καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το εγγενές δικαίωμά της αυτοάμυνας έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει επιθετικό πόλεμο πρέπει να αποδυναμωθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων και μέσω της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της παράκαμψής τους.

13.3.2024