ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ TASTE HALKIDIKI

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χαλκιδικής, TASTE HALKIDIKI, η γιορτή γαστρονομίας της Χαλκιδικής, την Κυριακή 8 Ιουνίου, στην μαγευτική Παραλία της Ιερισσού, με τη συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη και του προγράμματος KOUZINA. Η εκδήλωση θεσμός που καθιέρωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής από το 2021 διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί την κεντρική εκδήλωση των δράσεων TASTE HALKIDIKI, που στόχο έχουν την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου του τόπου, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την προώθηση της γαστρονομίας ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Στο 5o TASTE HALKIDIKI FESTIVAL συμμετείχαν τοπικοί παραγωγοί ελιάς, ελαιόλαδου, μελιού, αρωματικών φυτών, κρασιών, τυροκομικών, μαύρου χοίρου, αρτοποιημάτων και γλυκών, από όλη τη Χαλκιδική, τα οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν, να ενημερωθούν για αυτά και να τα προμηθευτούν.

Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν: Ελιές και Ελαιόλαδο: A33 Olive Groves of Halkidiki, Περίαπτον / Periapton, Golden Tree Olive Oil, Olivellas, Ρούντος Μέλι: Άθως Γης, Assa Honey, Μελιτεύς, Μέλι Αρναίας Ρεπάνη, Μελοίδα, Μπαράκης Κρασί: Akrathos Winery, Domaine Agrovision, Sacred Mountain

Αρωματικά φυτά : Gougousi Agrofarm

Μαύρος χοίρος: Φάρμα Γιωρούδη

Τυροκομικά: Ορίζοντες-Bliss Point, Σταθώρης Αρτοποιήματα & Γλυκά : Αριστοτέλεια Γη

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής, μαγείρεψαν ζωντανά ιδιαίτερα πιάτα, με χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής και των εκθετών, τα οποία οι επισκέπτες στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν. Τα πιάτα ήταν:

· Σπανακοτυρόπιτα, Άννα Αϊβαζίδου, 21 Kitchen Cocktail Bar

· Ορκίνι στον ταβά, Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού

· Μύδια Αχνιστά, Βασίλης Σταθάκος, Αρμύρα

· Νταβάς μπακαλιάρου, Άννα Ντήλα, Ταβέρνα Άθως,

· Pulled Pork Μαύρου χοίρου, Θεολόγος Καμπούρης, Allure Seaside

· Κατσικάκι Φρικασέ με μυρωδικά και κολοκύθι, Μιχάλης Σταυρωθέντας, Μουράγιο

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν δύο masterclasses τοπικών προϊόντων Χαλκιδικής, με τη Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και τον Χαράλαμπο Ευταξία, Γευσιγνώστη Ελαιόλαδου, οι οποίοι μέσα από μια βιωματική γευστική εμπειρία μύησαν τους συμμετέχοντες στα μυστικά και τις ιστορίες των εκλεκτών τοπικών θησαυρών.

Στο χώρο της υποδοχής το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού προσέφερε στους επισκέπτες χειροποίητο λικέρ κεράσι και λουκούμι.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος με το δικό του μοναδικό τρόπο παρουσίασε τους παραγωγούς, τις ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις, αλλά και τους επίσημους καλεσμένους.

Ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, για την μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και επαγγελματιών που με τις συστηματικές προσπάθειες και τη στήριξη του Επιμελητηρίου έχουν αναπτυχθεί και έχουν επενδύσει στην εξωστρέφεια, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και συμβάλλοντας στην ανάδειξη της γαστρονομίας της Χαλκιδικής, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Παρόντες στην εκδήλωση ο βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μαζί με μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, οι οποίοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στη συμβολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην προώθηση της γαστρονομίας, αλλά και της τεράστιας αξίας που προσδίδουν στον τόπο οι εκδηλώσεις αυτές. Με την παρουσία τους στήριξαν και πολλοί Πρόε-δροι Συλλόγων και επαγγελματιών της περιοχής.

Από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής παρόντες ήταν η Κλεπάτρα Αϊβαζίδου, Οικονομική Επόπτρια, ο Γιάννης Αρζουμανίδης, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Μελών, ο Δημήτρης Βαγιάννης, Υπεύθυνος Συμβου-λευτικής Επιχειρήσεων, ο Γιώργος Μυγδαλάς, ο Νικήτης Μαρτυγάκης, ο Βασίλης Παλιούρας και η Κορίνα Ζολλά.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Δουμπιά και ο Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού με τις μοναδικές μαγείρισσές του και τις δυναμικές εθελόντριες.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ3 μαζί με τα ραδιόφωνα 102FM και 95,8FM, καθώς και τα τοπικά μέσα Χαλκιδικής : ergohalkidikis.gr, halkidikifocus.gr, halkidikinews.gr, halkidikipost.gr, blogmoudaniwn.gr, Ράδιο Star 95.5, Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου και οι εφημερίδες ΘΕΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, Η Χαλκιδική και ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ.

Την ευθύνη για την ασφάλεια των επισκεπτών και διοργανωτών είχαν οι Έλληνες Διασώστες rescue.gr

Την υλοποίησή της εκδήλωσης είχε η εταιρεία Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr), που έχει εμπνευστεί όλο το concept, το branding, αλλά και τη διοργάνωση των δράσεων Taste Halkidiki.

Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Σούρλα