Κύρια αποτελέσματα
Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Ενόψει της ζοφερής τετραετίας από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Συμβούλιο πραγματοποίησε συζήτηση σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Αύριο, θα γιορτάσουμε μια βάναυση και παράλογη επέτειο. Η Ουκρανία πληρώνει βαρύ τίμημα για τον μοιραίο λάθος υπολογισμό της Ρωσίας, αλλά και η Μόσχα δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στρατηγικούς της στόχους. Ο στρατός της έχει βαλτώσει, η οικονομία της βρίσκεται σε ραγδαία παρακμή και οι Ουκρανοί αντιστέκονται και παραμένουν σταθεροί.
Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Η υπουργική συζήτηση ξεκίνησε με παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα , ο οποίος παρείχε μια επισκόπηση της κατάστασης επί τόπου και των πιο επειγουσών προτεραιοτήτων της Ουκρανίας.
Η επακόλουθη συζήτηση στην ΕΕ των 27 επικεντρώθηκε σε τρόπους περαιτέρω αύξησης της πίεσης στη Ρωσία και υποστήριξης της Ουκρανίας. Οι εργασίες για την 20ή δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σε απάντηση στην παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση για ένα ακόμη έτος, έως τις 24 Φεβρουαρίου 2027. Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε περιοριστικά μέτρα για οκτώ επιπλέον άτομα που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία .
Επιπλέον, η Ύπατη Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να περιορίσει το μέγιστο μέγεθος της ρωσικής αποστολής στην ΕΕ σε 40 άτομα και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κρατήσει πολλούς πρώην Ρώσους στρατιώτες εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία , το Συμβούλιο ενέκρινε αναθεώρηση του σχεδίου για την Ουκρανία, προκειμένου να ληφθούν υπόψη δύο έκτακτες συνεισφορές της Σουηδίας στη Διευκόλυνση για την Ουκρανία, οι οποίες συνίστανται σε περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ μη επιστρεπτέας στήριξης. Το Συμβούλιο αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του Δανείου Στήριξης της Ουκρανίας ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2026-2027.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει τη διπλωματική οδό και να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφάλειας.
Η Ευρώπη έχει σαφές και έννομο συμφέρον για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας. Για να μην γίνουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα παράπλευρες απώλειες, πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το τι περιμένουμε από τη Ρωσία. Ο σεβασμός των συνόρων, ο τερματισμός του σαμποτάζ, η καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων και η επιστροφή των απαχθέντων παιδιών από την Ουκρανία δεν είναι απλώς απίθανα αιτήματα, θα πρέπει να αποτελούν βάση.
Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη , το Ιράν και τη Συρία .
Γάζα και Δυτική Όχθη
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη Γάζα, Νικολάι Μλαντένοφ , σχετικά με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και τον ρόλο του πρόσφατα συσταθέντος Συμβουλίου Ειρήνης. Η συζήτηση συνέβαλε στη διευκρίνιση πιθανών οδών για τη συμμετοχή της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων διακυβέρνησης και ασφάλειας, με την επιφύλαξη μελλοντικών αποφάσεων.
Κατά την έναρξη της επακόλουθης συζήτησης, στους υπουργούς παρευρέθηκε επίσης ο Alexander De Croo , Διοικητής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), ο οποίος ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή και την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καθώς και για τον ρόλο του UNDP.
Η πραγματική πρόοδος στη Γάζα εξαρτάται από τον αφοπλισμό της Χαμάς και την επακόλουθη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. […] Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το μέλλον της Γάζας.
Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Οι υπουργοί συζήτησαν τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του Συνολικού Σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα , σύμφωνα με το ψήφισμα 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ στις 14 Ιανουαρίου σχετικά με την έναρξη της δεύτερης φάσης του σχεδίου.
Σε συνέχεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πιθανές συνεισφορές της ΕΕ σε όλους τους τομείς του σχεδίου που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους σχετικά με τον χάρτη του Συμβουλίου.
