Η απονομή του πρώτου βραβείου του Ιδρύματος Κόφι Ανάν στην Αθήνα

Από αριστερά: Corinne Momal-Vanian, Executive Director Kofi Annan Foundation, Namatai Kwekweza, Ιδρύτρια και Director, WELEAD Trust, Αχιλλέας Τσάλτας, Επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατίας και Πολιτισμού

Η απονομή του πρώτου βραβείου του Ιδρύματος Κόφι Ανάν στην Αθήνα

 

 

Namatai Kwekweza: “Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους ακτιβιστές που έχουν πληρώσει το απόλυτο τίμημα για τη δημοκρατία, έχουν χάσει τη ζωή τους ή την οικογένειά τους”

 

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2023 – Το πρώτο βραβείο “Kofi Annan NextGen Democracy Prize” απονεμήθηκε στην 25χρονη Namatai Kwekweza από τη Ζιμπάμπουε στο πλαίσιο του

Athens Democracy Forum.

 

Η  Namatai Kwekweza, ιδρύτρια και διευθύντρια του οργανισμού WELEAD Trust, κινητοποιεί τους νέους σε ένα διαρκή αγώνα για την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

 

Στην ομιλία της περιέγραψε τις τρομακτικές συνθήκες της φυλακισης της, τον διετή δικαστικό της αγώνα και την τελική της δικαίωση με την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον της. Κατηγορίες που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκίνησαν από την προσπάθειά της να παραδώσει ένα ψήφισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας της.

 

Η  Namatai Kwekweza αφιέρωσε το βραβείο της στους ακτιβιστές όλου του κόσμου που πραγματοποιούν εξαιρετικά σημαντικό έργο, παρότι μπορεί αυτό να μην αναγνωριστεί ποτέ.

 

«Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους ακτιβιστές που μπορεί ποτέ να μην αναγνωριστούν, αλλά πραγματοποιούν σπουδαίο έργο. Στους ακτιβιστές που έχουν πληρώσει το απόλυτο τίμημα για τη δημοκρατία, έχουν χάσει τη ζωή τους ή την οικογένειά τους ή το γάμο τους. Το κόστος εξαρτάται από ότι διακυβεύεται και μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλό. Πρέπει συνεχώς να μνημονεύουμε όλους αυτούς τους ακτιβιστές» είπε.

 

Μέσω του WELEAD Trust, η Namatai προωθεί τη συμμετοχή, την ηγεσία και την υπεράσπιση των νέων και ξεχωρίζει για το πάθος, την ευφυΐα και την ατρόμητη δέσμευσή της.

 

«Το μέλλον έρχεται και το πώς θα διαμορφωθεί αποτελεί αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών» τόνισε στην ομιλία της. «Ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να δημιουργήσει το μέλλον. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη μας σε τυράννους, σε εγωιστές ηγέτες, σε αυτούς που οργανώνουν τη βία εναντίον των υπολοίπων. Είναι δυνατό να νικήσουμε; Φυσικά είναι. Πιστεύω ότι εσείς και εγώ έχουμε τη δύναμη να φέρουμε την αλλαγή που θέλουμε στον κόσμο. Έχουμε τη δύναμη να επιμένουμε ριζικά στην ομορφιά και τη δύναμη της δημοκρατίας. Εσείς και εγώ θα τα καταφέρουμε. Εσείς και εγώ θα νικήσουμε!» κατέληξε κερδίζοντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού.

 

Την απονομή του βραβείου παρουσίασε η Corinne Momal-Vanian, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Κόφι Ανάν, που μίλησε για τους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού, τονίζοντας πόσο δύσκολη ήταν η επιλογή της νικήτριας.

 

«Ο κόσμος διψάει για τέτοιους νέους ηγέτες. Είναι όλοι καταπληκτικοί νέοι που κάνουν εξαιρετική δουλειά» είπε και συμπλήρωσε πως «η δημοκρατία ευδοκιμεί όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να την προστατεύσουν. Dεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος και απαιτεί ανθεκτικότητα» τόνισε.

 

Το βραβείο Kofi Annan NextGen Democracy Prize, που εγκαινιάστηκε το 2023 από το Ίδρυμα Κόφι Ανάν (KAF) και το Ίδρυμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού (DCF), απονέμεται σε νεαρό ηγέτη ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών και παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο Athens Democracy Forum. Στόχος του είναι να τιμήσει την εξαιρετική ηγεσία και να εμπνεύσει περισσότερους νέους να δεσμευτούν για την προώθηση της δημοκρατίας. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων.

 

 

 

 

 

 

Tο Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Google, Taejae Future Consensus Institute, Taejae University, Council of Europe, Council of Europe , EBRD, Libra Philanthropies, Lamda Development, Costa Navarino, National Bank of Greece, SolidarityNow, Athens Development & Destination Management Agency, Cosmote, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Capital Product Partners, Club de Madrid, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece and the Global Liberal Arts Alliance.