Ευρωπαϊκά Πράσινα Ομόλογα: Το Συμβούλιο εκδίδει νέο κανονισμό για την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης

Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προτύπου πράσινων ομολόγων. Ο κανονισμός καθορίζει ενιαίες απαιτήσεις για τους εκδότες ομολόγων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «European Green bond» ή «EuGB» για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογά τους.

Τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα είναι ένα από τα κύρια μέσα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που σχετίζονται με τις πράσινες τεχνολογίες , την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτικότητα των πόρων, καθώς και τη βιώσιμη υποδομή μεταφορών και την ερευνητική υποδομή. Τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα θα ευθυγραμμιστούν με την ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες και θα διατεθούν σε επενδυτές παγκοσμίως.

Ο κανονισμός αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία με αποδοτική χρήση των πόρων. Το νέο πρότυπο θα ενισχύσει τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα στην αγορά των πράσινων ομολόγων, προς όφελος τόσο των εκδοτών όσο και των επενδυτών πράσινων ομολόγων .

Οι εκδότες θα μπορούν να αποδείξουν ότι χρηματοδοτούν νόμιμα πράσινα έργα που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση της ΕΕ. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις πράσινες επενδύσεις θα ενισχυθεί χάρη σε ένα πλαίσιο που μειώνει τους κινδύνους που εγκυμονεί το greenwashing, τονώνοντας τελικά τις ροές κεφαλαίων σε περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα.

Ο κανονισμός θεσπίζει σύστημα εγγραφής και εποπτικό πλαίσιο για εξωτερικούς αναθεωρητές των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

Για να αποφευχθεί το greenwashing στην αγορά πράσινων ομολόγων γενικά, ο κανονισμός προβλέπει επίσης ορισμένες απαιτήσεις εθελοντικής γνωστοποίησης για άλλα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα και ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα που εκδίδονται στην ΕΕ.

Όλα τα έσοδα από τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα θα πρέπει να επενδύονται σε οικονομικές δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες , υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικοί τομείς καλύπτονται ήδη από αυτήν.

Για τους τομείς που δεν καλύπτονται ακόμη από την ταξινόμηση της ΕΕ και για ορισμένες πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες θα υπάρχει θύλακα ευελιξίας 15% . Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η χρηστικότητα του ευρωπαϊκού προτύπου πράσινων ομολόγων από την αρχή της ύπαρξής του.

Η χρήση και η ανάγκη για αυτόν τον θύλακα ευελιξίας θα επανεκτιμηθούν καθώς προχωρά η μετάβαση της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα και με τον αυξανόμενο αριθμό ελκυστικών και πράσινων επενδυτικών ευκαιριών που αναμένεται να καταστούν διαθέσιμες τα επόμενα χρόνια.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για κανονισμό για τη θέσπιση ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων στις 6 Ιουλίου 2021. Η πρόταση για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα στοχεύει να ρυθμίσει τη χρήση της ονομασίας «Ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» για ομόλογα που επιδιώκουν περιβαλλοντικά βιώσιμους στόχους.

Θα καθιερώσει ένα σύστημα για την εγγραφή και την εποπτεία οντοτήτων που ενεργούν ως εξωτερικοί αναθεωρητές για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και θα ρυθμίζει την εποπτεία των εκδοτών ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων.

Το Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του σχετικά με την πρόταση στις 13 Απριλίου 2022. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2022 και ολοκληρώθηκαν με την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το περιεχόμενο της συμφωνίας στη θέση του στις 5 Οκτωβρίου 2023.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό στις 23 Οκτωβρίου 2023. Θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ προτού τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.

25.10.2023