Εξέφρασαν επίσης βαθιά ανησυχία για την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των εγγραφών των ΜΚΟ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στην ενισχυμένη δέσμευση της ΚΠΑΑ , ιδίως μέσω της αναδιάταξης της EUBAM Rafah και της κλιμάκωσης της EUPOL COPPS για την υποστήριξη της εκπαίδευσης της παλαιστινιακής αστυνομίας και των φορέων της ποινικής δικαιοσύνης.
Στη Δυτική Όχθη , το Συμβούλιο συζήτησε τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση για την τροποποίηση των διαδικασιών καταχώρισης γης και απόκτησης ακινήτων. Οι υπουργοί εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία ότι αυτές οι αποφάσεις αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύουν περαιτέρω τις προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση και μια λύση δύο κρατών.
Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξη της ΕΕ προς την Παλαιστινιακή Αρχή , τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών
Ιράν
Οι υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν επίσης σε απολογισμό της κατάστασης στο Ιράν , υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν και της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ της 19ης Φεβρουαρίου 2026 να συμπεριλάβει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι υπουργοί επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ανάγκη διατήρησης των διαύλων διαλόγου για την αποφυγή κινδύνων στρατιωτικής κλιμάκωσης ή εσωτερικής αποσταθεροποίησης.
Το παράθυρο της διπλωματίας είναι πολύ στενό. Φυσικά, έχουμε πολλές ανησυχίες σχετικά με το Ιράν, το πυρηνικό του πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους του και την υποστήριξη των τρομοκρατών που αποτελούν επίσης απειλή για την Ευρώπη. Αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση διατρέχει τον κίνδυνο να έχει δυσκόλως ελεγχόμενες συνέπειες.
Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Συρία
Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία , υπό το πρίσμα της εν εξελίξει μεταβατικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ των μεταβατικών αρχών και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας.
Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να υποστηρίξει μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς και μια βιώσιμη ανασυγκρότηση, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένης συμμετοχής της ΕΕ. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στα βορειοανατολικά της χώρας και τόνισαν τους συνεχιζόμενους κινδύνους για την ασφάλεια που συνδέονται με τα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις κράτησης που φιλοξενούν πρώην μαχητές του Da’esh και τις οικογένειές τους. Τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και τη σημασία της συμβολής της ΕΕ στα προγράμματα αποκατάστασης και επανένταξης.
Άλλες συζητήσεις και αποφάσεις
Πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε άτυπη ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του πρωινού σχετικά με τις υβριδικές απειλές και τη χειραγώγηση και παρέμβαση σε ξένες πληροφορίες (FIMI) .
Οι σημερινοί πόλεμοι δεν διεξάγονται μόνο με τανκς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διεξάγονται επίσης με ψέματα και αλγόριθμους. Το FIMI είναι ένα όπλο που στοχεύει στην καρδιά των δημοκρατιών μας. […] Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τη μάχη της πληροφόρησης. […] Σήμερα, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανάγκη για σαφέστερη επικοινωνία των αξιών μας και των αξιών που πρεσβεύει η Ευρώπη, ενισχύοντας τις κυρώσεις στα δίκτυα FIMI και ενισχύοντας τη συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου.
Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Το Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της εντολής της επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ( EUNAVFOR ASPIDES ) έως τις 28 Φεβρουαρίου 2027
Η Επιτροπή ενημέρωσε τους υπουργούς της ΕΕ σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών του Επιτρόπου της ΕΕ, κ. Lahbib.
Οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στα εξής:
- η ελληνική πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων
- Οι πρόσφατες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα σχετικά με τη Βενεζουέλα
το διεθνές συνέδριο υψηλού επιπέδου με θέμα «οι γυναίκες ως παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης», που διοργανώθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας στις 9-10 Φεβρουαρίου 2026
24.2.2026






