Η ΕΕ υιοθετεί κανόνες για την καλύτερη μέτρηση της συμβολής του περιβάλλοντος στην οικονομία

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τον τροποποιημένο κανονισμό για τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς, το κοινό στατιστικό σύστημα της ΕΕ που συγκεντρώνει οικονομικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες .

Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οικονομικών λογαριασμών, εισάγοντας δασικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς οικοσυστήματος και λογαριασμούς περιβαλλοντικών επιδοτήσεων.

Ο τροποποιημένος κανονισμός αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία , προκειμένου να υποστηριχθεί η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της προόδου της ΕΕ στην επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων.

 

Νέες μονάδες λογαριασμού 

Ο τρέχων κανονισμός για τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς ορίζει ένα κοινό πλαίσιο για τη συλλογή, την κατάρτιση, τη διαβίβαση και την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οικονομικών λογαριασμών. Ο κανονισμός περιλαμβάνει έξι ενότητες, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ατμοσφαιρικών εκπομπών και των περιβαλλοντικών φόρων.

Τα σχετικά και λεπτομερή δεδομένα από τα κράτη μέλη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ΕΕ σε τροχιά επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ως εκ τούτου, ο νέος κανονισμός εισάγει τρεις νέες ενότητες περιβαλλοντικών λογαριασμών για πιο ολοκληρωμένη παρακολούθηση:

  • λογαριασμοί οικοσυστήματος , οι οποίοι παρέχουν δεδομένα για την έκταση και την κατάσταση των οικοσυστημάτων και για τις υπηρεσίες που παρέχονται στην κοινωνία και την οικονομία από περιουσιακά στοιχεία του οικοσυστήματος
  • δασικοί λογαριασμοί , οι οποίοι μετρούν ειδικά τις δασικές εκτάσεις και το μερίδιο που διατίθεται για την εξόρυξη ξυλείας και εντοπίζουν αλλαγές με την πάροδο του χρόνου
  • περιβαλλοντικές επιδοτήσεις , οι οποίες εντοπίζουν και ποσοτικοποιούν πόρους που υποστηρίζουν την Πράσινη Συμφωνία μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων, προστατεύοντας το περιβάλλον και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους

Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να αναφέρουν αυτά τα δεδομένα στην Επιτροπή (Eurostat) το 2025 και το 2026.

Πύλη στατιστικών δεδομένων 

Ο τροποποιημένος κανονισμός εισάγει μια νέα πύλη στατιστικών δεδομένων (statistical dashboard) για περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς, η οποία θα συνοψίζει τους βασικούς δείκτες και τα δεδομένα από αυτούς τους λογαριασμούς με κατανοητό και προσβάσιμο τρόπο για όλους τους χρήστες. Θα περιέχει επίσης δεδομένα για επενδύσεις μετριασμού της κλιματικής αλλαγής από τα κράτη μέλη.

Η πύλη δεδομένων θα λειτουργεί από την Επιτροπή (Eurostat) από τον Δεκέμβριο του 2024 και θα ενημερώνεται μία φορά το χρόνο. Θα είναι δημόσια διαθέσιμη στον ιστότοπο της Eurostat.

Επόμενα βήματα

Αυτή η επίσημη έγκριση σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στη συνήθη νομοθετική διαδικασία. Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί πλέον στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια στη συνέχεια, η Eurostat θα δημοσιεύει δεδομένα και στατιστικά στοιχεία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών επενδύσεων.

Εντός δύο ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τις ενεργειακές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το νερό, και μπορεί να υποβάλει νομοθετική πρόταση να εισαγάγει άλλες τρεις νέες ενότητες για αυτά τα θέματα.

Φόντο

Ο τρέχων κανονισμός για τους περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς περιλαμβάνει ήδη έξι ενότητες: λογαριασμούς ατμοσφαιρικών εκπομπών, περιβαλλοντικούς φόρους ανά οικονομική δραστηριότητα, λογαριασμούς ροών υλικών σε επίπεδο οικονομίας, λογαριασμούς δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος, λογαριασμούς τομέα περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών και λογαριασμούς ροής φυσικής ενέργειας.

Οι υφιστάμενοι κανόνες προέβλεπαν νέες ενότητες που θα εισαχθούν αργότερα βάσει προτάσεων της Επιτροπής. στις 11 Ιουλίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε τη σχετική πρόταση.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το Συμβούλιο συμφώνησε για τη διαπραγματευτική του εντολή. Μετά από έναν τριμερή διάλογο στις 5 Δεκεμβρίου 2023 και πολλές τεχνικές συνεδριάσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν για την τελική μορφή του κανονισμού.

5.11.2024