Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια προσφέρουν υποτροφίες για την πανεπιστημιούπολη των Τιράνων του Κολλεγίου της Ευρώπης

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, ορισμένοι από τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν υποσχεθεί υποτροφίες για τους φοιτητές της νέας πανεπιστημιούπολης των Τιράνων του Κολλεγίου της Ευρώπης σήμερα. Οι δεσμεύσεις σημειώθηκαν σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης των Τιράνων του Κολλεγίου της Ευρώπης ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα τον Δεκέμβριο του 2022.

“Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδρυση της παρουσίας του Κολλεγίου της Ευρώπης στα Τίρανα καταδεικνύει αυτόν τον στόχο και υπογραμμίζει τη σταθερή πίστη στο μετασχηματιστικό, ενσωματωτικό και συμφιλιωτικό δυναμικό της εκπαίδευσης.”
Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι εγκαταστάσεις εγκαινιάστηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2023 στα Τίρανα και ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πιλοτικό ακαδημαϊκό έτος 2024/25. Αυτή είναι η πρώτη επέκταση του Κολλεγίου από τότε που ιδρύθηκε το Natolin Campus στην Πολωνία το 1992.

“Σήμερα επενδύετε στη γενιά που θα κάνει πραγματικότητα την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Δεσμευόμαστε να τους παρέχουμε την αριστεία γνώσης, δεξιοτήτων και δικτύου που θα τους εξουσιοδοτήσει να το επιτύχουν. Είμαι βέβαιος ότι οι δεσμεύσεις σας σήμερα είναι μαρτυρία της αυριανής σας πολιτικής δέσμευσης. Για να το πραγματοποιήσετε».
Federica Mogherini, Πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης

Η πρώτη γενιά θα έχει περίπου 30 μαθητές, από τα Δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ αλλά και όχι μόνο, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

14.12.2023