Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την «πρώτη διάσπαση εκτός πολιτικών οργάνων»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (23/11/23):

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023,  είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει  αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι  λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής.

Η Ιστορία θα κρίνει.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια.​

Σωκράτης Φάμελλος: Λάθος οι αποχωρήσεις – Έπρεπε να γίνει συζήτηση

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής αναφορικά με τους αποχωρήσαντες σχολίασε πως «δεν είναι αντίπαλοί μας όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίπαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης, η ακρίβεια, η φτώχεια. Για όλους τους πολλούς κάνουμε πολιτική, αυτό θέλω να πω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η αποχώρηση είναι λάθος. Προοικονομεί πολιτικές διαφορές οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφωνία εστιάζει στο πρόσωπο του προέδρου, αλλά υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Έπρεπε να γίνει συζήτηση», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η προσοχή μας και στον προϋπολογισμό θα στραφεί στη δεξιά πολιτική», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

Παύλος Πολάκης: Βάζουν το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

«Μιλάμε για μια διάσπαση που γίνεται επειδή οι ηττημένοι της δημοκρατικότητας της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου από την επόμενη μέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συστηματικό τρόπο στην αποχώρησή τους», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις των 9 βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βάζουν κι αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ως κόμμα μίας χρήσης που θα περάσει κι αυτό όπως και τα προηγούμενα στη λήθη της ιστορίας», τόνισε ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει κοινωνικές ανάγκες και στρώματα. Με συντριπτική πλειοψηφία στελεχών και μελών να στηρίζουν το αποτέλεσμα εκλογής θα διαμορφώσουμε τους όρους για σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην ανατροπή του από μία προοδευτική κυβέρνηση».

Το σχόλιο του Νίκου Παππά: «Έχασαν κιέφυγαν»

«Έχασαν κι έφυγαν» ήταν το σχόλιο που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο κ. Παππάς σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες είχε κάνει λόγο για «κατεδαφιστική κριτική που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» όπως και για «έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας» αφού τα συγκεκριμένα στελέχη «δεν αντέχουν ούτε στο δευτερόλεπτο στον έλεγχο αληθείας».

Πάνος Ρήγας: Έχουν τεράστια πολιτική και ιστορική ευθύνη αυτοί που αποχώρησαν

Επιλογή, που ο ίδιος δεν κατανοεί, χαρακτήρισε ο Πάνος Ρήγας την απόφαση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανεξαρτητοποιηθούν. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος απέδωσε αυτή την επιλογή σε προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες και εγωισμούς, ενώ έκανε λόγο για τεράστια ιστορική ευθύνη αυτών που συμπράττουν στον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνουν μια επιλογή, την οποία εγώ προσωπικά δεν την κατανοώ απολύτως αυτή τη στιγμή γιατί ήταν και παραμένει επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωσε μιλώντας στο Action24.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτόν τον ρόλο δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα κανένας να τον απομειώνει. Είναι προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες και εγωισμοί» είπε. «Δεν υπάρχει πολιτικό επίδικο. Ήταν προγραμματισμένο το συνέδριο, που ήταν σύμφωνοι και οι πρώην σύντροφοί μου. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να το κατανοήσουν και να διαμορφωθεί μια πολιτική πρόταση διεξόδου» συνέχισε.

«Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άλλη ενσυναίσθηση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη γνώμη μου θα τους γυρίσει την πλάτη την επόμενη περίοδο» είπε. «Έχουν τεράστια πολιτική και ιστορική ευθύνη για αυτό το οποίο κάνουν» κατέληξε ο Πάνος Ρήγας.

23.11.2023