Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταστήσουμε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων παρελθόν και να διασφαλίσουμε ένα φωτεινότερο, υγιέστερο και πιο δίκαιο μέλλον για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, παντού.
Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που μεταβάλλουν ή τραυματίζουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υγείας και της ακεραιότητας των κοριτσιών και των γυναικών.
Τα κορίτσια που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζουν άμεσες επιπλοκές, όπως έντονο πόνο, σοκ, υπερβολική αιμορραγία, λοιμώξεις και δυσκολία στην ούρηση, καθώς και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σεξουαλική, την αναπαραγωγική και την ψυχική τους υγεία.
Αν και η πρακτική αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα και συνεχίζει να εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να υφίσταται και μεταξύ μεταναστευτικών πληθυσμών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η εξάπλωση του φαινομένου έχει μειωθεί παγκοσμίως. Σήμερα, ένα κορίτσι έχει κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό σε σχέση με πριν από τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των επιτευγμάτων εν μέσω ανθρωπιστικών κρίσεων (επιδημίες, κλιματική αλλαγή και ένοπλες συγκρούσεις) θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη του ακρωτηριασμού έως το 2030.
Πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα έχουν υποστεί αυτή την πρακτική. Φέτος, σχεδόν 4,4 εκατομμύρια κορίτσια διατρέχουν κίνδυνο. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 12.000 περιστατικά ημερησίως.
Με μόλις πέντε χρόνια να απομένουν για την επίτευξη του στόχου, οι συλλογικές μας δράσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία περιβαλλόντων όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ασκήσουν την εξουσία και την επιλογή τους, απολαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων σε πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από επιζήσασες του ακρωτηριασμού, οι οποίες αμφισβητούν επιβλαβείς κοινωνικούς και έμφυλους κανόνες. Οι φωνές και οι δράσεις τους μπορούν να μεταμορφώσουν βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις, επιτρέποντας στις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση, το εισόδημα και την ισότητα.
Για την προώθηση της εξάλειψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, απαιτούνται συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες που θα εμπλέκουν ολόκληρες κοινότητες, εστιάζοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τη σεξουαλική εκπαίδευση και την υποστήριξη των γυναικών και κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειές του.
Δράση του ΟΗΕ
Αν και η πρακτική αυτή υπάρχει εδώ και πάνω από χίλια χρόνια, ο τερματισμός της στη γενιά μας είναι εφικτός εάν επιταχύνουμε την πρόοδό μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την πλήρη εξάλειψή της έως το 2030, σύμφωνα με το πνεύμα του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 5.
Από το 2008, το UNFPA και η UNICEF ηγούνται του μεγαλύτερου παγκόσμιου προγράμματος για την επιτάχυνση της εξάλειψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το Κοινό Πρόγραμμα επικεντρώνεται σε 17 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και υποστηρίζει περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες.
Μέσα στα χρόνια, αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχίες. Μέσω της υποστήριξης του προγράμματος, πάνω από 7 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έλαβαν υπηρεσίες πρόληψης, προστασίας και φροντίδας. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις εγκατάλειψης της πρακτικής, ενώ περισσότεροι από 250 εκατομμύρια έχουν ενημερωθεί μέσω μαζικών εκστρατειών επικοινωνίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν 12.000 τοπικές οργανώσεις και 112.000 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής έχουν εργαστεί για την προώθηση της αλλαγής.
11.2.2025